Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, οι σπουδαστές και μέλη του YES FORUM συμμετείχαν  σε ένα από τα OPEN DAY του YES FORUM, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ένωσή μας (WIMA) και την HEMEXPO. Την ίδια μέρα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να δουν από κοντά τις δραστηριότητες  4 μεγάλων εταιρειών καθώς και να θέσουν τα ερωτήματά τους. Αναλυτικότερα, οι εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν ήταν οι: Spanopoulos Group, Νεα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (Ιγνάτιος & Μιχαήλ Σπανόπουλος), Turbomed S.A, Marita Hellas, Erma First & Environmental Protection Engineering S.A (EPE).

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους οι σπουδαστές μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Spanopoulos Group, στην Σαλαμίνα όπου εκεί τους υποδέχτηκαν η κα Μαρία Καραγεώργου, QA/ HSE Manager  και ο κ. Παναγιώτης Παρασκευάς, Naval Architect &  Marine Eng., Occupational Safety Technician και τους εξήγησαν τους κανόνες ασφαλείας του Ναυπηγείου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε από τον κ. Παρασκευά ξενάγηση μέσα στο χώρο του Ναυπηγείου όπου γίνονται οι επισκευές και οι μετασκευές των πλοίων. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν μαζί του και να εκφράσουν τυχόν απορίες και προβληματισμούς τους. Άξιο αναφοράς είναι ότι τον συντονισμό και την επίβλεψη είχαν αναλάβει ο κ. Απόστολος Ντάσιος ( Διευθυντής του Ναυπηγείου) και ο κ. Νικόλας Κατσούλης (Διευθυντής του Superyacht Refit Yard στο Πέραμα).

Έπειτα, στο χώρο των συνεδριάσεων,  πραγματοποιήθηκε αναλυτική και ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Ναυπηγείου από την κα Γκρέτα Μπαρτσώτα (Group Marketing Manager). Η κα Μπαρτσώτα ενημέρωσε τα παιδιά για την ιστορική εξέλιξη του Ομίλου Σπανόπουλου αλλά και για τις δραστηριότητές του, για τους τύπους των πλοίων που αναλαμβάνει, για την βοήθεια που παρέχει στην θάλασσα αλλά και για τα σχέδια για μελλοντικές υπηρεσίες και δράσεις. Οι σπουδαστές είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις  τους σχετικά με την παρουσίαση και να θέσουν τα ερωτήματά τους στην κα Μπαρτσώτα. Έπειτα, ο κ. Ιγνάτιος Σπανόπουλος μίλησε στα παιδιά με φιλικό τρόπο, δίνοντάς τους συμβουλές τόσο για τις δυσκολίες της ζωής, όσο και για τις σπουδές τους, δίνοντάς τους το μήνυμα ότι με την πίστη, την υπομονή και την θέληση μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Στην συνέχεια οι σπουδαστές παρακολούθησαν από τον κ. Ηλία Χατζηεφραιμίδη, Πρόεδρο της WIMA και Γενικός Διευθυντής της Hajiefremidis S.A., μια αναλυτική και πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τον σκοπό ίδρυσης της ένωσης, για την εξελικτική της πορεία, καθώς και για την προσφορά και τις συμμετοχές της στα ναυτιλιακά δρώμενα. Ο κ. Χατζηεφραιμίδης, ενημέρωσε τα παιδιά ότι η WIMA αριθμεί πλέον 63 πιστοποιημένες  εταιρείες – μέλη της από την Ναυπηγοεπισκευή, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να μπορεί εξ΄ ολοκλήρου να αναλάβει εργασίες επισκευής – μετασκευής σκαφών κάθε μεγέθους.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού και επίσκεψη στις Εταιρείες TURBOMED & MARITA HELLAS. Ο κύριος Γιάννης Παρασκευόπουλος, CEO της TURBOMED και ο κύριος Πάνος Μαλλίρης, Project Manager της MARITA HELLAS, παρουσίασαν στους νέους τις δραστηριότητες των Εταιρειών τους, τις απαιτήσεις και τις ιδιαιτερότητες των εργασιών που πραγματοποιούνται εκεί.

Το Open Day ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον όμιλο των Εταιρειών ERMA FIRST & Environmental Protection Engineering S.A (EPE). Η κυρία Ελένη Πολυχρονοπούλου, Πρόεδρος της HEMEXPO και Executive Vice-President της Environmental Protection Engineering S.A (EPE) καλωσόρισε τους σπουδαστές και μίλησε για τη σημαντικότητα ανάπτυξης των Ελληνικών Εταιρειών Κατασκευής  Ναυτιλιακού Εξοπλισμού  και την ανάγκη δημιουργίας συνεργιών μεταξύ τους. Η κυρία Ειρήνη Βιτσάρα, Marketing & Communications Executive της ERMA FIRST, συνόδευσε τους συμμετέχοντες στις εγκαταστάσεις του ομίλου, εξηγώντας τους το φάσμα των εργασιών που αναπτύσσονται εκεί. Το Open Day ολοκληρώθηκε με την αναλυτική παρουσίαση του συστήματος διαχείρισης θαλασσίου έρματος από τον κύριο Νίκο Κυρίτση, Business Development Manager της ERMA FIRST.