Λαμβάνοντας υπόψη τη γεωμορφολογία της χώρας και τα δεκάδες μικρά νησιά στα πελάγη της, είναι ανάγκη οι εκάστοτε κυβερνήσεις να προβλέπουν ειδικές διατάξεις για όλες τις δημόσιες πολιτικές, όταν αυτές νομοθετούνται στη Βουλή, ώστε να βρίσκουν εφαρμογή και στους μικρούς ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς Δήμους. Θέση της αυτοδιοίκησης σταθερή διαχρονικά, η οποία όμως δεν εισακούγεται από τις Κεντρικές κυβερνήσεις.

Στο μεταξύ και προκειμένου οι μικροί ορεινοί και μικροί νησιωτικοί δήμοι να ενισχυθούν το ταχύτερο δυνατό διοικητικά, τεχνικά και οικονομικά, ώστε να έχουν ισόρροπη ανάπτυξη και σύγχρονο βηματισμό με τους άλλους δήμους, είναι ανάγκη μεταξύ άλλων να γίνουν τα εξής.

Στελέχωση των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων με την άμεση πρόσληψη προσωπικού σε βασικές ειδικότητες (μηχανικοί, οικονομολόγοι) για τη λειτουργία των βασικών υπηρεσιών τους (τεχνικές – οικονομικές υπηρεσίες). Για να πετύχει στην πράξη αυτό απαιτούνται: γενναία αύξηση της μοριοδότησης για την πρόσληψη προσωπικού, οικονομικά και άλλα κίνητρα (στέγη κλπ). Είναι ανάγκη να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την ενίσχυση της κινητικότητας προσωπικού προς τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Με την εφαρμοσθείσα κινητικότητα συνέβη το αντίθετο. Πρέπει να υπάρξει νομική και κυρίως πολιτική κατοχύρωση της υποχρεωτικής διοικητικής υποστήριξης από υπηρεσίες όμορων δήμων σε συνδυασμό με την εφαρμογή των διατάξεων για τη διαδημοτική συνεργασία. Να προβλεφθεί ώστε να μπορεί να γίνει αύξηση των θέσεων των ειδικών και επιστημονικών συνεργατών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πέρα απ’ όλα τα ανωτέρω πρέπει να γίνει επανεκτίμηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των Δήμων αυτών, επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ με ενίσχυση του κριτηρίου ορεινότητας ή νησιωτικότητας, εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, δημιουργία ειδικού προγράμματος έργων και προμήθειας εξοπλισμών στα πρότυπα του «ΘΗΣΕΑ».

Όλοι οι δήμαρχοι, όλοι οι αιρετοί της χώρας, μέσω της ΚΕΔΕ πρέπει να δείξουμε στην πράξη κι όχι στα λόγια, την αλληλεγγύη μας, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί θετικά ικανοποιώντας αυτά τα δίκαια αιτήματα.

Λάζαρος Κυρίζογλου

Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας

Υποψήφιος Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)