Το “πράσινο φως” άναψε για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Σούδας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης τόσο των επιβατών ακτοπλοΐας , όσο και των αφίξεων κρουαζιέρας.
Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, εγκρίθηκε η διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μελέτης για το «Σταθμό Επιβατών Λιμένα Σούδας», με την παράλληλη δέσμευση του ποσού των 500.000 ευρώ για την πίστωση του αντίστοιχου έργου, 80.000 εκ’ των οποίων θα αφορούν στην βράβευση των 3 καλύτερων μελετών.
Η μελέτη αφορά στην κατασκευή ενός σύγχρονου σταθμού επιβατών ακτοπλοΐας (ΣΕΑ), όπως προβλέπεται στο εγκεκριμένο master plan του λιμένα με την κατασκευή των απαραίτητων και αναγκαίων υποδομών για την ενδιάμεση φάση οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των ολοένα αυξανόμενων αναγκών της τουριστικής κίνησης του νησιού.
Οι υποδομές θα είναι συνολικής επιφάνειας 1.500m2 και θα περιλαμβάνουν χώρους εξυπηρέτησης των επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας. Παράλληλα θα κατασκευαστούν στέγαστρα συνολικά 420 μ2 (170 m2 για intra Schengen και 250m2 extra Schengen), αυξάνοντας την επιφάνεια στα 1920m2.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το λιμάνι της Σούδας διακινούνται κατ’ έτος 1.000.000 επιβάτες ακτοπλοΐας και πάνω από 100.000 επιβάτες κρουαζιέρας.
Η Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών της ΓΓΥ, έχει ορισθεί προϊσταμένη αρχή του έργου, ενώ διευθύνουσα υπηρεσία θα είναι το τμήμα σχεδιασμού προγραμματισμού και μελετών της ίδιας διεύθυνσης