Εντυπωσιασμένη από το έργο που έχει γίνει στην Βεργίνα, δηλώνει η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Corina Cretu στην επίσκεψη της στον αρχαιολογικό χώρο, τους βασιλικούς μακεδονικούς τάφους και στο υπό ανέγερση Πολυκεντρικό Μουσείο, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. 
Η κ. Cretu ξεναγήθηκε στους βασιλικούς μακεδονικούς τάφους και στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο μιας από τις σημαντικότερες ανασκαφές στην Ελλάδα με παγκόσμια εμβέλεια, ενώ είχε την ευκαιρία να δει και το υπό ανέγερση Πολυκεντρικό Μουσείο, που κατασκευάζεται με κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ).
Η κ. Cretu ενημερώθηκε από τον κ. Τζιτζικώστα τόσο για το έργο που έχει ήδη γίνει, όσο και για τη δεύτερη φάση του Μουσείου, που αποτελεί επίσης ένα από τα “έργα–σημαίες” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία υλοποιούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η κ. Cretu χαρακτήρισε “κόσμημα της ευρωπαϊκής Ιστορίας” το ταφικό συγκρότημα του Φιλίππου Β’ και αναφέρθηκε στα έργα υποστήριξης της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς στον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με ευρωπαϊκούς πόρους. “Το έργο που γίνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Βεργίνα υποστηρίζεται από την ΕΕ εδώ και 15 χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον πολιτισμό, να καταλαβαίνουμε καλύτερα ποιοι είμαστε, από πού προερχόμαστε, πρέπει να επενδύουμε στην ιστορία της κάθε χώρας και στην ιστορία της Ευρώπης. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αποδεικνύεται συνεχώς πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στην υλοποίηση τόσο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, όσο και του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014 – 2020”,  δήλωσε η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ.
Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, “η πρώτη φάση του Μουσείου της Βεργίνας ολοκληρώθηκε στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με 13 εκ. ευρώ κατασκευάσαμε το κτίριο του Πολυκεντρικού Μουσείου Βεργίνας, ένα έργο που αναδεικνύει μια από τις σπουδαιότερες ανασκαφές στην Ελλάδα, με ευρήματα, τα οποία αποδεικνύουν με αδιάσειστο τρόπο την ελληνικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας μας. Συνεχίζουμε, για να ολοκληρώσουμε αυτό το σπουδαίο έργο, σε ένα χώρο ιερό για εμάς τους Μακεδόνες, ένα χώρο που αναδεικνύει τη Μακεδονία σε όλο τον κόσμο, με τις ‘ζωντανές’ μνήμες από τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ και τις καταβολές της παγκόσμιας διαχρονικής μορφής του Μεγαλέξανδρου. Στη Βεργίνα, στις αρχαίες Αιγές, έρχονται όλοι σε άμεση επαφή με την Ιστορία, γι’ αυτό και ο χώρος έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς”.
Η δεύτερη αυτή φάση έργων στο Πολυκεντρικό Μουσείο Βεργίνας, όπως εξήγησε στην κ. Cretu, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ήδη ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποσκοπεί στην ολοκλήρωση του κεντρικού μουσειακού κτιρίου, με συνολικά κονδύλια 4,4 εκ. ευρώ.
“Το ενδιαφέρον μας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύεται στην πράξη, με τη χρηματοδότηση όλων εκείνων των απαραίτητων έργων προβολής του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας. Ήταν δέσμευση της διοίκησής μας να ολοκληρωθεί το σπουδαίο αυτό έργο, η οποία γίνεται, μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2018 στη Βεργίνα θα λειτουργεί ένας από τους πλέον σύγχρονους μουσειακούς χώρους, αντάξιος της σπουδαιότητας της ανασκαφής, που έκανε και συνεχίζει να κάνει γνωστή τη Μακεδονία σε όλο τον κόσμο. Τα νέα έργα στο Μουσείο της Βεργίνας θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού, στην ανάδειξη των ευρημάτων και στη βέλτιστη προβολή της Ιστορίας μας”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.