Η ενσωμάτωση του οινοτουρισμού στα ταξιδιωτικά πακέτα της Ελλάδας θα αποτελέσει ακόμα ένα πλεονέκτημα στις ιδιαίτερες εμπειρίες για τις διακοπές στην χώρα μας, συμφώνησαν ταξιδιωτικοί πράκτορες και οινοπαραγωγοί.
Οι προοπτικές του οινικού Τουρισμού στην Ελλάδα και η διασύνδεσή του με τα οργανωμένα πακέτα διακοπών στην χώρα μας ήταν το αντικείμενο του workshop που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας, FedHATTA και η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Αφορμή για το workshop ήταν η πρόσφατη επίσκεψη της Grapefool, εταιρείας συμβούλων οινοτουρισμού, στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αθήνα, όπου έγινε παρουσίαση της πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας, “ΔΩΔΕΚΑ” και γεννήθηκε η ιδέα για το νέο μότο του κόσμου του κρασιού «12 Μήνες Οινοτουρισμός».
Στην εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έκθεσης κρασιού Οινόραμα, έγινε παρουσίαση του οινοτουριστικού τοπίου της Ελλάδας ενώπιον ελληνικών τουριστικών γραφείων και η FedHATTA είχε τη δυνατότητα να ανοίξει, ως βασικός φορέας του ελληνικού τουρισμού, την συζήτηση για την σύνδεση των μονάδων παραγωγής κρασιού με τον κλάδο του τουρισμού.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσσανδρος Τσιλίδης, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των ελληνικών τουριστικών γραφείων να εντάξουν στα προγράμματά τους τον οινοτουρισμό και τόνισε ότι “στο εξής και στο πλαίσιο του ΔΩΔΕΚΑ, προωθούνται επισκέψεις σε χώρους οινοποιείων για δοκιμή κρασιών αλλά και ξενάγηση (wine tour) σε γρουπ επισκεπτών που κάνουν διακοπές στην Αθήνα”.
Απηύθυνε δε ανοικτή πρόσκληση στα οινοποιεία να συμμετάσχουν στην ατζέντα εκθέσεων, workshop και εκδηλώσεων στο εξωτερικό που περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα της FedHATTA, Agents Abroad*, επισημαίνοντας ότι “μέσα από τη στοχευμένη σύνδεση των υπηρεσιών των δύο πλευρών μπορεί να ενισχυθούν τόσο ο τουρισμός όσο και οι εξαγωγές ελληνικού κρασιού”.
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ Γιάννης Βογιατζής, παρουσίασε την συμβολή της Εθνικής Διεπαγγελματικής στην θέσπιση σήματος επισκέψιμου οινοποιείου και τις δράσεις της, τονίζοντας ότι “ο οινοτουρισμός είναι υποβοηθούμενος από τον τουριστικό κλάδο” και εξέφρασε την φιλοδοξία του για “την θέσπιση Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού μόλις ανοίξει το πεδίο συνεργειών με συμφωνία σε ένα κείμενο αρχών και με ετήσιο πλάνο δράσεων”.  
Τις δυνατότητες του οινοτουρισμού σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας ανέπτυξαν στο workshop οι πρόεδροι Ενώσεων Οινοποιών από τη Β. Ελλάδα, την Κ. Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Αττική, την Κρήτη και τα Νησιά του Αιγαίου.
*Η πρεμιέρα του Agents Abroad θα γίνει στην έκθεση Greek Panorama 11 με 13 Μαϊου, για την προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της FedHATTA.