Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου κατά δύο βαθμίδες, σε Β1 από Β3,προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ενώ μετέβαλε επίσης την προοπτική από θετική σε σταθερή, κάτι που σημαίνει ότι δεν προβλέπει μεταβολή του το αμέσως προσεχές διάστημα. 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος, οι λόγοι για την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας είναι οι εξής: 

  • Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των μεταρρυθμίσεων.
  • Πλέον υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα.
  • Εχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου.

Δηκτικό σχόλιο Τσακαλώτου για ΝΔ

w27 63851tsakalotos

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε μέσω Twitter: «Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου».

rKuptECT normal

Ευκλείδης Τσακαλώτος | Euclid Tsakalotos@tsakalotos

Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου.

144 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό