Μία χρονιά σε δημιουργικά μονοπάτια και το Andros Routes κάνει τον απολογισμό του.
Η Άνδρος διατηρεί επάξια τη διακεκριμένη ευρωπαϊκή πιστοποίηση ποιότητας “Leading Quality Trails-Best of Europe” για τη συνεχή πεζοπορική διαδρομή 100 km “Andros Route” που εκτείνεται από βορρά προς νότο, αποτελώντας μέχρι και σήμερα το πρώτο και μοναδικό νησί σε Ελλάδα και Ευρώπη με αυτή τη διάκριση.
Την χρονιά που πέρασε το Andros Routes, υλοποίησε…
• 15 πεζοπορίες φροντίδας στις οποίες συμμετείχαν 340 άτομα προσφέροντας με μια συντηρητική εκτίμηση συνολικά περίπου 110 δωρεάν ημέρες εργασίας στα μονοπάτια (υπολογισμός που έγινε με εκτίμηση χρόνου για 1/3 της διάρκειας πλήρους μεροκάματου).
• 30 εξορμήσεις εθελοντικών καθαρισμών με το βοήθεια της εθελοντικής μας ομάδας & των Ολλανδών εθελοντών που συνδράμουν το έργο καθαρισμού αλλά & ομάδων που επισκέφθηκαν το νησί, στα πλαίσια των οποίων 269 ζευγάρια χέρια προσέφεραν συνολικά σχεδόν 200 δωρεάν ημέρες εργασίας στα μονοπάτια (υπολογισμός που έγινε με ακρίβεια, βάσει των ωρών απασχόλησης & του αριθμού ατόμων).
• 33 εξορμήσεις καθαρισμών στα μονοπάτια απασχολώντας συνολικά 64 ζευγάρια εργατικά χέρια που πραγματοποίησαν 86 μεροκάματα εργασίας.
Τα βασικότερα προβλήματα που αφορούν τη συντήρηση μονοπατιών αλλά και την ικανοποίηση των περιπατητών, είναι:
• οι εντυπωσιακοί ρυθμοί αναβλάστησης της Άνδρου που λόγω βροχοπτώσεων και υγρασίας οι ίδιες διαδρομές χρειάζονται καθαρισμό (από φρέσκια βλάστηση) 2-3 φορές το χρόνο, ιδιαίτερα στα σημεία από τα οποία διέρχονται νερά.
• τα σκουπίδια που δυστυχώς περισσεύουν παντού, σε μονοπάτια, ρεματιές, στους δρόμους και δημιουργούν πολύ δυσάρεστη εικόνα όχι μόνο για όσους κατοικούν στο νησί αλλά και για τους επισκέπτες μας κι αντανακλούν πολύ χαμηλή περιβαλλοντική συνείδηση της κοινωνίας του νησιού
• οι πυρκαγιές σε διάφορα σημεία είτε εντός μονοπατιών, είτε στην ευρύτερη θέα τους, δημιουργώντας πολύ δυσάρεστη εικόνα και που και πάλι αντανακλούν πολύ χαμηλή περιβαλλοντική συνείδηση των κατοίκων. Πρόσφατο παράδειγμα η πυρκαγιά στον Άνω Άγιο Πέτρο που έκαψε ολοσχερώς και τις πινακίδες που τοποθετήσαμε όπου και απαιτείται άμεση αντικατάσταση.
• σημαντικές ζημιές και κυρίως πτώση ξερολιθιών κατά μήκος των διαδρομών που δυσχεραίνουν τη διέλευση και ενίοτε δημιουργούν επικίνδυνα περάσματα ή εμποδίζουν τη διέλευση. Βασικότερες αιτίες ο συνδυασμός πυρκαγιών που αποψιλώνουν τη βλάστηση και έντονων βροχοπτώσεων και οι διανοίξεις δρόμων τη παράνομη διάνοιξη οδών κατά μήκος μονοπατιών (με πιο πρόσφατα παραδείγματα αύτό της Κουβάρας και του Άνω Απροβάτου). Ειδικά στη περίπτωση του παράνομου δρόμου στη Κουβάρα, ανησυχητικό φαινόμενο αποτέλεσε το γεγονός της έμμεσης νομιμοποίησης του δρόμου αυτού από τις δημόσιες αρχές της Άνδρου, αρκετοί εκπρόσωποι των οποίων φωτογραφήθηκαν & δημοσιοποίησαν τη παρουσία τους -έχοντας χρησιμοποιήσει το δρόμο- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια λειτουργίας του ξωκλησιού των Αγίων Σαράντα
• το φράξιμο των μονοπατιών με μόνιμα εμπόδια και όχι πόρτες κυρίως για τον έλεγχο ανεξέλεγκτων κοπαδιών αιγοπροβάτων παρόλη την εκτεταμένη ενημέρωση που κάνουμε στα χωριά του νησιού.
Πέρα από τις ήδη υπάρχουσες διαδρομές προστέθηκαν στο δίκτυο, με τη συνεργασία των χωριών και των Συλλόγων της Άρνης και της Κατακοίλου 3 νέες κυκλικές διαδρομές. Επίσης με τη βοήθεια των Ολλανδών εθελοντών καθαρίστηκε η  κυκλική διαδρομή στην περιοχή Τρομαρχίων.