Την πολιτική του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απέναντι στις προκλήσεις ανάπτυξης που παρουσιάζονται για την Ελλάδα, τον Πειραιά και τα άλλα μεγάλα λιμάνια της χώρας, ανέπτυξαν ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής , Χρήστος Λαμπρίδης, συμμετέχοντας σε ημερίδα του ΕΙΔΙΠ και της ΕΕΔΕ.
Η ημερίδα έγινε στο πλωτό μουσείο “Hellas Liberty”, στον Πειραιά, με θέμα “Προκλήσεις και προοπτικές ανάδειξης της Ελλάδας σε Διεθνές Διαμετακομιστικό και Επιχειρηματικό Κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.
Ο κ.Κουρουμπλής στον χαιρετισμό του τόνισε την σημασία που δίνει το Υπουργείο Ναυτιλίας σε όλες τις προκλήσεις που παραμένουν ανοιχτές, από την εκπαίδευση νέων στελεχών του Εμπορικού Ναυτικού και τη στήριξη της Ποντοπόρου Ναυτιλίας, ως τις επενδύσεις που γίνονται στα λιμάνια, με επίκεντρο τις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις και τη νησιωτική πολιτική.
Συμμετέχοντας σε στρογγυλό τραπέζι συζήτησης, ο κ.Λαμπρίδης επεσήμανε ότι πράγματι η θέση της Ελλάδας και του Πειραιά έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, που προσφέρονται για αξιοποίηση. Επέμεινε στη μεγάλη πρόκληση περιορισμού της γραφειοκρατίας, χωρίς υστερήσεις στην διαφάνεια και στον έλεγχο. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη λιμενική βιομηχανία μπορεί να περάσει μέσα από μοντέλα που δεν αφορούν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των λιμένων, ευνοούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον και επιτρέπουν την χωρίς εμπόδια δραστηριοποίηση όλων των επιχειρήσεων του ναυτιλιακού cluster.