Μέχρι το τέλος του χρόνου θα προχωρήσει η ανταγωνιστική διαδικασία για την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης, που αφορά στην κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, με ρήτρα διαθεσιμότητας, χωρίς διόδια και με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μετά τις συναντήσεις που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και τους γενικούς γραμματείς των αρμοδίων υπουργείων. Σύντομα αναμένεται να βρεθεί στην Κρήτη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για να συζητήσουν το θέμα.
“Θεωρείται εγκεκριμένη χρηματοδότηση και έχουν προχωρήσει για την διακήρυξη της μελέτης του στρατηγικού σχεδιασμού των 4 εκ. ευρώ, για τον Βόρειο Οδικό Άξονα, αλλά μέχρι να φτάσουμε εκεί έχουμε διασφαλίσει τα 20 εκ. για την οδική ασφάλεια στον ΒΟΑΚ και θεωρώ ότι τα έργα μπορούν να δημοπρατηθούν μέχρι το καλοκαίρι και να έχουμε ένα ασφαλέστερο δίκτυο. Η πρόταση μας είναι η μόνη ρεαλιστική και υλοποιήσιμη, την οποία έχουμε καταθέσει”, τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.
Παράλληλα μέσα στο επόμενο δίμηνο, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για 450 σημεία στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού, όπως, η μελέτη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ που είχε ξεκινήσει το 2012 και εμείς ως Περιφέρεια έχουμε διασφαλίσει 30 εκ. ευρώ για το έργο αυτό”.
Τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης, συζήτησε ο Σταύρος Αρναουτάκης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην συνάντηση με τους 13 περιφερειάρχες που πραγματοποιήθηκε προχθές στην Αθήνα. Όπως δήλωσε, του ανέλυσε το σημείο στο οποίο βρίσκονται ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο Καστελίου, το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου Ηρακλείου και η ασφάλεια του οδικού δικτύου.