Είναι μία «γιορτινή ημέρα για την Κάλυμνο και τη Δωδεκάνησο, αλλά κυρίως για τη ναυτική εκπαίδευση» τόνισε, από την Κάλυμνο, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», ενόψει των εγκαινίων της νέας Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στις 11:30 το πρωί. Επισήμανε ότι η δημιουργία νέων θέσεων σπουδών για πλοιάρχους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού «είναι κάτι που χρειάζεται η χώρα μας», για να προσθέσει: «οι Καλύμνιοι ασχολούνται πολύ με τη θάλασσα, τόσα χρόνια ζητούσαν το αυτονόητο: να γίνει μία Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, που στέλνει μεγάλο ποσοστό των κατοίκων της στα καράβια … αντί να πηγαίνουν στις άλλες Ακαδημίες, στη Μηχανιώνα, τον Ασπρόπυργο, την Χίο, την Κεφαλονιά. Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 25 παιδιά από την Κάλυμνο εντάσσονται στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού … έπρεπε να γίνει κάτι αντίστοιχο εδώ … ο πρωθυπουργός το είχε ανακοινώσει κατά την επίσκεψή του εδώ τα Φώτα, σήμερα ξεκινάει».

Ο κ.Σαντορινιός αναφερόμενος στο μεταφορικό ισοδύναμο, είπε ότι το υπουργείο προσπαθεί να τροποποιήσει τον νόμο δρομολόγησης πλοίων για να γίνει πιο “φιλικό” και ουσιαστικό στην εξυπηρέτηση των νησιών, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι «γίνεται σειρά δράσεων αναβάθμισης των λιμανιών, που είναι η ψυχή του νησιού, η είσοδος και η έξοδος».

Τόνισε, επίσης, ότι «πρέπει να ασκηθεί η πολιτική των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και, αν δεν μπορέσουμε τώρα, να το προχωρήσουμε. Θα πρέπει να το προχωρήσουμε στο εγγύς μέλλον».