Ανοδος στην κίνηση της κρουαζιέρας στα λιμάνια της Αδριατικής θάλασσας και μεταξύ αυτών στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, δείχνουν για το 2016 στοιχεία έρευνας της εταιρείας Risposte Turismo.
Η έκθεση (διαβάστε εδώ) καλύπτει την κίνηση που αφορά σε Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία και Μαυροβούνιο.
Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος οι επιβάτες κρουαζιέρας ανήλθαν στους 5,1 εκατ., αύξηση κατά 5,5% σε σχέση με το 2015 και τα πλοία που προσέγγισαν τα λιμάνια της Αδριατικής ανήλθαν σε πάνω από 3.700, αύξηση κατά 10,5%, συγκριτικά με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του 2015.
Το 2016 τα λιμάνια της Ιταλίας έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο εξυπηρέτησαν μόλις 2,3 εκατ. επιβάτες και 843 πλοία, στοιχεία που αντιπροσωπεύουν μείωση της επιβατικής κίνησης (-2,5%) και των πλοίων (-1,4%) σε σχέση με το 2015, διατήρησαν την ισχυρή παρουσία τους στον τομέα της κρουαζιέρας στην Αδριατική.
Την δεύτερη θέση κατέλαβαν τα λιμάνια της Κροατίας και την τρίτη θέση τα λιμάνια της Ελλάδας.
Στα λιμάνια που εξυπηρετούν το μεγαλύτερο μέρος της επιβατικής κίνησης της κρουαζιέρας στην Αδριατική, πρώτο αναδεικνύεται το λιμάνι της Βενετίας, το οποίο εκτιμάται ότι προσέλκυσε το περασμένο έτος περίπου το 31,7% του συνόλου της τουριστικής κίνησης στην περιοχή, ενώ ακολουθούν τα λιμάνια του Ντουμπρόβνικ (Κροατία) και της Κέρκυρας.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει επίσης αύξηση στην διακίνηση με φέρυ-μποτ και με ιπτάμενα δελφίνια το 2016, με τους επιβάτες να ανέρχονται στους 17,6 εκατ. (αύξηση 3,5% σε σχέση με το 2015) και με τις αφίξεις των πλοίων να ανέρχονται σε 83.500 (αύξηση κατά 4,6%). Σχετικά με τις μετακινήσεις με φέριμποτ και με ιπτάμενα δελφίνια, το λιμάνι του Σπλιτ στην Κροατία φαίνεται ότι προσελκύει το μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεων, ενώ ακολουθούν τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Μπάρι.