Η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης και η στροφή στον τουρισμό τα τελευταία χρόνια, καθιέρωσε την πόλη της Χαλκίδας ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όλο τον χρόνο με επισκέπτες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Ενέργειες όπως η ολοκλήρωση και η λειτουργία της δημοτικής πινακοθήκης, η δημιουργία της αποθήκης του ΟΣΕ σε πολυχώρο πολιτισμού, αλλά και η διοργάνωση του Θαλασσινού Καρναβαλιού της Χαλκίδας, έχουν συμβάλει στη δημιουργεί ενός αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος, με αιχμή τον πολιτισμό.


Όπως τονίζει ο δήμαρχος Χαλκίδας Χρήστος Παγώνης , «λίγες δεκαετίες πριν, η Χαλκίδα ήταν μια βιομηχανική περιοχή. Έτσι αναπτύχθηκε. Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο της πόλης και να τη στρέψουμε στον τουρισμό και στις υπηρεσίες. Από τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, το θαλασσινό καρναβάλι, τους αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού μέχρι δεκάδες θεματικά συνέδρια, όλα αυτά οδήγησαν σε αύξηση επισκεψιμότητας σε νούμερα-ρεκόρ».


Τα μελλοντικά σχέδια για την περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής περιλαμβάνουν, συνεδριακά κέντρα, πολυχώρους πολιτισμού και άλλες τέτοιες υποδομές. «Κοιτάμε πολύ σοβαρά αυτό το κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού να το αναπτύξουμε. Αξιοποιήσαμε και τη λεγόμενη διπλωματία των πόλεων η οποία μας άνοιξε το δρόμο για τουριστικές συνεργασίες με πόλεις τους εξωτερικού, όπως της Κίνας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας κ.α.» ανέφερε ο κ. Παγώνης. Τονίζεται ότι ο δήμος Χαλκιδέων το 2017 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την πόλη Wuhan της Κίνας, μία πόλη με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ανταλλαγές επισκέψεων κατά τις οποίες οι δήμαρχοι των δύο πόλεων υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας και αδελφοποίησης.