Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης συμμετείχε στις εργασίες της 4η Ευρω – Αραβικής συνόδου (4th EU-ARAB SUMMIT 2019) που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Πλακιωτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας το γεγονός ότι «η Ελλάδα, η οποία ηγείται της Παγκόσμιας Ναυτιλίας, παραδοσιακά είναι μια χώρα φιλική προς τον αραβικό κόσμο εξυπηρετώντας τις μεταφορικές ανάγκες των μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών».

«Η Ιστορία, η κουλτούρα αλλά και η οικονομία της Ελλάδας είναι στενά συνδεδεμένη με τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία. Με το πέρασμα των ετών, η Ελληνική Ναυτιλία στηρίζει σταθερά την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Λιμενική πολιτική:

«Τα Λιμάνια της Ελλάδας θα μπορούσαν να αποτελούν ατμομηχανές ανάπτυξης για τη χώρα. Η Εθνική Λιμενική πολιτική αναθεωρείται και θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση για τα 10 περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας (Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου). Η περίπτωση για το κάθε λιμάνι θα εξεταστεί ξεχωριστά, με σκοπό να αποφασιστεί το σωστό μοντέλο ιδιωτικοποίησης και ανάπτυξης».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έκανε ειδική αναφορά στο λιμάνι του Πειραιά και στην επένδυση της COSCO, αναλύοντας το  νέο Master Plan, αλλά και στις επενδύσεις που προχωρούν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.