Χρονιά σταθεροποίησης των τουριστικών ροών αναμένεται να είναι το 2019 για την Κρήτη, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η οποιαδήποτε υστέρηση στη ροή των κρατήσεων να μην αποτυπωθεί και σε μειωμένες αφίξεις το 2019. Με γνώμονα τις στοχευμένες κινήσεις, από την πλευρά της περιφέρειας, ήδη η προσοχή εστιάζεται στην ισόνομη παρουσία της Κρήτης στις παραδοσιακές αγορές μέσω των εκθέσεων του εξωτερικού, αλλά και οι δράσεις για ανοίγματα νέων αγορών. Ηδη η αγορά της Μέσης Ανατολής έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα του νησιού, όπως αναφέρθηκε.

Ο τουρισμός για την Κρήτη είναι ο βασικότερος πυλώνας ανάπτυξης του νησιού αντιπροσωπεύοντας το 48% του ΑΕΠ της περιφέρειας, με το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας να επηρρεάζεται από τον τουρισμό. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση των τουριστικών μεγεθών κάτι φαίνεται και στην επιμήκυνση της περιόδου, σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη. Πάντως η Κρήτη τον υπερτουρισμό δεν τον φοβάται, όπως αναφέρει ο εντεταλμένος σύμβουλος της περιφέρειας, καθώς στα 8.400 τμ που διαθέτει το νησί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ισόρροπης ανάπτυξης. Κατά συνέπεια η Κρήτη δεν θα γίνει Μύκονος και Σαντορίνη, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα με την υπερσυγκέντρωση τουριστών τους θερινούς μήνες. Κρήτη σαν ντόπιος κάτοικος και όχι σαν τουρίστας. Με δεδομένο αυτό το γεγονός,  οι επικοινωνιακές δράσεις της περιφέρειας στοχεύουν στην ανάδειξη αυτή της πτυχής του προορισμού. Μάλιστα για την περίοδο 2019-2021 μέσω του ΕΣΠΑ και του προγράμματος προβολής αναμένονται νέες καμπάνιες προβολής.

Στο ίδιο μονοπάτι βαδίζει και ο Δήμος Ρεθύμνου, με την αντιδήμαρχου Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στόχος των προσπαθειών παραμένει η επίτευξη του στόχου για δωδεκάμηνο τουρισμό. Το Ρέθυμνο, αλλά και η Κρήτη κατ’επέκταση, μπορεί να έχει 12 μήνες τουρισμό, αφού στο χαρτοφυλάκιο της διαθέτει προϊόντα που αποτελεούν πόλο έλξης επισκεπτών χειμώνα καλοκαίρι. Αν και οι μέχρι τώρα προσπάθειες για επιμήκυνση στο Ρέθυμνο (με κάποια ξενοδοχεία που έμειναν ανοιχτά και λίγες πτήσεις που παρέτειναν το πτητικό τους έργο στο νησί), δεν είχε το αποτέλεσμα που θέλουν οι φορείς, στο Ρέθυμνο “ωριμάζει” η ιδέα για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, ανάφερε η κα Μπιρλιράκη.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο δήμος ποντάρει στα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας, γεμίζοντας την ατζέντα των υποψήφιων επισκεπτών και την ίδια στιγμή στοχεύει και στο μέτωπο του γαμήλιου τουρισμού. Συγκεκριμένα τους επόμενους 3 μήνες θα έλθουν στο Ρέθυμνο εξειδικευμένοι τουριστικοί πράκτορες στο γαμήλιο τουρισμό από την Κίνα, ενώ εντατικές είναι και οι επαφές με τη Βενετία και ενόψει του Καρναβαλιού. Σε κάθε περίπτωση προσπάθειες καταβάλλονται για την έλευση αερομεταφορέων και το χειμώνα. Αυτή την περίοδο το Ρέθυμνο φουλάρει τις μηχανές του…για να φέρει εις πέρας τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, που αναμένεται και φέτος να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες.