Κατά την καλοκαιρινή περίοδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του πανελληνίου συλλόγου στη Θεσσαλονίκη.

—————————————————————————————————

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέστης Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. και των Επιτροπών του Συλλόγου για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Πανελληνίου Συλλόγου και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλές από τις ελληνικές λουτροπόλεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την καλοκαιρινή περίοδο από κλιμάκια του Πανελληνίου Συλλόγου σε ελληνικές λουτροπόλεις, όπως στα λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα, τα λουτρά Καϊφα στην Ηλεία, στα λουτρά Απολλώνίας στη Θεσσαλονίκη, στα λουτρά Αγίας Παρασκευής, στα λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ) Αριδαίας, στα λασπόλουτρα Κρηνίδων Καβάλας κ.α

Η ενημέρωση  συνεχίστηκε με την επιστολή που στάλθηκε προς τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με αίτημα συνάντηση μαζί του για μία εκτενή συζήτηση για τον θεραπευτικό τουρισμό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές λουτροπόλεις.

Με μία δεύτερη επιστολή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος ενημέρωσε το Υπουργείο Τουρισμού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές δημοτικές και άλλες λουτροπόλεις αναφορικά με την έκδοση του «Ειδικού Σήματος Λειτουργίας».

Σημειώνεται για το ειδικό σήμα λειτουργίας μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί  45 φάκελοι από τους οποίους μόνο σε 10 δόθηκαν άδειες λειτουργίας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το κλείσιμο λουτροπόλεων όπως π.χ. της Ικαρία.

Αντίστοιχα, ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού αναγνωρίστηκαν 66 ελληνικές λουτροπόλεις από το σύνολό των 130 περίπου λουτροπόλεων που κατέθεσαν φακέλους με  τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αναγνώρισή τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την έκδοση από το Υπουργείο Τουρισμού του νομού (ΦΕΚ 2898 της 5 Ιουλίου 2019) με τον οποίο καθορίζονταν τα κριτήρια και ο τρόπος διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων σε περισσότερες εγκαταστάσεις που λειτουργούν στις περιοχές των ελληνικών ιαματικών φυσικών πόρων. Με το νόμο αυτό μπαίνει τάξη στο ζήτημα αυτό και δίνεται η δυνατότητα για περισσότερες επενδύσεις στον τομέα του θεραπευτικού τουρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, ομόφωνα, να αποστείλει επιστολή σε όλους τους νέους δημάρχους που στην επικράτειά τους υπάρχουν ιαματικοί φυσικοί πόροι ευχόμενο τόσο σε αυτούς όσο και στους νέους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους των δήμων τους μία δημιουργική επιτυχία στο έργο τους και την διάθεση του Πανελληνίου Συλλόγου να αγωνιστούν από κοινού για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού και των ιαματικών φυσικών πόρων – λουτροπόλεων που βρίσκονται στην περιοχή τους.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στη συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για την επιστολή που στάλθηκε στη νέα διοίκηση του ξενοδοχείου «Miraggio spa» στο Παλιούρι Χαλκιδικής προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση – επίσκεψη  στην παραπάνω επιχείρηση -λουτρόπολη για την ανταλλαγή απόψεών και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την προβολή του θεραπευτικού τουρισμού.

Στην συνέχεια ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα ο Πανελλήνιος Σύλλογος. Μεταξύ αυτών ήταν:

H επιστολή που στάλθηκε προς τον δήμο και το δήμαρχο Μακρακώμης με την οποία ζητούσε πληροφόρηση για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λουτρά Πλατυστόμου μετά το κλείσιμο της λουτρόπολης.

Ακολουθήσε τηλεφωνική επαφή του πρόεδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου με τον δήμαρχο Μακρακώμης αποφασίστηκε η μετάβαση κλιμακίου του συλλόγου στην κλειστή λουτρόπολη, για την επιτόπια εξέταση της κατάστασης, κάτι το οποίο το Δ.Σ. έκανε ομόφωνα αποδεκτό. Σημειώνεται ότι πρόθεση του συλλόγου είναι η επαναλειτουργία της ιστορικής λουτρόπολης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος απέστειλε, επίσης, επιστολή προς τους δήμους Νισύρου και Λήμνου και στους δημάρχους κ.κ. Χριστόφη Κορωναίο και Δημήτριο Μαρινάκη με τις οποίες ζητούσε πληροφόρηση γιατί πλέον δεν λειτουργούν τα λουτρά των περιοχών τους και τι πρωτοβουλίες έχουν λάβει για την επαναλειτουργία τους.

Σημειώθηκε, ακόμη ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος έθεσε με επιστολή του προς τους δήμο Κύθνου και το ΤΑΙΠΕΔ το ζήτημα της μη αξιοποίησης των λουτρών της νήσου Κύθνου. Ανάλογη επιστολή στάλθηκε προς τη δήμαρχο Σκύδρας και τη δήμαρχο Κατερίνα Ιγνατιάδου για τα λουτρά της περιοχής της.

Μία άλλη πρωτοβουλία του Πανελληνίου Συλλόγου αφορούσε τα προβλήματα στα λουτρά της Σαμοθράκης. Με επιστολή που στάλθηκε προς τους δήμους Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, με αφορμή τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος πρότεινε προς τους δύο  δήμους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αποκτήσουν το δικό τους μεταφορικό μέσο. 

Μετά από πρόταση του προέδρου το Διοικητικό Συμβούλιο εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λουτρά Τραινούπολης του δήμου Αλεξανδρούπολης και τα λουτρά Γεννησέας του δήμου Αβδήρων της Ξάνθης. 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις επιστολές που στάλθηκαν στο  ξενοδοχείο Γαλήνη των λουτρών Καμένων Βούρλων και τη διοίκηση του ξενοδοχείου των λουτρών  Κυλλήνης, όπου τους καλούσε να συνεργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη του θεραπευτικού τουρισμού και των ιαματικών φυσικών πόρων – λουτροπόλεων που διαθέτουν οι δύο επιχειρήσεις.

Τέλος το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα ότι η επόμενη συνεδρίαση θα πρέπει να γίνει σε μία αίθουσα στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής, Θεσσαλονίκης ή στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.