ΚΑΤΑΚΟΛΟ-Προχωρά η αναβάθμιση στο λιμάνι-Από στόχευση γίνεται πράξη ένα οραματικό έργο που θα μετατρέψει το Κατάκολο σε ένα σύγχρονο Μεσογειακό Λιμάνι κρουαζιέρας.

Τα προοπτικά  σχέδια για την «Αναβάθμιση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Κατακόλου» αποτελούν μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας. Ένα οραματικό έργο που θα μετατρέψει το Κατάκολο σε ένα σύγχρονο Μεσογειακό Λιμάνι κρουαζιέρας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση της Αναβάθμισης Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Κατακόλου ανέρχεται στο ποσό των 10,5 εκ. ευρώ.  

Το έργο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020” -ΕΣΠΑ

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Το 2011 όταν ανέλαβε  η νέα Περιφερειακή Αρχή βρήκε μακέτες που σήμερα, με το σωστό πολιτικό προγραμματισμό, τη σωστή πολιτική διεκδίκηση πόρων, το σχεδιασμό για την υλοποίηση έργων, είναι στην ευχάριστη θέση να πουν ότι θα παραδώσουν ένα σύγχρονο Μεσογειακό λιμάνι κρουαζιέρας που δε θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλα λιμάνια.»

Τι προβλέπει το έργο

Στη χερσαία ζώνη του λιμένα θα κατασκευαστούν νέα κτίρια, τα οποία είναι:

α) Κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, το οποίο αναπτύσσεται σε δύο στάθμες (ισόγειο και α΄ όροφος) με συνολική επιφάνεια 1310,07 τ.μ.

β) Κτίριο Schengen με χρήση γραφείων ελέγχου επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών. Θα αποτελείται από το ισόγειο και τον α΄ όροφο, με συνολική επιφάνεια 774,25.τ.μ.

γ) Κτίριο εκθέσεων –πολιτισμού. Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες σταφίδας που θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και θα συμπληρωθούν με την προσθήκη ενός όμοιου κτιρίου. Η συνολική επιφάνεια του εκθεσιακού χώρου θα είναι 785,99 τ.μ.

δ) Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης βάσει των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που περιγράφονται στην επικαιροποίηση του Γενικού Π.Σ. Λιμένα Κατακόλου. Περιλαμβάνει βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό.

Με την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα που σήμερα βλέπουν οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων και θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης του 2014. Επιπροσθέτως η ανάπλασης της χερσαίας ζώνης θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή των προτύπων ασφάλειας διεθνών λιμένων με το ISPS Code, ώστε να ικανοποιηθούν και οι απαιτήσεις των ναυτιλιακών εταιριών που αυτή την ώρα περιορίζουν τις αφίξεις τους στο Κατάκολο.

Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον τρόπο δημοπράτησης του έργου, δρομολογούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα οι διαγωνιστικές διαδικασίες σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Είναι η αρχή της τελικής ευθείας, με την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, τη δημοπράτηση και την έναρξη των εργασιών την άνοιξη του 2019.

Με την προγραμματική σύμβαση Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει την ευθύνη  πέρα από τη χρηματοδότηση και της  τεχνικής κατασκευής  του έργου.