Στη Μυτιλήνη θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα 8 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. 
Ο Γενικός Γραμματέας θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση–συζήτηση που διοργανώνει η Επιτροπή Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, αύριο στις 8 το βράδυ για την Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.
Εν’ όψη της εκδήλωσης συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου και αποφασίστηκαν τα εξής:
➔Ο “Καλλικράτης” ήταν μια τομή στην αυτοδιοίκηση, που επιχείρησε να αλλάξει κατεστημένα συμφέροντα και αξίες. Προκάλεσε μια τεραστίων διαστάσεων αναδιανομή εξουσιών επιχειρώντας να αμβλύνει ποικίλες αδυναμίες στην τοπική αυτοδιοίκηση και να νοικοκυρέψει τα οικονομικά των δήμων.
➔Η Λέσβος, αποτέλεσε τη μόνη περίπτωση, όπου τα πράγματα δεν λειτούργησαν καθόλου καλά. Οι τοπικές μας δυσλειτουργίες που οφείλονται και σε ενδογενείς τοπικές αδυναμίες αλλά και στο τεράστιο μέγεθος του νησιού μας κρατούν, ιδιαίτερα την Λεσβιακή περιφέρεια, καθηλωμένους εδώ και χρόνια.
➔Παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Προέδρων και λοιπών προσώπων της διοίκησης εκλεγμένων και μη, είναι πλέον πασιφανές ότι το νησί δεν λειτουργεί επ΄ωφελεία των κατοίκων του. Τα συσσωρευμένα προβλήματα και η διαχειριστική αδυναμία τόσο των πολλών προβλημάτων όσο και των υποδομών αλλά και μιας αναγκαίας ανάπτυξης απαιτούν το σπάσιμο του δήμου Λέσβου.
➔Η επαναχάραξη των Δήμων του νησιού θέτει ως προϋπόθεση, απολύτως αναγκαία, ΟΧΙ την απλή γεωγραφική αναδιάταξη, αλλά την δημιουργία Δήμων με δυνατότητες πολιτικής, διοικητικής, προγραμματικής, οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης. Χρειαζόμαστε ΟΤΑ οικονομικά αυτοδύναμους και λειτουργικά ανεξάρτητους ώστε με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της αποκέντρωσης και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων να μπορούν να σχεδιάσουν, να προγραμματίσουν, να υλοποιήσουν και να ελέγξουν τοπικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως άλλωστε επιβάλλει η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα προς όφελος των δημοτών τους.
➔Σ΄αυτόν τον αναγκαίο αγώνα για το σπάσιμο του Δήμου Λέσβου, η συντονιστική επιτροπή καλεί ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως τους διοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες του νησιού, τους αυτοδιοκητικούς εκπροσώπους της Περιφέρειας, του Δήμου και των τοπικών κοινωνιών, τους Βουλευτές, τις συλλογικές εκπροσωπήσεις των δημοτών της Λέσβου εδώ, στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, να συνταχθούν στον κοινό αγώνα των κατοίκων του νησιού για το σπάσιμο του δήμου Λέσβου. Η ευθύνη, για το μέλλον του νησιού μας είναι τεράστια για όλους και αφορά στην μελλοντική επιβίωση της Λέσβου και των κατοίκων της.