Την βράβευση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας ως μέλος του προγράμματος RISE (RNP Implementation Synchronized in Europe), ανακοίνωσε το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Μεταφορών, το πρόγραμμα RISE, σκοπό έχει τη βελτίωση της προσέγγισης αεροσκαφών σε αεροδρόμια, με τη χρήση πλοήγησης, που βασίζεται σε δορυφορικά σήματα, σε συνδυασμό με την τεχνολογία που είναι ήδη διαθέσιμη στα αεροσκάφη. Σαν αποτέλεσμα, η πορεία που ακολουθείται είναι ακριβής και μειώνονται οι αποτυχημένες προσεγγίσεις (σε περιπτώσεις με χαμηλή ορατότητα) και συνεπακόλουθα, μειώνονται και οι εκπομπές ρύπων CO2, αναφέρει και προσθέτει ότι χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα από 500 δοκιμές πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις αεροπορικές εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σε συνεργασία με τους Παρόχους Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας, ανοίγοντας τον δρόμο για ευρύτερη εφαρμογή του RNP στην Ευρώπη.
Η χώρα μας από την εμπλοκή της στο πρόγραμμα BLUE MED, καθώς και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα, έχει αντλήσει την τελευταία οκταετία κοινοτικά κονδύλια που προσεγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ και έχει εφαρμόσει επιχειρησιακές λύσεις που προσθέτουν αξία στις υπηρεσίες αεροναυτιλίας στο κυπριακό FIR. Το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι οι δράσεις του ΤΠΑ εντάσσονται στην ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης για ώθηση της ανάπτυξης μέσα από την άντληση Κοινοτικών πόρων.
Όπως δήλωσε κατά την απονομή των βραβείων η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc, “90 εταιρείες και ιδρύματα, με την  γόνιμη και καινοτόμο συνεργασία τους στα υποβληθέντα έργα, συμβάλλουν στο να καταστεί το σύστημα των αερομεταφορών ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο, καθώς και ανταγωνιστικό σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ανάγκες των πολιτών”.