Τα νησιά είναι ένας ιδανικός χώρος για την εφαρμογή καινοτόμων και πιλοτικών δράσεων, οι οποίες θα μπορέσουν να αποτελέσουν καταλυτικούς πυλώνες ανάπτυξης για τις τοπικής κλίμακας οικονομίες και κοινωνίες. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου εν’ όψει της διοργάνωσης του Διεθνούς Συνεδρίου “Λιμάνια, Θαλάσσιες Μεταφορές και Νησιωτικότητα: Περιβάλλον, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα”, που θα πραγματοποιηθεί στην Μήλο 21-22 Απριλίου.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χαρακτήρισε ως σημαντική τη διοργάνωση ενός συνεδρίου για την Νησιωτικότητα στην Ελλάδα, καθώς δίνεται, όπως είπε, η δυνατότητα να αναδειχθεί η Μήλος και να διερευνηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης των νησιωτικών πολιτικών σε διεθνές επίπεδο. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στάθηκε στα ζητήματα της καινοτομίας που πρόκειται να αναπτυχθούν στο συνέδριο και σχολίασε ότι είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν εκτενώς οι τρόποι επέκτασής της στο περιβάλλον των νησιών.
Το Υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι ανοιχτό σε επιστημονικές προτάσεις που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας στην ακτοπλοΐα, γεγονός που θα ενίσχυε την προσπάθεια για αναβάθμιση της πρόσβασης στα νησιά και θα προσέφερε πιο «καθαρές» θαλάσσιες μετακινήσεις.
Τόνισε ότι υπάρχουν ήδη διερευνητικές συζητήσεις για την πιθανότητα δημιουργίας σταθμών LNG στα λιμάνια, μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ναυτιλία μέσω της χρήσης του φυσικού αερίου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και σκεφτόμαστε την εφαρμογή του στα νησιά, το πιλοτικό πρόγραμμα cold ironig που θα εφαρμοστεί στην Κυλλήνη της Ηλείας. Γενικά, είπε o κ.Σαντορινιός, η χρήση νέων τεχνολογιών που ήδη είναι σε ένα καλό στάδιο ωριμότητας σε διεθνές επίπεδο και μπορούν να έχουν εφαρμογή στο ελληνικό αρχιπέλαγος, έχουν το ενδιαφέρον μας.
Κλείνοντας την σύντομη τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε εκ νέου τις δυνατότητες που ανοίγονται μέσα από την διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου που θα λάβει χώρα στη Μήλο τον Απρίλη, λέγοντας ότι θα δοθεί σε όλους μια πραγματική ευκαιρία να συζητήσουμε προτάσεις και μεθόδους χρηματοδότησης νέων και καινοτόμων δράσεων με πεδίο εφαρμογής τα νησιά και τις ελληνικές θάλασσες.