Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε  στη συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα,  με πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας  Γιάννη Βρούτση στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Φτώχειας. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκτός του κ. Βρούτση, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ενώ την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας-Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς. Στη συνάντηση, όπου συμμετείχε και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης, συζητήθηκαν όλες οι δράσεις του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Τ.Ε.Β.Α ύψους 330 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020 με κυρίαρχη αυτή του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠΙ) με ωφελούμενους πάνω από 550 χιλ. συμπολίτες μας που ζουν στο όριο της φτώχειας.

 Τονίστηκε η ανάγκη να μη μείνει κανένας αδιάθετος πόρος από τα ευρωπαϊκά ταμεία γι’ αυτό και ζητήθηκε επιτακτικά, επίσπευση των διαδικασιών ένταξης στο πρόγραμμα προκειμένου να καλυφθούν ακόμα περισσότεροι άποροι συμπολίτες μας. 

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προέκυψε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει ανελλιπώς τις διανομές προϊόντων και είναι στη 2η θέση από πλευράς απορροφητικότητας έχοντας απορροφήσει 3.097.294€ με ποσοστό 82% επί του συνόλου του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Όσον αφορά την ένταξη πράξεων από κεντρικές προμήθειες η Περιφέρεια Κρήτης απορρόφησε το σύνολο του ποσού των 940.737€ .

Επίσης συζητήθηκε το νέο πρόγραμμα 2018-2019 με παράταση του Φυσικού Αντικειμένου έως 31/12/2020 από το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης καλείται να απορροφήσει 7.146.427€ έναντι του αρχικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού που ανέρχεται στο ποσό των 6.035.480€.

2