Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 και εορτάζεται από το 1980.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι “Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους”.  

Με αφορμή την ημέρα γιορτής, από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ διοργανώθηκε σήμερα το απόγευμα η κεντρική εκδήλωση εορτασμού στην πλατεία Συντάγματος, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό.

Μοιράστηκαν ενημερωτικό υλικό, μπλουζάκια, καπελάκια και τσάντες ενώ όσοι πέρασαν από το Σύνταγμα είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κλήρωση για 2 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια εντός της Επικράτειας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, οι υπηρεσίες του Υπουργείου φρόντισαν να υπάρχει ελεύθερη είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης από τις 9 το πρωί  έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. 

Επίσης, από τις 5 το απόγευμα  έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας ήταν ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Σε μηνύματα τους για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Χρέος και ευθύνη πλέον είναι να χτίσουμε πάνω στη δυναμική του τουρισμού για την Ελλάδα και τον εργαζόμενο. Μέσα από νέες πολιτικές να βοηθήσουμε τον κλάδο να παράγει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας με έμφαση στους νέους μας. Ο ρόλος της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της συνεργατικότητας, θα είναι βασικός σε αυτήν την προσπάθεια.
Για να δημιουργήσουμε τις δουλειές του μέλλοντος στον τουρισμό, για να δώσουμε ώθηση στις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου, για να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, θα ακολουθήσουμε ολιστική προσέγγιση, από κοινού με όλους τους συμμέτοχους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς».

Στο δικό του μήνυμα ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι :

«Ο Τουρισμός είναι η δημιουργική Ελλάδα, που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο» και ότι «Για την Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της ανάπτυξης και της δημιουργίας»

Ο κ. Κόνσολας σημειώνει ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να είναι ο τουρισμός το μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ουσιαστική αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, όπως καταλήγει.

Σε ανάλογο πνεύμα και η πρόεδρος του ΕΟΤ κα. Άντζελα Γκερέκου σημειώνει ότι «Για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί βασικό μέρος του εγχώριου ΑΕΠ και συντελεί τα μέγιστα στην οικονομική κατάσταση της χώρας, και για αυτό είναι προτεραιότητα να υπάρχουν καλοί και παραγωγικοί όροι απασχόλησης στον τουριστικό τομέα, καθώς και βελτίωση της εκπαίδευσης».

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης στο μήνυμα του αναφέρει ότι «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού φέτος γιορτάζεται στη σκιά της κρίσης της Thomas Cook», επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «η Ελλάδα έχει στέρεες βάσεις στον Τουρισμό και θα ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο με σχέδιο και πολλή δουλειά».