Στη σημαντικότητα της μεγάλης Γιορτής της Επιστήμης, στη «Βραδιά του Ερευνητή 2019», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 17:00 στο ΙΤΕ (Βασιλικά Βουτών Ηράκλειο), αναφέρθηκαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ και επιστημονικός υπεύθυνος της Βραδιάς του Ερευνητή Δρ. Χρήστος Τσαμπάρης και ο καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Laser Δρ. Μιχάλης Ταταράκης.

Στην συνέντευξη τύπου στο ΙΤΕ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, συγχαίροντας τους διοργανωτές για τη «Βραδιά Ερευνητή» ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της δράσης αυτής, θα παρουσιαστεί για άλλη μια φορά στην κοινωνία η σπουδαία τεχνογνωσία-καινοτομία που διαθέτουν τα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης.

«Εμείς, μέσα από την Περιφέρεια Κρήτης, θέλουμε να συνδέσουμε την έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία, την έξυπνη εξειδίκευση, με την πραγματική οικονομία του νησιού που είναι ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχουν σημαντικοί πόροι από την Ευρώπη που αξιοποιούνται. Έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία με όλα τα ιδρύματά μας και θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούν να απορροφηθούν περισσότεροι πόροι προς όφελος της τοπικής οικονομίας, γιατί η Κρήτη έχει ένα «οικοσύστημα» που είναι ζηλευτό σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει  γεωγραφική περιοχή στην Ευρώπη, με 600.000  κατοίκους, που να διαθέτει  τόσα ερευνητικά-εκπαιδευτικά-ακαδημαϊκά ιδρύματα, και εμείς από την Περιφέρεια Κρήτης θέλουμε να συμβάλουμε όσο το δυνατόν καλύτερα ούτως ώστε να αναδειχθεί αυτή η σπουδαία δουλειά προς όφελος και της νέας γενιάς». 

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καταλήγοντας επεσήμανε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το νησί μας πρωτοπορεί στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς στο επιστημονικό πεδίο.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης δήλωσε : «Η Βραδιά Ερευνητή, αποτελεί έναν Ευρωπαϊκό θεσμό που διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και προσφέρει την ευκαιρία στην κοινωνία να επισκεφθεί το ΙΤΕ, να μιλήσει με επιστήμονες και να παρακολουθήσει δρώμενα που αφορούν ερευνητικές δραστηριότητες και επιτεύγματα του Ιδρύματος. Συνολικά, κάθε χρόνο επισκέπτονται το ΙΤΕ αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέα παιδιά, μαθητές και φοιτητές. Πρόθεσή μας στο ΙΤΕ είναι να δημιουργήσουμε ένα ερευνητικό περιβάλλον ανοιχτό προς την κοινωνία παρέχοντας πρόσβαση στις υποδομές μας σε όλους όσους θα ενδιαφερόντουσαν να έρθουν σε επαφή με την έρευνα και τα εργαστήρια».

Ο Διευθυντής Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Laser κ. Μιχάλης Ταταράκης ανέφερε:

«Η βραδιά ερευνητή αποτελεί σημαντικότατη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας αλλά και για την επικοινωνία και διάδοση των δράσεων της ερευνητικής κοινότητας στο κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί επίσης έναυσμα για τους μαθητές των γυμνασίων, των λυκείων, αλλά γιατί όχι και των μαθητών των τελευταίων τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των φοιτητών των Πανεπιστημίων μας που μπορεί να καθορίσει το επαγγελματικό μέλλον τους αν ασχοληθούν με το χώρο της έρευνας. Είναι ημέρα γιορτής της έρευνας.

Στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Laser του Ελληνικού μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο (www.ippl.hmu.gr ), οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την υψηλή τεχνολογία, να λάβουν μέρος σε πειράματα και δραστηριότητες, να παρακολουθήσουν εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις και να συνομιλήσουν με ερευνητές. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, θα υπάρχει και Μουσική εκδήλωση, καθώς και παράθεση ελαφρού δείπνου (μπουφέ). Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με μουσική ένα από τα ποιοτικότερα σε πανελλήνιο επίπεδο μουσικά συγκροτήματα, οι Vamos Ensemble με την Ιωάννα Φόρτη. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 17.00»

Ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Δρ.  Χρήστος Τσαμπάρης δήλωσε:

«Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο Ενυδρείο Κρήτης-Θαλασσόκοσμος και να βρουν απαντήσεις για ερωτήματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον κάνοντας περιήγηση στο θαυμαστό υδάτινο κόσμο, με κατάδυση χωρίς να βραχούν, μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, διαδραστικών παιχνιδιών και εφαρμογών. Οι κύριες δράσεις αφορούν τον «χαρακτήρα» του νερού, τη ζωή στη θάλασσα, τη πρόβλεψη του καιρού, τη βιοποικιλότητα, τις ιδιότητες των ψαριών και τη γενετική τους, τη χρησιμότητα του χόρτου του «Ποσειδώνα». Πολλές δράσεις θα αναδείξουν τεχνολογικά επιτεύγματα καταγραφικών αισθητήρων για το πώς μετράει ο ερευνητής την υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πώς αυτή επηρεάζει τόσο το κλίμα όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο, συμπεριλαμβάνοντας τα πλαστικά και άλλους ρυπαντές που βρίσκονται στη θάλασσα».

Η «Βραδιά Ερευνητή» είναι μια δράση που ξεκίνησε το 2005, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και πλέον υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο «HORIZON 2020» και συγκεκριμένα από τη δράση Marie Sklodowska-Curie. Διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, σε περισσότερες από 300 πόλεις στην Ευρώπη. Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί το επιστημονικό έργο που επιτελεί ο ερευνητής και η σπουδαία συνεισφορά του στην Κοινωνία.

Στη χώρα μας φέτος, διοργανώνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε εννέα πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ξάνθη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Επισυνάπτεται το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Η “Βραδιά Ερευνητή 2019”  χρηματοδοτείται από την ΕΕ και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης.

Η εκδήλωση απευθύνεται στο ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο.