Στην ανάγκη βιώσιμης, ισόρροπης και κοινωνικά δίκαια ανάπτυξης, με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα της πανηγυρικής εκδήλωσης του ΣΕΤΕ παρουσιάζοντας τους στόχους της κυβέρνησης στον Τουρισμό για το επόμενο διάστημα ξεκαθαρίζοντας ότι “η χώρα δεν θα πρέπει να προσφέρει φθηνό προϊόν”.
“Χαμηλοί μισθοί, χαμηλή φορολογία, χαμηλές τιμές, τόνισε. Από πρώτη άποψη ακούγεται έξυπνο. Όμως η παγκόσμια εμπειρία δείχνει πως αυτή είναι η μία στρατηγική στενών οριζόντων. Πρώτον διότι πολλές χώρες μπορούν να προσφέρουν φθηνό τουρισμό. Λίγες όμως προσφέρουν ποιοτικό τουρισμό. Δεύτερον, διότι η εγγενής ευπάθεια του τουρισμού είναι μεγαλύτερη όταν το κόστος αποτελεί το μόνο ή το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα. Η παρούσα τουριστική άνθιση της χώρας δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, αλλά εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Η σταθερότητα και η ασφάλεια της χώρας, αλλά και η προσαρμοστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αποτέλεσαν τη βάση για την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Ο τουρισμός πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας, μέσω της διασύνδεσής του με άλλους κλάδους της οικονομίας”.
Ο κ. Δραγασάκης έδωσε έμφαση στην σύνδεση του τουρισμού με την εγχώρια παραγωγή προϊόντων, διαβλέποντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και πεδίου πρωτοβουλιών, ενώ για την μείωση της φορολογίας του κλάδου επεσήμανε ότι οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις θα πρέπει να προέλθουν από περιστολή της φοροδιαφυγής, αλλά και με διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
“Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει υπερχρεωμένη χώρα και μάλιστα σε κατάσταση χρεοκοπίας που να έχει χαμηλή φορολογία” ανέφερε. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας τις όποιες δυνατότητες  προχωρεί ήδη σε κάποιες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις μία από τις οποίες αφορά τους συντελεστές φορολόγησης των κερδών μειώνοντάς τους  από το 29% στο 26% από 1/1/19. Ελπίζω, αυτή η διάταξη να ψηφιστεί και από άλλες πτέρυγες του κοινοβουλίου, ιδίως αυτές που υπερθεματίζουν υπέρ της μείωσης της φορολογίας”.
Σχετικά με τα “κόκκινα δάνεια” χαρακτήρισε “εργαλείο” τον εξωδικαστικό διακανονισμό τονίζοντας ότι έχει ανακοπεί η αύξησή τους.
Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά επισήμανε ότι “η χρονιά του 2017 ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά, ξαφνιάζοντας ακόμα και τους πιο έμπειρους στα τουριστικά πράγματα. Όραμα του υπουργείου είναι 365 μέρες το χρόνο η Ελλάδα να προσελκύει τουρίστες”. Το 2016 τόνισε ότι υπήρξε επενδυτική έκρηξη, ενώ φέτος έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής 252 προτάσεις στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου.
“Η Ελλάδα πλέον έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών”, διαβεβαίωσε συμπληρώνοντας ότι στα άμεσα πλάνα του υπουργείου περιλαμβάνεται νέο σχέδιο νόμου που θα κλείσει εκκρεμότητες στην τουριστική νομοθεσία, το νέο οργανόγραμμα υπουργείου και ΕΟΤ και ο “δορυφόρος- λογαριασμός”.