Τα θετικά μηνύματα από την ΙΤΒ στο Βερολίνο και οι επιπλέον προγραμματισμένες θέσεις για το 2017 απογειώνουν τις εκτιμήσεις του Προέδρου του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη για την Τουριστική κίνηση φέτος. Από το Βερολίνο και την Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ κάνει λόγο για αυξημένη κίνηση σε σχέση με πέρυσι.
Η εκτίμηση του βασίζεται στα στοιχεία που έχει μέχρι αυτή την στιγμή στα χέρια του ο ΣΕΤΕ.
“Συνυπολογίζοντας στοιχεία που λαμβάνουμε στην έκθεση ΙΤΒ, τονίζει ο κ.Ανδρεάδης, τον προγραμματισμό για 1,5 εκατ. επιπλέον θέσεις το 2017 (500 χιλ. σε Αθήνα – 1 εκατ. σε υπόλοιπους προορισμούς), τόσο από νέες όσο και από παραδοσιακές αγορές και την διαχρονική πληρότητα των αεροπλάνων, που φέτος προβλέπεται αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. H εκτίμηση του ΣΕΤΕ για το 2017 είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις μπορεί να ανέλθουν περίπου στα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016. Συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας, η κίνηση της οποίας αναμένεται πτωτική περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου, οι συνολικές αφίξεις για το 2017 αναμένεται να κινηθούν περί τα 28 εκατ. υπό την προϋπόθεση ότι οι οδικές αφίξεις θα μείνουν σταθερές”.
Κλειδί για τους στόχους η μέση τουριστική δαπάνη, σύμφωνα με το πρόεδρο του ΣΕΤΕ που αν “ανακάμψει προς τα επίπεδα του 2015, εκτιμούμε ότι τα συνολικά έσοδα μπορούν να υπερβούν τα μεγέθη εκείνης της χρονιάς, δηλαδή να κινηθούν μεταξύ 14,2 – 14,5 δισ. Ευρώ. Εάν επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, τότε ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει ακόμα πιο δυναμικά στην ελληνική οικονομία και να δώσει – τουλάχιστον φέτος- μια επιπλέον μονάδα στο ΑΕΠ της χώρας”.
Ο κ. Ανδρεάδης εμμένει στην άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγης του προγράμματος-εν’ όψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου-ενώ χαρακτηρίζει “τοξικό” το φορολογικό περιβάλλον.
“Αν δεν μειωθεί η υπερφορολόγηση, αν δεν επιστρέψουν οι συντελεστές ΦΠΑ σε επίπεδα κοντά στα αντίστοιχα του ανταγωνισμού και αν δεν σταματήσει τώρα κάθε σκέψη για επιβολή νέων φόρων και επιβαρύνσεων, όπως ο φόρος διαμονής, είναι βέβαιο ότι θα παγιωθεί, μεσοπρόθεσμα, ένα ιδιαίτερα «τοξικό» περιβάλλον για το σύνολο της τουριστικής επιχειρηματικότητας και για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τομέα και κατ’ επέκταση του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Θα επιβαρυνθεί δε ιδιαίτερα η δεύτερη ταχύτητα του ελληνικού τουρισμού, αυτή της άγνωστης τουριστικά Ελλάδας, με την συρρικνωμένη τουριστική περίοδο και τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή η πραγματικότητα θα λάβει ακόμα πιο αρνητική διάσταση, όταν εκλείψουν οι εξωγενείς διεθνείς συγκυρίες που αυτό το διάστημα, ευνοούν τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Η χώρα μας έχει όλα τα εφόδια να γίνει μια παγκόσμια δύναμη στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Δεσμευόμαστε για ακόμα μια χρονιά και σε αντίξοες συνθήκες, ότι με όραμα και σκληρή δουλειά, σύσσωμος ο τουριστικός τομέας θα διαφυλάξει ό,τι με κόπο όλοι οι Έλληνες έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μέσω του τουρισμού μας”.
- Επικαιρότητα
- Υπουργεία
- ΕΟΤ
- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
- Υπουργείο Τουρισμου
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
- Υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
- Υπουργείο Εξωτερικών
- Υπουργείο Παιδείας
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- Υπουργείο Μεταφορών
- Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Υπουργείο Υγείας
- Υπουργείο οικονομικών
- Πολιτική
- Οικονομία
- Κοινωνία
- Πολιτισμός
- Αγορές
- COVID-19
- Υπουργεία
- Φορείς
- Περιφέρεια
- Επιχειρήσεις
- Μεταφορές
- Πρόσωπα
- ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- Αγροτικός Τουρισμός
- Αθλητικός Τουρισμός
- Αρχαιολογικός Τουρισμός
- Αστικός Τουρισμός
- Γεωτουρισμός
- Εκπαιδευτικός Τουρισμός
- Θαλάσσιος Τουρισμός
- Θρησκευτικός Τουρισμός
- Ιαματικός Τουρισμός
- Οικοτουρισμός
- Πολιτιστικός τουρισμός
- Συνεδριακός τουρισμός
- Τουρισμός υγείας και ευεξίας
- Τουρισμός Περιπέτειας
- Χειμερινός Τουρισμός
- Γαστρονομία
- Οινοτουρισμός
- Κόσμος
- ΧΡΗΣΙΜΑ
Επιλέξτε Page