Καθυστερήσεις στα σημεία εισόδου/εξόδου της χώρας που συνορεύουν με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Βουλγαρία καθώς και στα αεροδρόμια λόγω της εφαρμογής του νέου καθεστώτος ελέγχου που τέθηκε σε ισχύ από την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα ελέγχου, οι Ευρωπαίοι πολίτες που ταξιδεύουν από και προς τρίτες χώρες, υπόκεινται στους ίδιους ελέγχους με υπηκόους τρίτων χωρών, βάση πληκτρολόγησης των αριθμών διαβατηρίων, τα οποία ελέγχονται στις βάσεις δεδομένων ασφαλείας, όπως συμβαίνει με υπηκόους τρίτων χωρών.
Η καθυστέρηση οφείλεται στους ελέγχους όσων ταξιδεύουν με την ταυτότητά τους, καθώς οι αριθμοί των ταυτοτήτων δεν είναι καταχωρημένοι στα συστήματα ασφαλείας,  με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η πληκτρολόγηση των ονομάτων των κατόχων.
Την Παρασκευή, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου στο αεροδρόμιο της Αθήνας δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι υποστηρίζουν πως δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, ενώ αφήνουν αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας, δεδομένου ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νέα μέτρα, ελήφθη στις 7 Μαρτίου, ωστόσο δεν έγινε καμία προετοιμασία προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα.
Η Κομισιόν αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, μπροστά στην αυξανόμενη, τρομοκρατική απειλή, καθώς πολλοί μαχητές του ISIS έχουν ευρωπαϊκά διαβατήρια.Τα μεγαλύτερα πάντως προβλήματα εντοπίζονται στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στα χερσαία σύνορα μεταξύ χωρών που είναι στη ζώνη Σένγκεν, κι άλλων που δεν είναι. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας και Ουγγαρίας – Ρουμανίας.