Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού  που γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου, η Αν. Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά αναφέρει τα εξής :

«Ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν  παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που συνεχώς αυξάνει τη διεθνή απήχησή της.  Διαρκώς εμπλουτίζουμε το τουριστικό μας προϊόν. Ισχυροποιούμε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Προωθούμε και προβάλλουμε τους ελληνικούς προορισμούς που προσφέρουν άπειρες αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Στόχος μας  είναι ο τουρισμός 365 μέρες το χρόνο. Μέσα  από την τουριστική ανάπτυξη επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε πολλαπλά οφέλη σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες.  Να αναδείξουμε  νέους ελληνικούς προορισμούς. Να δημιουργήσουμε νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες.  Να δώσουμε επαγγελματικό διέξοδο στους νέους μας και να εξασφαλίσουμε μέσα από τον τουρισμό συνθήκες ευημερίας και προόδου για τη χώρα μας.

Το φετινό  μήνυμα για την προσβασιμότητα, στο πλαίσιο του  εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, είναι ένα  παγκόσμιο μήνυμα ευαισθησίας και ευαισθητοποίησης. Αποτυπώνει  την  έντονη  κοινωνική διάσταση που έχει κάθε δραστηριότητα στον παγκόσμια αναπτυσσόμενο τομέα του τουρισμού και των ταξιδίων. Αποτελεί ισχυρό δείγμα πολιτισμού των χωρών και των λαών.

Καλούμαστε όλοι μας  να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και διασφάλιση των προϋποθέσεων που θα κάνουν πράξη τον τουρισμό για όλους και  σε όλη τη χώρα.

Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση των γενικών και των ειδικών τουριστικών υποδομών και στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στη διαμονή, στη μετακίνηση και στην πρόσβαση σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος με  ιδιαίτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα,  τους ηλικιωμένους, τις οικογένειες με παιδιά, και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Έχουμε  διαρκή συνεργασία με όλες τις  κρατικές δομές, τους εθνικούς και τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς καθώς και τον ιδιωτικό τομέα για την προώθηση έργων και την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα  αναδείξουν το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας μας και του ελληνικού τουρισμού που σέβεται και τιμά τον κάθε επισκέπτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού υπενθυμίζει στον καθένα από εμάς ξεχωριστά  ότι μπορούμε  να γίνουμε  οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, προβάλλοντας την πανέμορφη, και φιλική Ελλάδα σε όλον τον κόσμο, αλλά και την πολύ ζεστή  φιλοξενία που προσφέρουμε ως λαός.

Αυτή τη μοναδική τουριστική ταυτότητα μας  γιορτάζουμε με πολλή υπερηφάνεια αλλά και αναδεικνύουμε  με υψηλό αίσθημα ευθύνης κατά την  εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών που θα πάνε τον τουρισμό μας και την Ελλάδα ακόμη πιο ψηλά τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτή την κοινή προσπάθεια θέλουμε δίπλα μας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, διότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Ο τουρισμός μας αφορά όλους και μας ενώνει όλους».

Ενέργειες προβολής του ΕΟΤ  για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

Στο πλαίσιο του εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού το Υπουργείο και ο ΕΟΤ σχεδίασαν προωθητικές ενέργειες για να γιορτάσουν και να μοιραστούν μαζί με τους  ξένους ταξιδιώτες και όλους τους Έλληνες τις  πανέμορφες εικόνες της Ελλάδας μας. Το  βραβευμένο  βίντεο παραγωγής του ΕΟΤ «EternalJourney»  διάρκειας 4 λεπτών και 15 δευτερολέπτων θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας (27ηςΣεπτεμβρίου)   μέσα από οθόνες στα παρακάτω σημεία και χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος:

  • στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
  • στους σταθμούς του Μετρό Αθηνών
  • στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ) και ειδικότερα στο χώρο υποδοχής της κρουαζιέρας
  • στο Μουσείο Ακρόπολης

Ο ΕΟΤ έχει αποστείλει το βίντεο στους φορείς και εκπροσώπους του τουρισμού  προκειμένου να διοχετευτεί στα ξενοδοχεία, τα κάμπινγκ, τα τουριστικά καταλύματα και τα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας για την προβολή του στους χώρους υποδοχής των επισκεπτών.

Επίσης, το βίντεο  θα προβληθεί  και από τα socialmedia του Υπουργείου και του ΕΟΤ,  περιφερειών, φορέων και επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία.

Το Υπουργείο και ο ΕΟΤ ευχαριστούν θερμά τους συνεργαζόμενους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για την ανταπόκρισή τους και τη συμβολή τους στην προώθηση των παραπάνω δράσεων εορτασμού, και ειδικότερα  τις  13 Περιφέρειες της χώρας και τις Διευθύνσεις Τουρισμού των Περιφερειών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (OΛΠ), την ΣΤΑΣΥ Α.Ε., το Μουσείο Ακρόπολης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τον Σύνδεσμο των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδος (ΗΑΤΤΑ), την Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και την AegeanAirlines.