Η FOOD EXPO 2025 έκανε δυναμική αρχή το Σάββατο, 8 Μαρτίου, προσελκύοντας χιλιάδες επαγγελματίες από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών στο Metropolitan Expo. Από την πρώτη κιόλας ημέρα, η έκθεση επιβεβαίωσε τον κομβικό της ρόλο ως σημείο αναφοράς για το F&B industry, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνδυάζοντας εμπορικές συνεργασίες, καινοτομίες και εντυπωσιακές εκδηλώσεις.
Χιλιάδες decision makers από επιχειρήσεις της Λιανικής, της Μαζικής Εστίασης, της Φιλοξενίας και του Χονδρεμπορίου από την Ελλάδα και 1.000 Hosted Buyers από 80+ χώρες από όλο τον κόσμο συνάντησαν 1.300 Έλληνες και ξένοι εκθέτες με πάνω από 50.000 ανώτερης ποιότητας και διατροφικής αξίας Τρόφιμα και Ποτά.
Επέλεξαν ανάμεσα σε κλασικούς κωδικούς που έχουν δυναμική παρουσία στο ράφι, προϊόντα που έχουν αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς, τρόφιμα που βελτιώνουν τη διάθεση και την υγεία, ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, παγκόσμιες γεύσεις εμπνευσμένες από την πολιτισμική πολυμορφία της σύγχρονης εποχής αλλά και προτάσεις που πρεσβεύουν τις αειφόρες πρακτικές παραγωγής.
Η πρώτη ημέρα της FOOD EXPO αποτέλεσε το εφαλτήριο για σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, με τους επισκέπτες να επικεντρώνονται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεών τους.
Η παράλληλη έκθεση ΟΕΝΟΤΕLIA, παρουσίασε 200 παραγωγούς και διανομείς εκλεκτών οίνων και παραδοσιακών αποσταγμάτων, ενισχύοντας την εμπειρία των επισκεπτών.


Συναρπαστικές παράλληλες εκδηλώσεις που πρόσφεραν γνώση και έμπνευση
Η πρώτη ημέρα της FOOD EXPO 2025 ξεκίνησε δυναμικά, συνδυάζοντας εντυπωσιακή προσέλευση, μοναδικές εκδηλώσεις και κορυφαίες γαστρονομικές παρουσιάσεις.
Το Mediterranean Food Stage φιλοξένησε το Greek Food Tour, όπου περιφέρειες από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τη γαστρονομική τους κληρονομιά μέσα από τις δημιουργίες διακεκριμένων σεφ. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ιδιαίτερα πιάτα, όπως αυτά του chef Ευριπίδη Γκόγκου με θέμα “Το Νόστιμο Ιόνιο” για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και του chef Παναγιώτη Μπουρτζουκλή που παρουσίασε τους Θησαυρούς της Πελοποννήσου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης με τη chef Κοκκινάκη Νεκταρία, η οποία δημιούργησε τοπικές λιχουδιές, όπως σκιουφιχτά με κρέμα γραβιέρας Π.Ο.Π., απάκι και παξιμάδι Π.Γ.Ε. Κρήτης. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, με επικεφαλής τον πρόεδρο Νίκο Χριστοφόρου, εκπροσώπησε τη Νοτιοαιγαιοπελαγίτικη κουζίνα, ενώ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι chef Βαγγέλης Μπιλίμπας και Τζένη Παλαιολόγου παρουσίασαν “Το Βόρειο Αιγαίο σε Ένα Πιάτο”. Παράλληλα, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής – Ακρόπολις παρουσίασε τη γαστρονομική ταυτότητα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο πρόσφερε δημιουργικές συνταγές, αναδεικνύοντας την πολυπολιτισμική επιρροή στην κουζίνα.
Στο Hall 2, τα Workshops & Seminars της πρώτης ημέρας επικεντρώθηκαν σε καίρια θέματα, όπως η βιωσιμότητα, η εξωστρέφεια και η καινοτομία, με την ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων να ξεχωρίζει και φέτος. Παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικές αναλύσεις για τα γαλακτοκομικά, το ελαιόλαδο και τα αλιεύματα, ενώ δόθηκε έμφαση στον ρόλο των διαιτολόγων στη βιομηχανία τροφίμων. Επιπλέον, θεματικές για τις εξαγωγικές επιδόσεις των ελληνικών τροφίμων και τα εργαλεία προχρηματοδότησης εξαγωγών προσέφεραν στους επαγγελματίες του κλάδου πολύτιμες πληροφορίες.
Παράλληλα, στο Hall 3, το Room for Growth Stage έγινε το κέντρο συζήτησης για το μέλλον του κλάδου των τροφίμων και ποτών, φιλοξενώντας πάνω από 50 διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1ο Διεθνές Beverage Summit αποτέλεσε σημείο αναφοράς, αναλύοντας παγκόσμιες τάσεις στον τομέα των ποτών και παρέχοντας γνώσεις που θα καθορίσουν την αγορά τους επόμενους μήνες. Η πλούσια θεματολογία και η ποικιλομορφία των δράσεων κατέστησαν την πρώτη μέρα της FOOD EXPO 2025 μια πραγματική εμπειρία για τους παρευρισκόμενους.
Οι συζητήσεις κάλυψαν καίρια θέματα με τη συμμετοχή σημαντικών επαγγελματιών του κλάδου. Ο Χάρης Λαλάτσης, Ιδρυτής της IERAX ANALYTIX, παρουσίασε το θέμα “From Inspiration to Production. How long is the path?”, αναλύοντας τη διαδρομή από την έμπνευση στην παραγωγή, με τη συμμετοχή του Fabio Carlucci (ROY KOMBUCHA), του Αλέξανδρου Παναγούλια (YUM TALES) και του Paddy Cavanagh (PUNCHY DRINKS), οι οποίοι μοιράστηκαν επιχειρηματικές εμπειρίες και προκλήσεις.
Ακολούθως, ο Νεκτάριος Νότης, CEO της NOTICE CONTENT AND SERVICES, συντόνισε μια δυναμική συζήτηση για τα βήματα ανάπτυξης μιας start–up, με τη συμμετοχή της Αναστασίας Σαρχοσόγλου (ENTERPRISE EUROPE NETWORK HELLAS), του Μιχάλη Ελευθερίου (BLOOM ARONIA) και του Παναγιώτη Τσαγκάρη (BAZAAR). Στη συνέχεια, ο ίδιος συντόνισε πάνελ με θέμα τις προκλήσεις της παραγωγής, όπου ο Δημήτρης Κορκοντζέλος (HELLENIC JUICES) και ο Χαράλαμπος Αγγελούδης (TUV AUSTRIA HELLAS) ανέλυσαν καινοτόμες πρακτικές. Στη συνέχεια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μη αλκοολούχα ποτά, εξετάζοντας τη θέση τους στην αγορά, ενώ ο Νεκτάριος Νότης διαμόρφωσε έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των εκπροσώπων. Οι παρουσιάσεις της ημέρας πρόσφεραν πολύτιμες πληροφορίες και ενθάρρυναν την ανταλλαγή ιδεών για τις τρέχουσες και μελλοντικές τάσεις της αγοράς.
Εγκαίνια με Δυναμικά Μηνύματα
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν με αισιοδοξία στις 12:00 από τον Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, στέλνοντας μήνυμα ανάπτυξης και εξωστρέφειας στον αγροδιατροφικό τομέα.