Η Σύρος και η Αμοργός είχαν την “τιμητική” τους, στο πλαίσιο της παρουσίασης του “Ελληνικού Πρωινού”, από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης HORECA 2017.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Hall 4 του εκθεσιακού κέντρου της έκθεσης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο παρουσίασε τις δράσεις για το “Ελληνικό Πρωινό”, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνταγές από τη Σύρο, την Αμοργό, την Κεφαλλονιά και τους νομούς Μεσσηνίας και Κορινθίας.

Ώθηση σε τοπικές οικονομίες και τουρισμό

Αξίζει να σημειωθεί, πως περισσότερα από χίλια τουριστικά καταλύματα θα έχουν ενταχθεί ως τις αρχές του 2017 στο πρόγραμμα “Ελληνικό Πρωινό”, ενώ μέσα σε μόλις έξι χρόνια από την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, δημιουργήθηκαν 35 πρότυπα Πρωινά σε ισάριθμες περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις δράσεις του ΞΕΕ, να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα και πρωτότυπες δημιουργίες από διάφορες περιοχές και να παραλάβουν τα πρότυπα συνταγολόγια. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες των μονάδων φιλοξενίας μπορούν να ενημερώνονται αναλυτικά για τις προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεών τους στο Ελληνικό Πρωινό αλλά και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.

“Η ξενοδοχειακή κοινότητα έχει αγκαλιάσει το Ελληνικό Πρωινό, το οποίο πλέον αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο γνωστά brand name της ελληνικής γαστρονομίας. Συνολικά 35 περιοχές έχουν δημιουργήσει το δικό τους τοπικό Πρότυπο Πρωινό, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί Τροφίμων & Ποτών, ξενοδόχοι και chef έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν προϊόντα της περιοχής τους και τις τοπικές συνταγές”, εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος, Γιώργος Πίττας. “Το ΞΕΕ κατόρθωσε να αναδείξει εκατοντάδες προϊόντα και εδέσματα και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες για τη σημασία της γαστρονομίας, υποβοηθώντας στη συγκρότηση της τουριστικής ταυτότητας κάθε τόπου αλλά και στην οικονομική ανάπτυξή του”.

Ντεκότο, τυριά και αλλαντικά, αλλά και… κόλλυβα!

Η Σύρος, μαγνήτισε τα βλέμματα και άνοιξε την όρεξη των επισκεπτών, με το μοναδικό της πρωινό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις, όπως είχε συμβεί και την πρώτη παρουσίαση, που είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού “Syros GrEATings”, εντός του αίθριου του Δημαρχιακού Μεγάρου, όπου είχε κλέψει την παράσταση, αφού για πολλούς, το 31ο Ελληνικό Πρωινό, είχε την καλύτερη μέχρι τότε παρουσίαση.

Υπενθυμίζεται, πως το Συριανό πρωινό, αποτελείται από πιάτα, που περιλαμβάνουν τοπικά προϊόντα, όπως ροφήματα από μολοποχολούλουδο με μέλι, σμυρναίικο καφέ με ταχίνι, ψαθούρι, τοπικά τυριά, λούζα και λουκάνικα, κόλλυβα, φασκόμηλο με ταχίνι, σφάχτη, κατσικίσιο τυρί με μαστίχα και σάλτσα μελιού, φρισούρες, χαλβαδάτο, ντεκότο, τιριτιτίμ, αλμυρή στραπατσάδα με ποσέ αβγό, ή γλυκιά στραπατσάδα με απανωσυριανά ντοματίνια, σταφύλια με κοπανιστή.

Γευστική… Αμοργός

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε και το Αμοργιανό πρωινό, με τους Θοδωρή Δεσποτίδη και Δέσποινα Γιαννακοπούλου, να αναλαμβάνουν τον τομέα της παρουσίασης και τους σεφ Ηλία Βεκρή και Ευαγγελία – Ραφαέλα Ρούσσου, τις γευστικές δημιουργίες, ενώ το παρών έδωσε και ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Ν. Φωστιέρης. Το πρωινό της Αμοργού περιλάμβανε λουκουμάδες, ξεροτήγανα, παστέλια και πολλά άλλα, τα οποία προσφέρθηκαν στους επισκέπτες της έκθεσης.

Πρωταγωνίστριες οι Κυκλάδες και στο Φόρουμ Γαστρονομίας

Παράλληλα, οι Κυκλάδες “έλαμψαν” και στο πλαίσιο του Γαστρονομικού Φόρου, στην ίδια έκθεση, η οποία αποτελεί την κορυφαία στον τομέα της γαστρονομίας, όπου διακεκριμένοι Κυκλαδίτες σεφ, από τη Νάξο, συνδύασαν τις γεύσεις των τοπικών προϊόντων, όπως τα παξιμάδια Αμοργού, τα ξεροτήγανα Τήνου, τη μαρμελάδα τομάτας της Θήρας, την ξινομυζήθρα Ίου, τα λουκάνικα Σύρου, το γιαούρτι Μυκόνου, το βούτυρο και το αυγό μπουλέρι Νάξου, συνθέτοντας πρωτότυπες και γευστικές δημιουργίες, που ξεσήκωσαν τους επισκέπτες.