Τα Τρίκαλα είναι και φαίνονται έξυπνα διευκολύνοντας την καθημερινότητα κατοίκων και επισκετών μέσα από δράσεις και τεχνολογικές εφαρμογές.
Στις 29 Ιουνίου στα Τρίκαλα, όπως ανακοινώθηκε από την Δημοτική αρχή αποκαλύπτονται πέντε μοναδικές δράσεις smart tips, που είναι:
Έξυπνη διαχείριση στάθμευσης (smart parking). Αφορά στην κάλυψη 45 θέσεων στάθμευσης και θέσεων ΑΜΕΑ, η οποία θα επιτρέπει τη δυνατότητα εντοπισμού ελεύθερων θέσεων στάθμευσης από τους πολίτες. Η χρέωση, η πληρωμή, αλλά και η ανταμοιβή και παρακολούθηση του συστήματος θα γίνεται με τη χρήση προηγμένων εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα.
Έξυπνος φωτισμός (smart lighting). Αντικαθίστανται 24 φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες LED που θα διαθέτουν και αισθητήρες για ανίχνευση κίνησης και εξοικονόμηση ενέργειας.
Εξυπνη διαχείριση κυκλοφορίας (smart mobility). Χρησιμοποιούνται αισθητήρες καταμέτρησης οχημάτων και επιτυγχάνεται διαχείριση ροής με φωτεινούς σηματοδότες.
Περιβαλλοντική διαχείριση (smart environment). Εγκαθίστανται αισθητήρες μέτρησης περιβαλλοντικών μεγεθών, που συλλέγουν και αναλύουν τα σχετικά δεδομένα ποιότητας του περιβάλλοντος.
“Ανοικτή Αγορά” (Open Mall). Με τριπλή δράση, έξυπνη οικονομία (smart economy), έξυπνη διακυβέρνηση (smart governance) και έξυπνη υγεία (smart health).
Διατίθεται εφαρμογή για φορητές συσκευές (mobile App) και οι δράσεις στηρίζονται και στη συνεργασία του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων.Προσφέρονται δυνατότητες, όπως καταχώρησης προσφορών από επιχειρηματίες και εντοπισμού τους από χρήστες, ανάρτησης ανακοινώσεων από τον Δήμο (πχ. εκδηλώσεις), ενεργοποίησης των εθελοντών που έχουν εκπαιδευτεί στη χρήση απινιδωτών (ΚΑΡΠΑ), προκειμένου να αντιμετωπίζονται τυχόν περιστατικά κρίσεων υγείας στα όρια της πόλης και να σωθούν ζωές. Οι υποδομές του πιλοτικού έργου “Ανοικτή Αγορά” (Open Mall) θα εφαρμοστούν στα όρια του κέντρου της πόλης των Τρικάλων, όπου είχε δοκιμαστεί και το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Οι υπόλοιπες 4 “έξυπνες” εφαρμογές θα προσφέρονται στο σύνολο του Δήμου.
Το σημείο ελέγχου του προγράμματος θα είναι ορατό σε όλους, στο Δημαρχείο, ώστε ο πολίτης να βλέπει άμεσα τις εφαρμογές και τα οφέλη της “έξυπνης πόλης”.