Η επικείμενη διαδικτυακή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φέρνει και πάλι στο προσκήνιο μια ξεχασμένη από την Πολιτεία περιοχή με σημαντικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που, πέρα από την ενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών, θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των εσόδων σε εθνικό επίπεδο.
Η Μεσσηνία, αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, συγκεντρώνουν το σύνολο των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας για να μπορούν να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο της διεθνούς ταξιδιωτικής αγοράς. Παρόλα αυτά, τα ερωτήματα και οι απορίες των κλάδων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό παραμένουν αναπάντητα λόγω των πενιχρών αποτελεσμάτων.
Τα στατιστικά στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ που δημοσιεύθηκαν είναι καταλυτικά: Το 2024, αν και καταγράφηκαν περισσότερες επισκέψεις από το 2023, τα ταξιδιωτικά έσοδα μειώθηκαν τελικώς γιατί οι επισκέπτες έμειναν λιγότερο καιρό και δαπάνησαν λιγότερα χρήματα τόσο ανά επίσκεψη όσο και ανά διανυκτέρευση. Τα έσοδα μειώθηκαν από 325,1 εκατ. ευρώ το 2023 σε 305 εκατ. ευρώ το 2024. Το αποτέλεσμα είναι ότι και το 2024 αναμένεται να προστεθεί στο κύκλο των χαμένων ετών για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2024 απέκτησαν για πρώτη φορά περισσότερα ταξιδιωτικά έσοδα από την Πελοπόννησο οι Περιφέρειες Ηπείρου (αύξηση 22% σε σχέση με πέρσι) και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (αύξηση 19,2%). Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με βάση τις εισπράξεις, κατρακύλησε στην 8η θέση της σχετικής κατάταξης από την 6η που βρισκόταν το ίδιο εννεάμηνο του 2023 και καθηλώθηκε στο 2% των τουριστικών εσόδων της χώρας, με το 90% να περιορίζεται σε μόνο πέντε Περιφέρειες.
Απογοητευτικά είναι για τη Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που καταγράφουν το πρώτο εννεάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023, μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 6,2% ενώ πανελλαδικά σημειώθηκε αύξηση 1,3%.
Οι μελέτες, λοιπόν, δείχνουν ότι η μείωση των ταξιδιωτικών εσόδων της Περιφέρειας Πελοποννήσου οφείλεται κυρίως στη μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 4,1%, ενώ πανελληνίως καταγράφηκε αύξηση 0,2%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν παρά την αύξηση του αριθμού των επισκέψεων κατά 1,9% (πανελληνίως καταγράφηκε αύξηση 7,9%). Επίσης μειώθηκε η δαπάνη ανά επίσκεψη από 551,1 ευρώ σε 507,4 ευρώ ενώ πανελλαδικά επίσης καταγράφηκε μείωση από 566,8 ευρώ σε 532,1 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το πρώτο εννεάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 μειώθηκε από 7,9 σε 7,4 διανυκτερεύσεις.
Τα αδιάψευστα αυτά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η περιοχή μας έχει αφεθεί στην τύχη της, χωρίς όραμα, σχέδιο, στρατηγική και προοπτική. Οι κατά καιρούς συναντήσεις και συσκέψεις σε Δημοτικό, Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο, απλά γίνονται για να «κλωτσήσουν το τενεκεδάκι να πάει λίγο παρακάτω», με προφανή στόχο να καταδείξουν ένα ενδιαφέρον που, τελικά, μαζί με τις εξαγγελίες, αποδεικνύονται πομφόλυγες.
Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας έχει επανειλημμένα θέσει την ανάγκη εκπόνησης ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου στρατηγικής προσέγγισης των αγορών παράλληλα με τη λήψη βραχυχρόνιων μέτρων βελτίωσης των υποδομών, πρωτίστως του αεροδρομίου, που θα διευρύνουν τη «δεξαμενή» άντλησης των επισκεπτών. Αντί αυτού, διαβάζουμε για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Καλαμάτας σε βάθος πενταετίας, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα από πλευράς Πολιτείας, τουλάχιστον για την άμεση βελτίωση των λειτουργικών εγκαταστάσεων με προοπτική την επιμήκυνση του διαδρόμου προσγείωσης και απογείωσης που θα επιτρέπει την προσέγγιση μεγαλύτερων αεροσκαφών.
Μόλις πρόσφατα μάλιστα, διαβάσαμε επίσης ότι υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας της Περιφέρειας με το Υπουργείο Τουρισμού για τη δημιουργία DMO (για την οποία η Ένωση Ξενοδόχων είχε καθοριστική συμβολή, πραγματοποιώντας επίσκεψη στην Υπουργό Τουρισμού, κα Κεφαλογιάννη).Η δήλωση για δημιουργία παράλληλα ενός Παρατηρητηρίου με τον βαρύγδουπο τίτλο «Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης Πελοποννήσου», χωρίς σαφές περίγραμμα, προϋπολογισμό και στόχους, προφανέστατα έγινε για να καταδείξει ότι κάτι κινείται και δεν παραμένει η περιοχή σε στάσιμα νερά.
Εμείς, οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, που νυχθημερόν αγωνιζόμαστε για τη βιωσιμότητά μας, έχοντας απέναντί μας τα εκατοντάδες χιλιάδες καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που αυξάνονται ανεξέλεγκτα, ΖΗΤΑΜΕ από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δεσμευτεί για την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των καταλυμάτων τύπου Airbnb, που έχουν καταστεί μάστιγα με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε πανελλαδική κλίμακα.
Ο κος Πρωθυπουργός, εάν θέλει να δώσει άμεσα πνοή και να σηματοδοτήσει ευνοϊκές εξελίξεις στην περιοχή, θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και τη δέσμευση για καθιέρωση της αεροπορικής σύνδεσης της Καλαμάτας με την Κρήτη, ενός προορισμού που σάρωσε στην κυριολεξία, στα φετινά βραβεία του Trip Advisor. Ξεχώρισε στην 9η θέση στους παγκόσμιους προορισμούς και στην 5η θέση στην κατάταξη της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η δημοτικότητα του νησιού θα συμβάλει και στην ενίσχυση της περιοχής μας. Επίσης, ζητάμε την εντατικοποίηση της αεροπορικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη που, παράλληλα, με την επέκταση του αεροδιαδρόμου, όπως αναφέραμε παραπάνω, θα διευρύνει τους ορίζοντες από τις διεθνείς αγορές.
Σε ότι αφορά τις προοπτικές για τον Περιφερειακό Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης (DMO), που δεν γνωρίζουμε πότε θα υλοποιηθεί, από ποιους θα στελεχωθεί και με ποιο σχέδιο θα προχωρήσει, καλό θα είναι να συγκροτηθεί άμεσα μια ομάδα ειδικών που χωρίς χρονοτριβή να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δράσεων (Action Plan) που θα περιλαμβάνει προωθητικές ενέργειες, συγκροτημένη παρουσία σε εκθέσεις γενικού και θεματικού χαρακτήρα, χρήση σύγχρονων τεχνολογιών προβολής, στοχοθετημένα και όχι τυχάρπαστα ταξίδια εξοικείωσης, εκπαίδευση, ενημέρωση και καθοδήγηση Tour Operators, Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και On Line Travel Agents (ΟΤΑ) από τις αγορές – στόχους του εξωτερικού, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ολιστικής διαχείρισης σε επίπεδο τουριστικού μάρκετινγκ και προβολής.
Περιμένουμε από την επικείμενη σύσκεψη του Πρωθυπουργού ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέτρων που θα έχουν ως γνώμονα την αμεσότητα ώστε να μη χαθεί μια ακόμα χρονιά που, μοιραία, θα συμπαρασύρει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίες, στην καταστροφή. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η περιοχή μας χρειάζεται τη λήψη μέτρων δύο ταχυτήτων. Και για τα μεγάλα έργα υποδομής που απαιτούν χρόνο, αλλά και τα άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν ένα αδικημένο τουριστικό Παράδεισο που πορεύεται χωρίς πυξίδα και προοπτική
Για την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Καραλής