Ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια ευρώ τα χρήματα που θα δοθούν στους Δήμους Ηρακλείου και Χανίων, για έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που άπτονται του Τουρισμού, σύμφωνα με τα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).
Η σχετική απόφαση υπογράφηκε σήμερα από τον επικεφαλής της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία των Δημάρχων Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού και Χανίων Τάσου Βάμβουκα.
Στο πλαίσιο των στρατηγικών ΒΑΑ θα υλοποιηθούν δράσεις όπως:
1. Έξυπνες εφαρμογές Τεχνολογίας- Πληροφορικής- Επικοινωνιών για την προώθηση του τουρισμού
2. Βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
3. Προώθηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών φιλικών στο περιβάλλον
4. Αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς
5. Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων
6. Διαχείρισης κινδύνων
7. Ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.
8. Κοινωνικής οικονομίας.
Η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων ΒΑΑ σε πόλεις που έχουν πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων, όπως ορίζει η Ε.Ε., διασφαλίστηκε από την Περιφέρεια Κρήτης μέσω του ΕΣΠΑ και πρόκειται να υλοποιηθούν δράσεις που θα προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργώντας έτσι, πόλεις «πράσινες», ενεργειακά αναβαθμισμένες, πιο φιλικές στον πολίτη.
Ειδικότερα ο προϋπολογισμός των δυο αναπτυξιακών προγραμμάτων ΒΑΑ ανέρχεται για τον δήμο Ηρακλείου στα 14.468.500 ευρώ και για το δήμο Χανίων στα 9.629.000 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης και οι Δήμαρχοι Ηρακλείου και Χανίων χαρακτήρισαν σημαντική την σημερινή ημέρα για το νησί υπογραμμίζοντας το πνεύμα συγκρητισμού και συνεργασίας ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση Ά και Β΄ βαθμού. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι “θα υλοποιηθούν άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία» για τους υπόλοιπους δήμους του νησιού ενώ η Περιφέρεια πρόκειται να διασφαλίσει πρόσθετους πόρους”.
Ο κ. Αρναουτάκης στις δηλώσεις στάθηκε στη σπουδαιότητα αυτών των προγραμμάτων και σημείωσε ότι οι χρηματοδοτήσεις αυτές, “μπορεί να ανέλθουν στα 50 εκ. ευρώ, γιατί οι εκπτώσεις θα επιστρέψουν στους δήμους δεν θα πάνε σε άλλα έργα”.
Ο Δήμαρχος κ. Λαμπρινός χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα για το Ηράκλειο, «καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μέρος του σχεδίου που έχουμε για την ανάπτυξη της πόλης».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έγκριση των προτάσεων που υπέβαλαν οι δύο δήμου τονίζοντας: “Τα προγράμματα αυτά θα βοηθήσουν τις υποδομές των πόλεων μας, είναι προγράμματα που θα κινητοποιήσουν την οικονομία και θα τονώσουν την απασχόληση”.