Το “πράσινο φως” για την αδειοδότηση 25 υδατοδρομίων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, έδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Ένα ακόμα βήμα προς την ολοκλήρωση των υδατοδρομίων βρίσκονται τα νησιά Αστυπάλαια, Μύκονο, Λέρο, Λειψούς, Ρόδο, Κω, Τήλο, Χάλκη, Καστελόριζο, Κάρπαθο, Κάσο, Νίσυρο, Κάλυμνο, Σύμη, Σύρο, Μήλο, Θήρα, Πάρο, Νάξο, Κύθνο, Κέα, Αμοργό, Άνδρο, Σίκινο, Αγαθονήσι.
Η έναρξη και η λειτουργία της σύνδεσης των νησιών του Αιγαίου, μέσω υδατοδρομίων, που αποτελεί εδώ και καιρό πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων και των ίδιων των νησιωτών, πρόκειται να φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο μετακίνησης και επικοινωνίας των νησιών μεταξύ τους.
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δια μέσου του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού, “παρακολουθεί στενά από την πρώτη στιγμή, την πορεία προς την ολοκλήρωση του πλαισίου λειτουργίας των υδατοδρομίων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. Παρόλο που η διαδικασία και οι χρόνοι ολοκλήρωσης είχαν αμφισβητηθεί από μέρος των νησιωτικών κοινωνιών εντούτοις η Κυβέρνηση, αποδεικνύει την πρόθεσή της για στήριξη της νησιωτικότητας επισπεύδοντας την διαδικασία αδειοδότησης των υδατοδρομίων τόσο με την εν λόγω ενέργεια, όσο και με την κατάθεση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, του νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία τους”.
Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετέχει σε κοινές ομάδες εργασίας με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  ενημερώνοντας παράλληλα για κάθε εξέλιξη τους τοπικούς φορείς καθώς «θεωρεί ότι είναι κομβικής σημασίας η αρχή λειτουργίας αυτού του εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης για τους νησιώτες».