«Θέλουμε να παράξουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στον κλάδο της κρουαζιέρας, καθώς αποτελεί μια δραστηριότητα με σημαντική προστιθέμενη αξία για την εθνική μας οικονομία» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης στη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ), που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο υπουργός είπε ότι σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα αξιοποιηθεί το κάθε λιμάνι, ώστε να καλυφθεί και ο τομέας της κρουαζιέρας, αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα, μικρότερα κρουαζιερόπλοια να μπορούν να επισκεφτούν την τεράστια πολυνησία της Ελλάδας, που είναι και το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Την αναγκαιότητα να παραχθεί ένα κοινό αποδεκτό κείμενο Εθνικής Στρατηγικής για τον κλάδο, το οποίο αν και είναι χρόνιο αίτημα της αγοράς, δυστυχώς αυτό δεν έχει παραχθεί, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.
Τόνισε επίσης το γεγονός, ότι όλοι οι κλάδοι του τουρισμού θα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.
«Ο θαλάσσιος τουρισμός και συγκεκριμένα η κρουαζιέρα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για τα νησιά μας» δήλωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Χριστιάνα Καλογήρου.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης, αναφέρθηκε στην σημασία της κρουαζιέρας στην εθνική οικονομία και στην αναγκαιότητα να λυθούν προβλήματα, μερικά από τα οποία, αν και μικρά, δημιουργούν σημαντικές δυσλειτουργίες στην ομαλή εξέλιξη μια τουριστικής περιήγησης με κρουαζιερόπλοιο.
Επίσης ανέφερε, ότι την περίοδο αυτή εκπονείται εξειδικευμένη μελέτη που εξετάζει επιτυχημένα παραδείγματα του κλάδου της κρουαζιέρας στο εξωτερικό, με σκοπό να γίνει χρήση της επιτυχημένης εμπειρίας και από την χώρα μας. 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των αποτελεσμάτων των εργασιών των θεματικών ομάδων της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, οι οποίες περιελάμβαναν την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κρουαζιέρας εν γένει, αλλά και θέματα των τουριστικών ημερόπλοιων, των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών, των εφοδιαστών κρουαζιέρας αλλά και των τουριστικών γραφείων που συνδέονται με την κρουαζιέρα.
Πάρης Τσιριγώτης