Είναι σημαντικό να εφαρμόζετε το ντύσιμο σε στρώματα (layers). Ο σωστός λοιπόν τρόπος ντυσίματος γίνεται σε 3 στρώματα, δηλαδή με 3 ρούχα, ισοθερμικό, ρούχο μόνωσης (Fleece ή soft shell), μεμβράνη αντιανεμική-αδιάβροχη, (αναφερόμαστε πάντα στον κορμό και όχι στα πόδια). Είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος τρόπος ντυσίματος που εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση σε εκδρομές στη φύση. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του τρόπου ντυσίματος, είναι ότι δίνει τη δυνατότητα για γρήγορες προσαρμογές, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και την ένταση της δραστηριότητας. Έτσι παραμένετε πάντα ζεστοί και αποφεύγετε την εφίδρωση που μπορεί να οδηγήσει σε υποθερμία. Πολύ σημαντικό είναι, στις στάσεις να φοράμε αμέσως το ρούχο μόνωσης που έχουμε μαζί μας ώστε να διατηρούμε την θερμοκρασία μας σταθερή.
Πρώτο Στρώμα (base layer)
Το πρώτο στρώμα είναι αυτό που έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα. Η δουλειά του είναι να απομακρύνει την υγρασία και τον ιδρώτα από το σώμα. Όταν ο ιδρώτας παραμένει σε επαφή με το σώμα πάνω σε ένα βρεγμένο ρούχο, τότε ο οργανισμός αρχίζει να κρυώνει και αρχίζει αμέσως να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για να κρατήσει τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Έτσι, αν ο οργανισμός παραμείνει για ώρα σε επαφή με το βρεγμένο ρούχο, αρχίζει και εξαντλείται και οι αντοχές του μειώνονται επικίνδυνα.
Το πρώτο στρώμα επομένως απομακρύνει την υγρασία και τον ιδρώτα από το σώμα και το μεταφέρει στο δεύτερο στρώμα. Το ύφασμα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι βαμβακερό αλλά συνθετικό (ίσως με μικρές προσμείξεις βαμβακιού). Το βαμβάκι είναι εντελώς ακατάλληλο σε αυτή την περίπτωση γιατί δεν στεγνώνει με τίποτα. Υπάρχουν πλέον αρκετά υφάσματα που έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από το βαμβάκι και δεν μυρίζουν με τον ιδρώτα όπως πιστεύουν πολλοί.
Δεύτερο Στρώμα (middle layer)
Το δεύτερο στρώμα είναι αυτό που δημιουργεί την απαραίτητη μόνωση δημιουργώντας ένα μικρό κενό αέρα πολύ κοντά στο σώμα ακριβώς πάνω από το πρώτο στρώμα. Ο αέρας αυτός λειτουργεί ως ένα θερμοκρασιακό φράγμα που μειώνει τις απώλειες θερμότητας του σώματος προς το περιβάλλον.
Τα συνηθέστερα υφάσματα για το δεύτερο στρώμα (ή αλλιώς στρώμα μόνωσης) είναι τα Fleece, μάλλινα υφάσματα (ειδικά από το μαλλί Merino), πούπουλα, Polartec, Thinsulate κ.α. Τα δύο τελευταία είναι είδη Fleece.
Το δεύτερο στρώμα μπορεί να αφαιρεθεί αν ο καιρός είναι ζεστός και δεν χρειάζεστε μόνωση. Αυτό είναι το βασικό πλεονέκτημα του ντυσίματος σε 3 στρώματα, όπως αναφέραμε και παραπάνω.
Τρίτο Στρώμα (shell layer)
Το τρίτο στρώμα είναι το γνωστό τζάκετ ή μπουφάν. Η λειτουργία του είναι να κρατήσει έξω τον αέρα και το νερό σε περίπτωση βροχής ή χιονιού, αφήνοντας ταυτόχρονα το σώμα να αναπνέει. Ο σχεδιασμός πολλών σύγχρονων τζάκετ είναι πραγματικά εκπληκτικός καθώς συνδυάζει τις παρακάτω αντικρουόμενες λειτουργίες:
Επιτρέπουν στην υγρασία που είναι παγιδευμένη στο δεύτερο στρώμα να διαφύγει προς τα έξω, ώστε να αναπνέει ο οργανισμός (breathable) και τα υφάσματα να στεγνώνουν γρήγορα.
Δεν επιτρέπουν στο νερό και τον άνεμο να περάσει μέσα. Το σώμα έτσι παραμένει στεγνό και η μόνωση που έχει δημιουργηθεί στο δεύτερο στρώμα δεν κρυώνει λόγω ανέμου. Χάρη στις νέες τεχνολογίες και υφάσματα, τα σύγχρονα τζάκετ καταφέρνουν να διώχνουν την υγρασία προς τα έξω, παραμένοντας ταυτόχρονα αδιάβροχα!
Κεφάλι και λαιμός
Από το λαιμό και το κεφάλι χάνεται αρκετή θερμότητα ειδικά όταν αφεθούν εκτεθειμένα στον αέρα. Φορέστε ένα σκούφο, ένα Fleece λαιμού (ή ένα μαντήλι λαιμού για τις πιο ζεστές μέρες) ώστε να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον. Φροντίστε το τζάκετ σας να έχει κουκούλα για να προστατευτείτε από τυχόν βροχή.
Χέρια και πόδια
Τα χέρια συνήθως μένουν ακάλυπτα για λόγους λειτουργικότητας και ευκολίας. Καλό είναι να φοράτε γάντια όταν ο καιρός είναι κρύος για να μειώσετε τις απώλειες θερμότητας του οργανισμού σας. Προτιμήστε λεπτά γάντια που θα κρατήσουν τα χέρια σας ζεστά χωρίς να σας αφαιρέσουν βαθμούς λειτουργικότητας. Αν ο καιρός είναι άσχημος ή αναμένεται κακοκαιρία φορέστε πιο χοντρά γάντια. Υπάρχουν πολύ όμορφα και ιδιαίτερα πρακτικά γάντια με ειδική επιφάνεια στον δείκτη και τον αντίχειρα για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις οθόνες αφής σε κινητά, GPS και tablets.
Στα πόδια αποφύγετε τις βαμβακερές κάλτσες που κρατάνε την υγρασία και προτιμήστε συνθετικά υφάσματα που απομακρύνουν την υγρασία και στεγνώνουν γρήγορα. Τα ορειβατικά σας παπούτσια οφείλουν να είναι διαπνεόμενα και αδιάβροχα, όπως περίπου και το τρίτο στρώμα στα ρούχα σας.
Επίλογος
Το σωστό λοιπόν ντύσιμο σε μια εκδρομή έχει ως στόχο τη γρήγορη απομάκρυνση της υγρασίας από όλα τα μέρη του σώματος με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός μονωτικού στρώματος αέρα για προστασία από το κρύο. Δοκιμάστε τα παραπάνω στην επόμενη εκδρομή σας και διαπιστώστε πόσο πιο άνετα θα περπατήσετε μεγαλύτερες αποστάσεις με πολύ λιγότερη κούραση.
Αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα.
Το βαμβάκι είναι υδρόφιλο και απορροφά όλη την υγρασία του σώματος, κάτι που δεν το θέλουμε σε μια πεζοπορία. Εκτός αυτού, κάνει άπειρο χρόνο να στεγνώσει. Τα σύγχρονα ρούχα πεζοπορίας είναι διαπνέοντα και υδρόφοβα, δηλαδή έχουν την τάση να διώχνουν την υγρασία από πάνω τους. Φυσικά, αν η δραστηριότητα είναι πολύ έντονη ή ιδρώνετε γενικά πολύ μην περιμένετε θαύματα: οποιοδήποτε ρούχο θα μουσκέψει. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία φροντίστε να έχετε πάντα μια αλλαξιά μαζί σας.
Καλύψτε το γυμνό δέρμα σε συνθήκες πολύ κρύου.
Καλύψτε χέρια, αυτιά, λαιμό, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τον κρύο αέρα και να παραμένουν ζεστά. Μην επιλέγετε σφιχτά προϊόντα πάνω σας τα οποία μπορεί να μειώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσουν σε δυσάρεστες καταστάσεις. Ο ρουχισμός θα πρέπει να είναι άνετος, χωρίς να σφίγγει το κορμί πουθενά. Πολύ καλή δουλειά στη περίπτωση αυτή κάνει ένας σκούφος Full face (μπαλακλάβα), από wind stop υλικό. Αν κρυώνετε εύκολα δοκιμάστε να έχετε μαζί σας 1-2 θερμαντικά μιας χρήσεως τα οποία είναι οικονομικά, περιβαλλοντικά φιλικά και μπορεί να σας ζεστάνουν ευχάριστα.
Αρχίστε να χρησιμοποιείτε γκέτες
Οι γκέτες είναι λίγο σαν τα μπατόν πεζοπορίας. Αν δεν τις χρησιμοποιήσετε μια φορά, δεν θα καταλάβετε τι χάνετε. Κατ’ αρχήν προσθέτουν ζέστη στα πόδια σας και αδιαβροχοποιούν το κάτω μέρος του παντελονιού (που σχεδόν πάντα λερώνεται ή βρέχεται). Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αποτρέπουν την είσοδο νερού στα παπούτσια, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια πεζοπορία όταν βρέχει, όταν έχει λάσπες ή χιόνια ή όταν η διαδρομή είναι μέσα από δέντρα και θάμνους που είναι όλα βρεγμένα. Έτσι τα πόδια σας παραμένουν στεγνά σε όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας σας.
Έχετε έναν φακό κεφαλής πάντα μαζί σας.
Παρόλο που μπορεί να εκδράμετε πρωινές ώρες, μια κακοκαιρία σε μια πεζοπορία μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ομίχλη, βροχή ή να αποκλίνετε λίγο από το χρονοδιάγραμμα και να σας προλάβει το σούρουπο. Για όλους αυτούς τους λόγους, καλό είναι να έχετε έναν αξιόπιστο φακό μαζί σας. Συστήνουμε να έχετε φακό κεφαλής γιατί αφήνει τα χέρια ελεύθερα και είναι πολύ εύχρηστος. Επειδή οι φακοί λειτουργούν με μπαταρίες και στις μπαταρίες δεν αρέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, είναι καλύτερα να έχετε το φακό ή τις μπαταρίες σε σημείο που να μην έχει πολύ κρύο (πχ σε μια εσωτερική τσέπη του μπουφάν σας).
Τα βασικά της ενυδάτωσης
Είναι γνωστό σε όλους πόσο σημαντικό είναι το νερό για τον άνθρωπο. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% έως 75% από νερό, ανάλογα με την ηλικία (η περιεκτικότητα μειώνεται καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει).
Σε μια εκδρομή ή σε μια πεζοπορία, είναι συχνό το φαινόμενο της έλλειψης νερού είτε λόγω κακού υπολογισμού και οργάνωσης της εκδρομής, είτε λόγω κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος (στέρεμα ή μόλυνση πηγών, αναγκαστική παράκαμψη διαδρομής κλπ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητο να υπάρχει μια εναλλακτική λύση στη διαδρομή σας, ώστε να μην μείνετε χωρίς νερό για πολλή ώρα.
Όταν το σώμα είναι ενυδατωμένο τότε έχει περισσότερη ενέργεια και αντοχή με αποτέλεσμα να μπορεί να κινηθεί περισσότερο με λιγότερη κούραση. Αυτό είναι εμφανές στις πεζοπορίες όπου ακόμα και μια ελαφριά έλλειψη νερού, μειώνει τις αντοχές και επιδρά αρνητικά στην απόδοση του πεζοπόρου.
Απώλειες νερού
Το ανθρώπινο σώμα χάνει καθημερινά νερό μέσω της εφίδρωσης, των ούρων, των κοπράνων, του δέρματος κ.λπ. Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον 2 λίτρα νερού αποβάλλονται ημερησίως από το σώμα. Η πεζοπορία και η άσκηση αυξάνουν το ποσό αυτό και επομένως αυξάνονται και οι ανάγκες για νερό, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός.
Σημαντικό:
Αν το σώμα δε λαμβάνει αρκετή ποσότητα νερού, ο οργανισμός ενεργοποιεί έναν προστατευτικό μηχανισμό για να διασφαλίσει την καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του εγκεφάλου, αφαιρώντας έτσι νερό από όργανα και ιστούς δευτερεύοντος σημασίας (π.χ. επιδερμίδα, χείλη). Όταν έχουν “στεγνώσει” τα χείλη σας, μάλλον έχετε ήδη αφυδατωθεί και πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε νερό.
Μερικές συμβουλές
Ακολουθήστε τις παρακάτω γενικές συμβουλές για να μείνετε ενυδατωμένοι/ες στις εκδρομές και στις αθλητικές σας δραστηριότητες.
Πιείτε αρκετό νερό τουλάχιστον 2 ώρες πριν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Ο χρόνος αυτός είναι αρκετός για να ενυδατώσει όλα τα εσωτερικά όργανα του σώματος
Μην επαναπαύεστε στις ενδείξεις του χάρτη ότι υπάρχει κάπου πηγή στη διαδρομή σας. Πριν ξεκινήσετε την πεζοπορία σας ρωτήστε τους ντόπιους για να το επιβεβαιώσετε, γιατί πολλές φορές οι πηγές έχουν στερέψει.
Καλύτερα να πίνετε συχνά μικρές γουλιές, παρά να ξεδιψάτε μια φορά στο τόσο πίνοντας μεγάλες ποσότητες νερού.
Όταν η σωματική κόπωση είναι ή προβλέπεται να είναι μεγάλη πιείτε κάποιο ενεργειακό ποτό ή, αν δεν έχετε, προσθέστε λίγο αλάτι και ζάχαρη στο νερό σας. Η προσθήκη ζάχαρης στο νερό αποτρέπει τη μείωση της απόδοσης που προκαλείται από την πτώση του σακχάρου στο αίμα, ενώ το αλάτι βοηθάει στην απορρόφηση και τη διατήρηση των υγρών.
Πιείτε μπόλικο νερό μετά το τέλος της όποιας δραστηριότητας για να αντικαταστήσετε τα υγρά και την ενέργεια που χάσατε.
Τρώτε πολλά φρούτα, που ενυδατώνουν και έχουν και βιταμίνες.
Αν δείτε ότι τα ούρα σας είναι σχετικά σκούρα, τότε μάλλον έχετε αφυδατωθεί. Το χρώμα των ούρων πρέπει να είναι ανοιχτό κίτρινο.
Θυμηθείτε !!! Πόσο νερό να κουβαλήσω σε μια πεζοπορία ?
Θα χρειαστείτε περίπου 1lit νερό για κάθε 2 ώρες πεζοπορίας. Αυξήστε την ποσότητα αν η πεζοπορία περιλαμβάνει έντονη ανάβαση ή αν έχει πολύ ζέστη. Το νερό είναι από τα πιο βαριά “πράγματα” του εξοπλισμού σας και κάθε επιπλέον λίτρο γίνεται άμεσα αντιληπτό στις πλάτες σας. Επομένως, είναι σωστό να θέλετε να υπολογίσετε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια το νερό σας. Με λιγότερο νερό θα διψάσετε, θα αφυδατωθείτε και οι μύες σας θα κουραστούν γρηγορότερα. Από την άλλη, αν κουβαλήσετε παραπάνω, θα κουραστείτε λίγο περισσότερο αλλά τουλάχιστον θα μείνετε ενυδατωμένοι και ακμαίοι.
Γενικός κανόνας
Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 1 λίτρο νερό για κάθε 2 ώρες πεζοπορίας. Μπορεί και να χρειαστείτε λιγότερο αν ο καιρός είναι κρύος, η πεζοπορία εύκολη και έχετε πιάσει κουβεντούλα με την παρέα σας και έχετε ξεχαστεί. Αν όμως το μονοπάτι είναι ανηφορικό, ο καιρός ζεστός και όλοι γύρω σας λαχανιάζουν, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε περισσότερο.
Λέμε 1 λίτρο νερό για κάθε 2 ώρες πεζοπορίας με τη σκέψη πάντα ότι έτσι ο οργανισμός παραμένει ενυδατωμένος και η διαδρομή γίνεται ευχάριστα. Αν κάποιος ζοριστεί επειδή δεν θέλει να κουβαλάει βάρος, δεν τον πειράζει να αφυδατωθεί γιατί είναι “έμπειρος”, μπορεί να τον δείτε να κάνει την ίδια διαδρομή με πολύ λιγότερο νερό.
Πως μπορώ να κουβαλήσω λιγότερο νερό;
Μπορείτε να κουβαλήσετε λιγότερο νερό αν φορτώσετε κρυφά ένα παγούρι στο σακίδιο του φίλου σας!!!
Λοιπόν, σοβαρά τώρα:
Οφείλετε να έχετε προγραμματίσει μερικά πραγματάκια πριν ξεκινήσετε την εκδρομή σας. Ένα από αυτά είναι να μελετήσετε τον χάρτη και την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσετε. Υπάρχουν πηγές πόσιμου νερού κατά μήκος της διαδρομής σας; Βρίσκονται σε λειτουργία ή έχουν στερέψει και τις έχουν κλείσει; Αξίζει να κάνετε μια παράκαμψη 30 λεπτών για να περάσετε από μια πηγή;
Διαβάζοντας λοιπόν τον χάρτη μπορεί να δείτε, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν πηγές με πόσιμο νερό κάθε 2-3 χιλιόμετρα. Επιβεβαιώσετε αυτή την πληροφορία με 1-2 ντόπιους και πιθανόν να μην χρειάζεται να κουβαλήσετε πολύ νερό από την αρχή.
Πως μπορώ να καταλάβω ότι το νερό που συναντώ είναι πόσιμο;
Ο γενικός κανόνας λέει ότι όσο πιο ορμητικό είναι το νερό και όσο πιο βραχώδες το μέρος τόσο πιο καθαρό είναι το νερό. Επίσης, όσο πιο μακριά βρίσκεται από ανθρώπινη δραστηριότητα (φάρμες, εργοστάσια, τυροκομεία, στάνες κλπ.). Αν το νερό έχει μεγάλη ροή, δεν ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών, βρύων ούτε θα δείτε πολλά κουνούπια (τα κουνούπια επιλέγουν ήρεμα και στάσιμα νερά για να γεννήσουν τα αυγά τους).
Αν η πηγή νερού που θα συναντήσετε δεν έχει μεγάλη ροή πιθανόν να χρειαστεί να φιλτράρετε το νερό για να είστε σίγουροι. Έχετε μαζί σας ένα φίλτρο νερού για καλό και για κακό. Σε έκτακτες περιπτώσεις, όπου δεν υπάρχει φίλτρο νερού ή κάποιο άλλο σύστημα απολύμανσης (χάπια χαλαζόνης, χάπια χλωρίωσης, steripen) και η πηγή φαίνεται ύποπτη, θα πρέπει να βράσετε το νερό για να είστε 100% σίγουροι ότι θα εξαλείψετε τους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Σε μια εκδρομή όπου υπάρχουν γνωστές και καταγεγραμμένες πηγές νερού, κανείς δεν κάθεται να βράσει το νερό πριν το πιει. Ίσα-ίσα που η μισή απόλαυση είναι η απίστευτη δροσιά του νερού της πηγής.
Επίσης, το νερό από ένα ρυάκι, ποτάμι ή λίμνη θα είναι πιο καθαρό (με λιγότερα αιωρούμενα σωματίδια) αν ο πυθμένας είναι βραχώδης ή με βότσαλα. Σε μια περιοχή με αμμώδη πυθμένα ή λάσπη το νερό ανακατώνεται πιο εύκολα και είναι πιο θολό.
Πλεονεκτήματα χρήσης των μπατόν πεζοπορίας
Τα μπατόν πεζοπορίας συνήθως τα εκτιμά κανείς μόνο αφού τα χρησιμοποιήσει. Σε όσους δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει, τα μπατόν φαίνονται πιο πολύ σαν ένα περίεργο και μάλλον άχρηστο αξεσουάρ πεζοπορίας. Ακόμα και έμπειροι πεζοπόροι, συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας, θεωρούν τα μπατόν δευτερεύουσας σημασίας, κάτι σαν εφετζίδικο γκατζετάκι των νέων πεζοπόρων. Είναι αυτοί που πολλές φορές ψάχνουν για ξύλα στο ξεκίνημα των μονοπατιών (σπασμένα ή τα σπάνε εκείνη τη στιγμή) για να τα χρησιμοποιήσουν ως μπαστούνια κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Κι όμως, όταν χρησιμοποιήσει κανείς ένα ζευγάρι μπατόν σε μια πεζοπορία θα καταλάβει αμέσως τα πλεονεκτήματα, και στην ανάβαση και στην κατάβαση.
Φανταστείτε τα μπατόν πεζοπορίας σαν το χερούλι στα σκαλοπάτια. Αν τα σκαλοπάτια είναι λίγα, πιθανότατα δεν θα χρειαστείτε καθόλου το χερούλι. Αν όμως τα σκαλοπάτια είναι πολλά (όπως τα 999 σκαλοπάτια που ανεβαίνουν στο Παλαμήδι), τότε το χερούλι βοηθάει να τα ανεβείτε πιο άνετα γιατί μεταφέρει λίγη κούραση στα χέρια και έτσι μειώνει την κούραση στα πόδια. Αντίστοιχα και στην κατάβαση, πιάνοντας το χερούλι μειώνεται η καταπόνηση στα γόνατα και η κατάβαση των σκαλοπατιών γίνεται πιο εύκολη.
Αυτό δεν σημαίνει ότι με τα μπατόν πεζοπορίας θα κουραστείτε λιγότερο. Ειδικά τα χέρια σας θα κουραστούν περισσότερο απ’ ότι αν δεν χρησιμοποιούσατε μπατόν. Όμως, η συνολική κούραση διαχέεται ομοιόμορφα σε ολόκληρο το σώμα (χέρια, ώμους, πλάτη και πόδια) και όχι μόνο στα πόδια. Έτσι η συνολική αντοχή όλου του σώματος αυξάνεται και μαζί της αυξάνεται και η απόλαυση της πεζοπορίας.
Τα πλεονεκτήματα χρήσης των μπατόν πεζοπορίας είναι πολλά. Αναφέρουμε παρακάτω τα περισσότερα από αυτά:
Μεταφέρουν ένα ποσοστό βάρους στα χέρια και έτσι μειώνουν την καταπόνηση στα πόδια. Σκεφτείτε ότι αυτό συμβαίνει σε κάθε βήμα και τα βήματα σε μια πεζοπορία μετριούνται σε χιλιάδες. Αυτό σημαίνει ότι κάθε βήμα γίνεται λίγο πιο ανάλαφρο και πιο εύκολο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ειδικών, το βάρος που πέφτει σε κάθε πόδι μειώνεται κατά 5 με 9 κιλά κάθε φορά που γίνεται χρήση του μπατόν. Ένας μέσος άνθρωπος κάνει περίπου 130 με 150 βήματα ανά 100 m. Η χρήση μπατόν για τη μικρή απόσταση των 100 m μειώνει κατά περίπου 600-1350 κιλά το βάρος που πέφτει στα πόδια και τους αστραγάλους. Σε μια πεζοπορία 5 ωρών, το βάρος που γλυτώνουν τα πόδια λόγω της χρήσης μπατόν κυμαίνεται από 35 έως 70 τόνους! Τα νούμερα είναι απίστευτα μεγάλα και δεν περιλαμβάνουν το επιπλέον βάρος του σακιδίου ή τυχόν έξτρα εξοπλισμού!
Με τη χρήση μπατόν κάθε βήμα γίνεται πιο εύκολο, η μέση ταχύτητα της πεζοπορίας αυξάνει έως και 10%. Επειδή όλα γίνονται λίγο πιο εύκολα, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να φτάσετε τελικά λίγο πιο μακριά χρησιμοποιώντας τα μπατόν.
Τα μπατόν μειώνουν τους κραδασμούς που επιβαρύνουν τα γόνατα και τους αστραγάλους, ειδικά στην κατάβαση. Ως αποτέλεσμα, η κατάβαση γίνεται πιο εύκολα αλλά και με μεγαλύτερη ασφάλεια (γιατί υπάρχει μικρότερη πιθανότητα τραυματισμού ή πτώσης).
Η χρήση των μπατόν και ο συγχρονισμός κίνησης ποδιών-χεριών βοηθά επίσης να αποκτήσετε ένα σταθερό ρυθμό πεζοπορίας ακόμα και όταν το έδαφος αρχίζει να γίνεται ελαφρώς επικλινές. Μικρές ανηφόρες ή κατηφόρες δεν γίνονται αντιληπτές με τη χρήση των μπατόν και ο ρυθμός πεζοπορίας παραμένει σταθερός.
Αυξάνουν πολύ την ισορροπία κατά το περπάτημα, γιατί προσθέτουν 1 επιπλέον σημείο επαφής με το έδαφος (τα 2 πόδια συν το 1 μπατόν που ακουμπάει στο έδαφος). Τα 3 σημεία επαφής με το έδαφος διευκολύνουν πολύ την ισορροπία του σώματος, ειδικά σε δύσκολα εδάφη. Θα διαπιστώσετε ότι μονοπάτια που πριν σας φαίνονταν απόκρημνα, με τα μπατόν θα σας φαίνονται πιο βατά και λιγότερο επικίνδυνα.
Βοηθούν να κρατήσετε μια καλύτερη στάση σώματος στα επικλινή εδάφη. Ειδικά στις ανηφόρες, χωρίς τα μπατόν, ο πεζοπόρος έχει την τάση να γέρνει μπροστά, κάτι που επιβαρύνει τη μέση (ειδικά αν υπάρχει και το βάρος ενός σακιδίου). Με τη χρήση των μπατόν, το σώμα μένει πιο ίσιο και το βάρος του σακιδίου επιβαρύνει λιγότερο τη μέση.
Μπορείτε να απομακρύνετε αγκαθωτούς θάμνους, βρεγμένα χόρτα ή ιστούς αράχνης από το μονοπάτι σας.
Επιπλέον, τα μπατόν πεζοπορίας έχουν και μερικές δευτερεύουσες χρήσεις εκτός από το να σας διευκολύνουν σε μια πεζοπορία. Τα μπατόν πεζοπορίας, αν τα δει κανείς απλοποιημένα, είναι ουσιαστικά ελαφρείς, ανθεκτικοί μεταλλικοί σωλήνες με μεγάλη ακαμψία και αντοχή. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα καθιστούν κατάλληλα για μερικές δευτερεύουσες χρήσεις όπως:
Στήσιμο σκηνής επιβίωσης ή πρόχειρου καταλύματος σε περίπτωση ανάγκης. Με 2 μπατόν πεζοπορίας και ένα αδιάβροχο μουσαμά μπορείτε να στήσετε γρήγορα μια σκηνή επιβίωσης.
Μέτρηση ύψους χιονιού ή βάθος ποταμού. Βυθίστε το μπατόν στο χιόνι ή το νερό και μετρήστε (για να ξέρετε που πατάτε).
Κατασκευή νάρθηκα ή φορείου. Ανάλογα με την περίπτωση, τα μπατόν πεζοπορίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νάρθηκας ή να αποτελέσουν τα άκρα ενός φορείου για τη μεταφορά ασθενούς ή τραυματία.
Εκφοβισμός και προστασία από σκυλιά ή άλλα ζώα που έρχονται προς το μέρος σας με άγριες διαθέσεις. Καταστάσεις που δεν είναι σπάνιες σε πεζοπορίες στη φύση.
Πως να προστατέψετε τις ηλεκτρονικές συσκευές στις εκδρομές σας
Οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται καθημερινά είναι πολυάριθμες και πολλές από αυτές είναι πλέον πολύ ακριβές. Εκτός αυτού, περιέχουν πολλές προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες, email s, επαφές και άλλα ευαίσθητα δεδομένα που μπορεί είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.
Τα smartphones, τα tablets, πολλά εξελιγμένα gps, φωτογραφικές μηχανές αλλά και νέα προϊόντα όπως τα fitness trackers (π.χ. το Fitbit, το Witlings Activité ή άλλα παρόμοια) είναι μερικές συνηθισμένες ηλεκτρονικές συσκευές που παίρνουμε μαζί στις εκδρομές μας. Εκτός αυτού πολλές φορές χρειάζεται να προστατέψουμε έγγραφα, χαρτιά, λεφτά, διαβατήρια κ.λπ.
Και επειδή στις εκδρομές το μυαλό και το σώμα χαλαρώνει και η φύση μπορεί να μας ξεγελάσει, τα απρόοπτα που συμβαίνουν είναι αρκετά συχνά. Υπάρχουν όμως μερικοί απλοί τρόποι για να προστατέψετε τα πολύτιμα πράγματά σας από τυχόν απρόοπτα, πτώσεις, εισροή νερού, άμμου και σκόνης ώστε να παραμείνουν σε λειτουργική κατάσταση και μετά την εκδρομή.
Αδιάβροχα σακουλάκια Zip
Τα σακουλάκια αυτά είναι πολύ οικονομικά και σφραγίζουν όπως ένα σακουλάκι τροφίμων. Παρέχουν μια βασική προστασία απέναντι σε υγρασία, άμμο και σκόνη, ενώ στα περισσότερα από αυτά είναι δυνατή η χρήση της οθόνης αφής της συσκευής ενώ βρίσκεται μέσα στο σακουλάκι.
Συνήθως δεν είναι κατάλληλα για περαιτέρω χρήση του κινητού ή του gps, γιατί το πλαστικό τους δεν είναι πολύ διαφανές και η ανάγνωση της οθόνης γίνεται κουραστική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτά τα αδιάβροχα σακουλάκια. Είναι ιδανικά για μια απλή (αλλά ανεκτίμητη) προστασία του κινητού σας στην περίπτωση π.χ. μιας μπόρας.
Αδιάβροχες θήκες μαλακού τύπου
Οι θήκες αυτές παρέχουν μεγάλη προστασία αν πέσουν στο νερό και έχουν εξαιρετικά διαφανές πλαστικό που επιτρέπει ακόμα και την φωτογράφιση μέσα από τη θήκη. Έτσι μπορείτε να βουτήξετε με το κινητό σας σε ένα μικρό βάθος και να φωτογραφήσετε το βυθό μέσα από μια τέτοια θήκη.
Χαρακτηριστικές θήκες αυτής της κατηγορίας είναι οι αδιάβροχες θήκες της Aquapac οι οποίες κυκλοφορούν σε πολλά μεγέθη, για να προστατέψετε τα κλειδιά, το πορτοφόλι σας, το κινητό, ακόμα και το tablet σας. Κάποιες από αυτές τις θήκες έχουν αδιάβροχες υποδοχές για τα ακουστικά ώστε να μπορείτε να ακούτε τη μουσική σας ακόμα και κάτω από βροχή ή κωπηλατώντας μέσα στο καγιάκ.
γ. Μερικές απλές συμβουλές
Κρατήστε τις συσκευές στη σκιά
Πολλές συσκευές μπορεί να πάθουν ζημιά αν αφεθούν για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο. Ειδικά οι μπαταρίες των συσκευών χάνουν πάρα πολύ την αντοχή τους αν υπερθερμανθούν.
Τι πρέπει να κάνετε αν βραχεί μια συσκευή
Μην προσπαθήσετε να θέσετε σε λειτουργία μια συσκευή που μόλις έχει βραχεί γιατί μπορεί να της προκαλέσετε βραχυκύκλωμα και μόνιμη βλάβη. Σκουπίστε τη γρήγορα και “θάψτε” τη σε ένα μπολ με ρύζι. Το ρύζι θα απορροφήσει γρήγορα την υγρασία από το εσωτερικό της συσκευής και είναι πολύ πιθανό η συσκευή σας να ξαναλειτουργήσει.
Αμέσως μετά προχωρήστε σε backup των δεδομένων της συσκευής γιατί η οξείδωση των μεταλλικών μερών εσωτερικά έχει ήδη ξεκινήσει και ίσως κάποια στιγμή η λειτουργία της συσκευής να σταματήσει πάλι.
Αν μπει άμμος ή σκόνη εσωτερικά
Χρησιμοποιήστε κάποιο σύστημα πεπιεσμένου αέρα για να “φυσήξετε” τη συσκευή και να αφαιρέσετε τους κόκκους της άμμου και τη σκόνη. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά σπρέι πεπιεσμένου αέρα για τέτοιες περιπτώσεις (π.χ. για τον καθαρισμό πληκτρολογίων).
Διαλέξτε τον σωστό αντάπτορα πρίζας για το ταξίδι σας
Όσοι τυχεροί ετοιμάζεστε για ταξιδάκι στο εξωτερικό θα έχετε σίγουρα μαζί σας κάποια ηλεκτρονική συσκευή (π.χ. Laptop, κινητό, tablet κλπ.) η οποία κάποια στιγμή θα χρειαστεί φόρτιση. Ανάλογα με τη χώρα προορισμού θα πρέπει να ελέγξετε αν χρειάζεται να πάρετε μαζί σας κάποιον αντάπτορα για τις πρίζες που θα συναντήσετε.
Ακόμα και στην Ευρώπη οι πρίζες που χρησιμοποιούνται σε μερικές χώρες διαφέρουν από τις δικές μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 τύποι πρίζας παγκοσμίως, καθένας από τους οποίους φέρει ένα γράμμα από το λατινικό αλφάβητο για να ξεχωρίζει.
Φαρμακείο πρώτων βοηθειών στα ταξίδια ή τις εξορμήσεις
Δεν είναι σπάνιο στις εξορμήσεις να συμβεί ένα μικροατύχημα που απαιτεί μια μικρή φροντίδα από μέρους μας. Γρατζουνιές και μικροτραυματισμοί μπορούν εύκολα να αντιμετωπισθούν με μερικά βασικά εργαλεία ενός φαρμακείου πρώτων βοηθειών (γάζες, επίδεσμοι, χανζαπλάστ κα). Για σοβαρότερα ατυχήματα, η επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο είναι απαραίτητη.
Φροντίστε να προμηθευτείτε ένα από τα πολλά φορητά σετ πρώτων βοηθειών που υπάρχουν. Τα σετ πρώτων βοηθειών είναι το πρώτο μέρος της προετοιμασίας, δεν περιέχουν φάρμακα, αλλά τον κατάλληλο εξοπλισμό αντιμετώπισης διαφόρων ατυχημάτων. Το δεύτερο μέρος της σωστής προετοιμασίας είναι να πάρετε μαζί σας τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε ή είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσετε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε αυτή τη φάση.
Παρακάτω μια λίστα με τα συνήθη περιεχόμενα ενός σετ πρώτων βοηθειών:
- Ψαλιδάκι
- Νυστέρι προαιρετικά
• Πλαστικό τσιμπιδάκι αφαίρεσης αγκαθιών κλπ. - Μάσκα για το φιλί της ζωής (Μόνο όσοι γνωρίζουν ΚΑΡΠΑ)
• Γάντια μιας χρήσης
• Αποστειρωμένες γάζες ή καλύτερα πολλές κοινές γάζες
• Επιθέματα εμποτισμένα με ισοπροπυλική αλκοόλη
• Μπατονέτες
• Επίδεσμοι
• Ελαστικοί επίδεσμοι - Ταινία χειρουργική 2,5 cm x 5 m
• Επίθεμα για εγκαύματα 10 x 10 cm
• Νάρθηκας - Επιθέματα Kompeed
- Αυτοκόλλητες γάζες 60 x 100 cm
• Διάφορα χανζαπλάστ - Αποστειρωμένες βελόνες αιματοληψίας μιας χρήσεως
• Ελαστικά καλύμματα δαχτύλων αποστειρωμένα
• Παραμάνες
• Κουβέρτα επιβίωσης
• Άθραυστο θερμόμετρο
• Ενυδατικό lip/balm
• Αντιιδρωτική σκόνη ποδιών
Μια συνηθισμένη απλή λίστα φαρμάκων φαίνεται παρακάτω (προσοχή! η λίστα είναι καθαρά ενδεικτική, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τα φάρμακα που πρέπει να έχετε μαζί σας):
- Φυσιολογικός ορός
• Αντισηπτικό υγρό
• Αντιαλλεργικά χάπια, ένεση (π.χ. Zyrtec, Solu-Cortef)
• Παυσίπονα / αντιπυρετικά / αντιφλεγμονώδη - Αντιβίωση γενικής χρήσης (π.χ. Amoxyl)
• Αντιδιαρροϊκά χάπια
• Αντιόξινα για το στομάχι
• Αλοιφή για εγκαύματα - Αλοιφή για αλλεργίες
- Αλοιφή για μυϊκούς πόνους
Checklist εκδρομής: Για να μην ξεχάσετε τίποτα!
Η λίστα προετοιμασίας (checklist) εκδρομής που σας έχουμε ετοιμάσει είναι μόνο 2 φύλλα XL Α4. Τυπώστε τα και αφήστε το πάνω στο γραφείο σας ή τοποθετήστε το με ένα μαγνητάκι στο ψυγείο σας. Καθώς η μέρα αναχώρησης της εκδρομής σας πλησιάζει, η λίστα θα σας υπενθυμίζει τι πρέπει να κάνετε για να μην ξεχάσετε τίποτα. Εσείς απλά σημειώνετε με τικ (✓) τις εργασίες που ολοκληρώθηκαν, και τα πράγματα που θα τοποθετήσετε στη βαλίτσα σας.
Αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές παρόμοιες λίστες προετοιμασίας.
Διαφορετικές λίστες μόνο για άνδρες, μόνο για γυναίκες, για ταξίδι με αεροπλάνο, με αυτοκίνητο, με παιδιά, χωρίς παιδιά κ.λπ. Δεν έχει και πολύ νόημα όμως: στο 80-90% των περιπτώσεων μια λίστα είναι αρκετή.
Είναι πολύ σημαντικό γιατί κατά αυτό τον τρόπο δεν θα έχουμε το άγχος πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο αν ξεχάσαμε κάτι και τι είναι αυτό. Θα ελευθερώσουμε το μυαλό μας από την πίεση να προσπαθούμε να θυμηθούμε καθένα από τα πράγματα που βάλαμε στη βαλίτσα μας και αν μας λείπει κάτι σημαντικό???
Ας σεβαστούμε τα βουνά που μας φιλοξενούν στις αποδράσεις μας
Σκοπός του Respect the Mountains είναι να ενημερώσει τον κόσμο και να αναδείξει τη μοναδικότητα και σημασία των ορεινών περιοχών, ειδικά αν σκεφτούμε ότι από αυτές πηγάζει το νερό που πίνουμε καθημερινά. Ας δούμε τις απλές αλλά ουσιαστικές λύσεις που προτείνει ο οργανισμός Respect The Mountains:
α. Κλείστε έξυπνα το ξενοδοχείο και τα εισιτήρια σας
Γιατί να μην εξερευνήσετε μια λιγότερο γνωστή ορεινή περιοχή αντί να επιλέξετε κάποιο τουριστικό μέρος με πολυκοσμία, που σίγουρα θα είναι και πιο ακριβό; Επιλέξτε να κάνετε το ταξίδι σας εκτός εποχής, όπου ο κόσμος είναι λιγότερος και η επιβάρυνση του τόπου μικρότερη. Ερευνήστε αν το μέρος που θα μείνετε λειτουργεί με βάση βιώσιμες και περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές αλλά και βάση ηθικές αρχές. Ένα μεγαθήριο 5 αστέρων στην πλευρά ενός βουνού, που δεν έχει σεβαστεί τις κοινωνικές, αρχιτεκτονικές, αισθητικές ή περιβαλλοντικές ανάγκες του τόπου, δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια σύμφωνα με τον Οργανισμό Respect The Mountains.
β. Ταξιδέψτε σοφά
Ο οργανισμός Respect The Mountains προτρέπει τους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν τους λιγότερο ενεργοβόρους τρόπους μεταφοράς. Για παράδειγμα, αν αποφασίσετε να πάτε μια εκδρομή στο βουνό, επιλέξτε να πάτε με λεωφορείο ή κάποιο άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς. Σε περίπτωση που είστε παρέα και θέλετε να πάρετε αυτοκίνητο, φροντίστε να πάρετε 1 αυτοκίνητο όλοι μαζί και όχι ο καθένας ή το κάθε ζευγάρι το δικό του. Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο βουνό, αφήστε το αυτοκίνητο και επιλέξτε τα πόδια ή το ποδήλατο για να μετακινηθείτε. Εκτός του ότι είναι περιβαλλοντικά πιο σωστό, είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σας και πολύ πιο οικονομικό.
γ. Υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών
Αναζητήστε και υποστηρίξτε τις εταιρίες που ακολουθούν βιώσιμες και περιβαλλοντικά ορθές πρακτικές. Επιλέξτε μάρκες, ξενοδοχεία, εταιρείες outdoor, ταξιδιωτικά γραφεία, που συμβάλλουν ενεργά προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Αγοράστε τοπικά προϊόντα στις εκδρομές που πηγαίνετε και μάθετε ποιες εναλλακτικές ενεργειακές λύσεις υπάρχουν που μπορείτε να υιοθετήσετε.
δ. Υπεύθυνη συμπεριφορά
Σεβαστείτε τους ντόπιους και τις ντόπιες συνήθειες. Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά πολύ συχνά ο τουρίστας δεν δείχνει ενδιαφέρον και σεβασμό στον τόπο που επισκέπτεται και τον αφήνει σε χειρότερη κατάσταση από ότι τον βρήκε. Αυτό επηρεάζει την συμπεριφορά των ντόπιων και δημιουργεί πρόβλημα στην τοπική κοινότητα. Ο επισκέπτης πρέπει να σέβεται τους ντόπιους και τα έθιμά τους και να παραμένει ένας διακριτικός επισκέπτης του βουνού.
Αποκτήστε ακόμα πιο υπεύθυνη συμπεριφορά σε μια εκδρομή στο βουνό. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας σχετικά με τις τοπικές συνθήκες του βουνού που επισκέπτεστε. Ενημερωθείτε για την πρόγνωση του καιρού, συμβουλευτείτε τις τοπικές υπηρεσίες και οδηγίες, και προετοιμαστείτε κατάλληλα πριν ανεβείτε στο βουνό. Έχετε υπόψη σας ότι ο καιρός στα βουνά μπορεί να αλλάξει απότομα και η σωστή προετοιμασία για κάθε πιθανό σενάριο καιρού, αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας επιτυχημένης εκδρομής.
Αν σκοπεύετε να περιπλανηθείτε στο βουνό, φροντίστε να έχετε χάρτη και πυξίδα, να έχετε ενημερωθεί σωστά και να έχετε την κατάλληλη γνώση και εξοπλισμό. Φυσικά, μην αποπειραθείτε ποτέ να κάνετε μια εκδρομή στο βουνό μόνος ή μόνη σας, γιατί είναι επικίνδυνο σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Αν δεν έχετε εμπειρία, είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να έχετε μαζί σας έναν οδηγό. Πάνω από όλα: Σεβαστείτε τα Βουνά και τη φύση γενικότερα.
ε. Μην αφήνετε ίχνη (Leave No Trace)
Οι ορεινοί προορισμοί δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, με συνέπεια μια τεράστια επιβάρυνση για τα οικοσυστήματα.
Οι αρχές του Leave No Trace και με ποιο τρόπο ο επισκέπτης μπορεί να μειώσει στο μηδέν την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η επίσκεψή του στη φύση είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να το γνωρίζει. Ψάξτε στο διαδίκτυο για τις αρχές αυτές και ενημερωθείτε.
στ. Μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και ανωκύκλωση
Μειώστε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα και ξαναχρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν περισσότερο προϊόντα ή αντικείμενα. Αποφύγετε επομένως να αγοράζετε προϊόντα μιας χρήσεως που θα καταλήξουν πολύ γρήγορα στα σκουπίδια. Ανακυκλώστε χαρτί, μέταλλο και γυαλί και πετάξτε τα απορρίμματα στους αντίστοιχους κάδους. Χρησιμοποιήστε έναν κομποστοποιητή για να φτιάξετε κομπόστ για τα φυτά σας από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας. Τα φυτά σας θα λατρέψουν το κομπόστ και εσείς θα έχετε λιγότερα απορρίμματα.
Η ανωκύκλωση (upcycling) είναι η διαδικασία της μετατροπής άχρηστων υλικών ή προϊόντων σε νέα υλικά ή προϊόντα καλύτερης ποιότητας ή καλύτερης περιβαλλοντικής αξίας. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιπλοποιοί που χρησιμοποιούν σπασμένες παλέτες για να φτιάξουν έπιπλα ή εταιρίες που φτιάχνουν πορτοφόλια από χρησιμοποιημένες σαμπρέλες ποδηλάτου. Δεν χρειάζεται φυσικά να είστε επαγγελματίας για να κάνετε ανωκύκλωση, χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία και μεράκι.
ζ. Διαδώστε το
Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που επισκέπτονται τα βουνά και δεν τους πολυαρέσουν. Ίσως προτιμούν τη θάλασσα ή ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να περάσουν καλά σε μια εκδρομή στο βουνό. Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί τους και εμπνεύστε τους να κάνουν μια εκδρομή στο βουνό. Μοιραστείτε επίσης τις όμορφες εμπειρίες σας από μια εκδρομή στο βουνό με τους φίλους σας, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας.
Ενημερώστε τους για τα παραπάνω τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να σέβονται τη φύση και τα βουνά κατά τη διάρκεια των εκδρομών τους, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν να απολαμβάνουν την ομορφιά των βουνών μας.
Είναι σημαντικό να μοιραστείτε μαζί τους την ανάγκη δημιουργίας μιας οικονομίας βασισμένης σε βιώσιμες, περιβαλλοντικά και ηθικά ορθές πρακτικές. Μόνο μέσα από τέτοιες πρακτικές μπορούν να εκπληρωθούν οι στόχοι οργανισμών όπως ο Respect The Mountains.
Σκεφτείτε να ξεκινήσετε ή να συμμετάσχετε σε μια τοπική ομάδα με σκοπό την προώθηση και την εφαρμογή των παραπάνω αρχών. Γνωρίστε κι άλλους ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος σας για τη φύση και το βουνό και μαζί ασκήστε πίεση σε τοπικούς, δημοτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για να αλλάξετε τα πράγματα προς το καλύτερο. Υιοθετώντας τους 7 έξυπνους τρόπους του Respect The Mountains, είναι σίγουρο ότι θα το πετύχετε!
Και για το τέλος…… το νου σας ρεμάλια!!!
Το πρώτο που θα παίρνετε πάντα στα ταξίδια μαζί σας, θα είναι η καλή σας διάθεση και το πρώτο πράγμα που θα βγάζετε από τη βαλίτσα σας όταν φτάσετε στον προορισμό σας θα είναι το χαμόγελο σας!!!
ΠΗΓΗ Parnassos Hiking Club