Τις νέες τάσεις και εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς στον τομέα της ιαματικής ιατρικής και του τουρισμού ευεξίας, που αποτελούν δύο δυναμικούς πυλώνες για την Ελλάδα στην ανάπτυξη του τουρισμού υγείας ανέδειξε το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής που είχε τίτλο «Η συμβολή της Ιαματικής Ιατρικής στον Τουρισμό Υγείας». Παράλληλα συζητήθηκε το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο για την ιαματική ιατρική και τον ιαματικό τουρισμό, καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες για τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας, οι οποίες βρίσκονται σε όλη  την επικράτεια, «με ειδική γεωλογική σύσταση, η καθεμιά για διαφορετικές ασθένειες και παθήσεις», όπως είπαν  οι επιστήμονες.
Το συνέδριο διεξήχθη στα Καμένα Βούρλα, συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και τελούσε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και την επιστημονική αιγίδα του προέδρου της Ακαδημίας, καθηγητή Δερματολογίας, Κωνσταντίνου Κουσκούκη.
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Κουσκούκης αναφέρθηκε στους στόχους μιας εθνικής στρατηγικής για τον ιαματικό Τουρισμό στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η συγκυρία προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε αυτόν τον ευλογημένο γεωφυσικά τόπο να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο Resort Υγείας-medispa, που θα απευθύνεται διεθνώς όχι μόνο στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, αλλά και προληπτικά σε  ευρύτερο κοινό, και νέους ανθρώπους που όλο και συχνότερα επιλέγουν ευεξία για τις διακοπές τους. Απαραίτητο στοιχείο για την εκτίναξη αυτής της πρωτοβουλίας είναι η επιστημονική μας αξιοπιστία, δηλαδή, η ιατρική εποπτεία από έμπειρους και διεθνώς καταξιωμένους γιατρούς», ανέφερε ο κ. Κουσκούκης.
«Η παραδοσιακή και ιστορική γνώση της Ελλάδας για τη ιαματική ιατρική είναι μοναδική, και τα διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα ιαματικής ιατρικής και των ιαματικών λουτροπόλεων, περιμένουν από τη χώρα μας να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της σημερινής σύγχρονης επιστήμης και πρακτικής της ιαματικής θεραπείας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος  Πατούλης.
«Μια επίσκεψη σε μια ελληνική ιαματική πηγή κατά τη διάρκεια των διακοπών των εκατομμυρίων ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη χώρα μας και την Αττική, θα πρέπει να αποτελεί ελκυστικό κίνητρο, και να προωθηθεί έτσι ώστε να αποκτήσουμε δευτερογενείς ταξιδιώτες ευεξίας. Αυτοί με την σειρά τους, στόχος είναι να επιλέξουν ιαματικό τουρισμό και τουρισμό ευεξίας στο επόμενο ταξίδι τους στην Ελλάδα, και γιατί όχι, να γίνουν τελικά “repeat tourists” στη χώρα μας, αφού η ιαματική θεραπεία εφαρμόζεται για 21 ημέρες κάθε εξάμηνο», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Για  «γραφειοκρατικές πρακτικές και αγκυλώσεις του “υδροκέφαλου” κράτους που εμποδίζουν δραματικά την ανάπτυξη της ιαματικής ιατρικής και του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα», έκανε επίσης λόγο ο κ. Πατούλης. Το αποτέλεσμα, είπε, «είναι η σημερινή τραγωδία, να απειλούνται με λουκέτο τα Λουτρά Πόζαρ». Οι πηγές Πόζαρ, ένας παγκοσμίως γνωστός προορισμός του ιαματικού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, είναι επίσημο μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Ιστορικών Ιαματικών Λουτροπόλεων (EHTTA).
«Αυτό καταστρέφει την αξιοπιστία της Ελλάδας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας, την ώρα που η διεθνής κοινότητα αναμένει από τη χώρα μας ορατά αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Πατούλης. Σημείωσε ότι τα Λουτρά Πόζαρ δεν είναι η μόνη περίπτωση. «Ο Πολχνχνίτος στη Λέσβο, η πιο θερμή πηγή της Ευρώπης, έχει επίσης κλείσει, όπως και η θερμή πηγή της Απολλωνίας στη Βόρεια Ελλάδα, οι πηγές στην Ικαρία και δύο πηγές των Μεθάνων, στην Αττική. Για τις δύο τελευταίες, τις θερμές πηγές της Αττικής στα Μέθανα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σύντομα θα ανοίξουν», τόνισε ο κ. Πατούλης.

ΑΠΕ