Η απαράμιλλη σερβική ρακή Σλιβοβίτσα και οι παραμυθένιες λαϊκές αγορές

Ο λαός της Σερβίας είναι γνωστός για τη φιλοξενία του εδώ και πολλούς αιώνες. Οι ντόπιοι καλωσορίζουν τους επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου με ανοιχτή καρδιά και θα το νιώσετε αυτό από τη στιγμή που θα φτάσετε στη χώρα! Θα αισθανθείτε άμεσα τη θρυλική σερβική φιλοξενία, η οποία εκφράζεται με απλότητα και αυθεντικότητα.

Το χαρακτηριστικό παραδοσιακό καλωσόρισμα περιλαμβάνει ψωμί, αλάτι και τη φημισμένη σέρβικη ρακή Σλιβοβίτσα, η οποία παρασκευάζεται από δαμάσκηνα.

Η παραδοσιακή ρακή

Από το 2022, η Σλιβοβίτσα έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η διαδικασία παραγωγής αυτής της παραδοσιακής ρακής, μαζί με τις γνώσεις για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων ποικιλιών δαμάσκηνων, αποτελεί πολύτιμη παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά. Εξάλλου, στη διαδικασία παρασκευής της Σλιβοβίτσα εμπλέκονται και τεχνικές παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως η χαλκουργία, η κατασκευή βαρελιών και ξύλινων φλασκιών, που συμπληρώνουν το τελετουργικό της παρασκευής και της απόλαυσης αυτού του ποτού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://nkns.rs/en .

Η ρακή Σλιβοβίτσα συναντάται σε όλες τις περιοχές της Σερβίας και αποτελεί αναντικατάστατο ποτό των κοινωνικών και οικογενειακών συγκεντρώσεων. Βέβαια, η Σλιβοβίτσα πλέον δεν περιορίζεται στην παράδοση αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου σερβικού τρόπου ζωής. Σήμερα, η Σλιβοβίτσα σερβίρεται σε σύγχρονα μπαρ και πολυτελή ξενοδοχεία, ενώ οι νέοι απολαμβάνουν τη ρακή τους σε κοκτέιλ μέσα από μοντέρνες γευστικές εμπειρίες.

Η ρακή σε κάθε περιοχή

Στο Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Σερβίας, διοργανώνεται κάθε χρόνο το φεστιβάλ ρακής, γνωστό ως “Rakija Fest”. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ, μπορούν να δοκιμάσουν δεκάδες είδη Σλιβοβίτσα και διάφορες προτάσεις των μπάρμαν και να τη συνοδεύσουν με απολαυστικά γαστρονομικά συνοδευτικά. Το “Rakija Fest” είναι μια μοντέρα διοργάνωση και θεωρείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ, αφιερωμένο στη ρακή, στη Σερβία.

Στην πόλη Κραγκούγεβατς της κεντρικής Σερβίας, το “Wine Rakija Hub” ενώνει την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Στις 2 Νοεμβρίου 2024, θα διοργανωθεί το πέμπτο Wine Rakija Hub της περιφέρειας Σουμάντιγια, στο Exclusive Event Centre. Το φεστιβάλ αυτό έχει τη ρακή στο επίκεντρο, και φέτος θα φιλοξενήσει πάνω από 35 αποστακτήρια από όλη τη Σερβία, καθώς και κορυφαίους παραγωγούς φρουτώδους ρακής και κονιάκ. Εκτός από τα αποστακτήρια, θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι συναφών βιομηχανιών, όπως κατασκευαστές βαρελιών και συσκευασιών, που παρέχουν τα απαραίτητα για την παραγωγή και την πώληση των προϊόντων αυτών. Το Wine Rakija Hub, που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Παραγωγών Rakija «Rakija της Σουμάντιγια» και τον Οργανισμό Τουρισμού Κραγκούγεβατς (https://gtokg.org.rs/), προωθεί τη ρακή ως μοναδικό τουριστικό προϊόν. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η κουλτούρα της ρακής και να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες θα μπορούν δοκιμάσουν εξαιρετικά συνοδευτικά από παραδοσιακά φαγητά και μεζέδες, όπως αλλαντικά, τυριά και αρτοσκευάσματα, ενώ θα απονεμηθούν και βραβεία για τις καλύτερες ρακές της χρονιάς. Οι διακρίσεις αυτές αναδεικνύουν την ποιότητα της παραγωγής και τη βαθιά σύνδεση της Σερβίας με το παραδοσιακό της ποτό. Πληροφορίες: https://www.vinskorakijskihub.rs/ .

Λαϊκες αγορές

Οι αγορές της Σερβίας αποτελούν έναν ακόμα μαγικό προορισμό, γεμάτο χρώματα, αρώματα και γεύσεις. Από τις μικρότερες αγορές μέχρι τις κεντρικές στο Βελιγράδι, κάθε αγορά έχει τον δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα. Η αγορά Ζέμουν, κοντά στον Δούναβη, φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια της, ενώ η Καλένιτς, μια εμβληματική αγορά του Βελιγραδίου, είναι διάσημη για την ποιοτική της ποικιλία και τις τουριστικές της εκθέσεις. Στην Παλιλούλα, μπορεί κανείς να απολαύσει σαμπάνια στο μπαρ “Mehurić”, ενώ η ιστορική αγορά Ζέλενι Βενάτς, που είναι πολιτιστικό μνημείο, θεωρείται η παλαιότερη στην περιοχή.

Η ιστορία των αγορών του Βελιγραδίου είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης και αναδεικνύεται μέσα από τον σύγχρονο ρυθμό της ζωής. Οι αγορές αυτές αποτελούν σημεία συνάντησης και εκδηλώσεων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν τοπικά προϊόντα, να γνωρίσουν τους παραγωγούς και να απολαύσουν την ατμόσφαιρα της καθημερινής ζωής στη Σερβία. Πληροφορίες: www.bgpijace.rs/?page_id=2486&lang=en .

Οι διάφορες γεύσεις της Σλιβοβίτσα, τα χρώματα και τα αρώματα των σερβικών αγορών θα αποτελέσουν για τους επισκέπτες μια αξέχαστη εμπειρία. Αποκτήστε ένα κομμάτι αυτής της εμπειρίας και πάρτε το μαζί σας, ως ανάμνηση από την επίσκεψή σας στη Σερβία. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε www.serbia.travel