Μπορεί η Ξάνθη να είναι η πραγματική βασίλισσα του Καρναβαλιού, αφού καταφέρνει να συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, αλλά οι πληρότητες που ξεπερνούν το 95% το τριήμερο της Αποκριάς σημειώνονται όχι μόνο στα δικά της ξενοδοχεία και υπάρχοντα καταλύματα αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όπως στη Ροδόπη, την Καβάλα και την Κομοτηνή. Σε ό,τι αφορά γενικότερα την τουριστική κίνηση στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το ενδιαφέρον τον Βαλκάνιων επισκεπτών παραμένει έντονο, ενώ πολύ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρατηρήθηκε ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού, κάτι που αποτυπώθηκε στις ημέρες των Χριστουγέννων.

 

Τα παραπάνω αναφέρει σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ Κώστας Αντωνιάδης, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται αύξηση του τουρισμού στην περιοχή. Ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων, οι Έλληνες που επισκέφθηκαν την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ήταν κατά 22% περισσότεροι σε σχέση με πέρσι. «Μας επέλεξαν Έλληνες από την Αθήνα τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, ακόμη και από την Πελοπόννησο, κυρίως για να περάσουν τα Χριστούγεννα. Πρωτοχρονιά μας επέλεξαν περισσότεροι Βούλγαροι και Τούρκοι», σημειώνει.

 

Γενικότερα, «η βαλκανική αγορά έχει πολύ μεγάλη δυναμική και για αυτό απευθυνόμαστε, μεταξύ άλλων, στη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Μας ενδιαφέρει, επίσης, πολύ η αγορά της Τουρκίας και δη της Κωνσταντινούπολης, που έχει δύο φορές τον πληθυσμό της χώρας μας», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης.

 

«Κάνουμε ωστόσο, στοχευμένες κινήσεις και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, ήμασταν στις Βρυξέλλες, στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση, όπου η Θάσος ήταν τιμώμενος προορισμός και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση, παρουσία 45 δημοσιογράφων και μεγάλων τουριστικών γραφείων του Βελγίου«», προσθέτει ο κ. Αντωνιάδης.

 

«Με τους Βέλγους», σημειώνει, «έχουμε ανοίξει την αεροπορική σύνδεση από Βρυξέλλες με το αεροδρόμιο της Καβάλας “Μέγας Αλέξανδρος” μέσω της TUI Βελγίου. Το 2018 είχαμε περίπου 3.500 Βέλγους τουρίστες. Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό Βέλγων τουριστών».

 

Είναι μια περιοχή που έχει πολλούς θησαυρούς να ανακαλύψει κανείς: όμορφες ακτές και διαδρομές στη φύση, τα ξεχωριστά νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει, αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης. Μιλώντας για τις υποδομές, σημειώνει ενδεικτικά ότι «το 2006, η Θάσος δεν είχε ούτε ένα 5άστερο, ενώ σήμερα έχει πέντε 5άστερα και δέκα 4άστερα ξενοδοχεία».

 

Επισημαίνει, επίσης, ότι ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος «δίνει 18 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει όσους θέλουν να επενδύσουν σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα γιατί πιστεύει ότι ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού για την περιφέρειά μας».