Χανιά | «Στο κόκκινο» του τουριστικού κορεσμού η Νέα Κυδωνία – Με το σταγονόμετρο και χωρίς χρηματοδότηση οι νέες επενδύσεις
Αντιδρούν οι φορείς της Νέας Κυδωνίας στο νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που συμπεριλαμβάνει την περιοχή στις 17 δημοτικές ενότητες πανελλαδικά που κρίνονται ως «κορεσμένες» και για πρώτη φορά κατηγοριοποιούνται ξεχωριστά ως «περιοχές ελέγχου» όπου απαγορεύεται νέα δόμηση εντός σχεδίου ενώ οι οποίες νέες επενδύσεις βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων.
Ξενοδόχοι και φορείς της περιοχής θεωρούν άδικη τη συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση, η οποία περιορίζει την περαιτέρω ανάπτυξη και βασίζεται όπως υποστηρίζουν σε μια «τυχαία διοικητική διαίρεση που έγινε πριν 40 χρόνια» και με σχετικό υπόμνημα που θα καταθέσουν στην διαβούλευση, ζητούν να εξαιρεθούν βάσει μιας σειράς από επιχειρήματα που εστιάζουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.
Συνάντηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με την συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη για τον τουρισμό, Κυριάκου Κώτσογλου, του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Χαζηράκη, του Προέδου της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων, Μανώλη Γιαννούλη και ξενοδόχων της περιοχής.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η οποία ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ, εκφράστηκε η ανησυχία σχετικά με τους περιορισμούς που φέρνει αυτός ο χαρακτηρισμός ενώ διατυπώθηκε και η άποψη ότι ο τρόπος υπολογισμού του σχετικού δείκτη είναι άδικος καθώς προκύπτει από την διαίρεση της έκτασης με τον αριθμό κλινών, ζητώντας να αλλάξουν τα όρια της υπό αναφοράς έκταση.
Οι ξενοδόχοι εξάλλου, αυτό που επεσήμαναν είναι ότι στο χωροταξικό σχέδιο του Δήμου Χανίων που τελικά δεν θεσμοθετήθηκε στο «παρά ένα» δεν ήταν αυτή η προσέγγιση για την συγκεκριμένη περιοχή, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις των μελετητών που ήταν προϊόν μακράς διαβούλευσης, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη.
Απαγόρευση δόμησης και εκτός χρηματοδοτήσεων
Περιοχές ελέγχου (κορεσμένες): Σε αυτές περιλαμβάνονται οι: παραλία Πιερίας, Σκιάθος, Κέρκυρα (κοντά στην πόλη), Ζάκυνθος (Δημοτικές Ενότητες Ζακυνθίων, Αρκαδίων και Λαγανά), Ερμούπολη Σύρου, Σαντορίνη, Ανατολική Κως, Μύκονος, Ρόδος (Αφάντου, Ιαλυσός, Καλλιθέα), Νότια Τήνος, Μάλια και Χερσόνησος Ηρακλείου και Νέα Κυδωνία Χανίων. Προβλεπεται απαγορεύεται η δόμηση τουριστικών υποδομών εντός σχεδίου, ενώ εκτός σχεδίου επιτρέπεται ανέγερση νέων ξενοδοχείων (4 και 5 αστέρων), με το ελάχιστο απαιτούμενο εμβαδόν να καθορίζεται στα 16 στρέμματα, ενώ δεν επιδοτούνται από αναπτυξιακές δράσεις και χρηματοδοτούμενα προγράμματα
.Μεταξύ άλλων, επιτρέπεται εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων, αναβάθμιση σε 4 ή 5 αστέρων/κλειδιών και η μετατροπή τους σε ΟΜΑΤ. Προτείνεται μερική ή ολική απόσυρση απαξιωμένων ή εγκαταλελειμμένων κτιρίων και τουριστικών εγκαταστάσεων ή και κατεδάφισή τους εάν προσβάλλουν το τοπίο. Στις εκτός σχεδίου περιοχές απαγορεύεται η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων μη συμβατών με την τουριστική δραστηριότητα.
«Ή σημερινή συνάντηση είχε να κάνει αποκλειστικά με το κατά πόσο είναι σωστή η κατάταξη της Νέας Κυδωνίας στις περιοχές ελέγχου και θεωρούμε ότι δεν είναι σωστή, ότι πρέπει να αλλάξει και αυτό θα περιλαμβάνουν και οι προτάσεις μας. » σημείωσε σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, Κυριάκος Κώτσογλου:
«Στην περιοχή αυτή, επειδή ο δείκτης ο οποίος συμμετέχει για να ονομάσει κόκκινη την περιοχή είναι ο δείκτης του αριθμού κλινών ανά χίλια στρέμματα, το μέγεθος της Δ.Ε. της Νέας Κυδωνίας, δημιουργεί ένα πολύ μικρό χωρικό κομμάτι, με αποτέλεσμα ο μεγάλος αριθμός κλινών σε αυτό το μικρό κομμάτι, να δημιουργεί στρεβλά έναν μεγάλο δείκτη. «Πιστεύουμε ότι αν υπήρχε μια μεγαλύτερη χωρική διατρωμάτωση θα ήταν περισσότερο αντιπροσωπευτική, για παράδειγμα αν ήταν ο Δήμος Θερίσσου ή αν ήταν ο Πλατανιάς, ο οποίος έχει αντίστοιχα τουριστικά χαρακτηριστικά αλλά φτάνει από το Ξυλόσκαλο μέχρι το Κολυμπάρι θα είχε διαφορετική αντιμετώπιση.» ανέφερε.
Παράλληλα πέταξε το μπαλάκι στον Δήμο Χανίων για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας ότι «όμως είναι ξεκάθαρο ότι το νέο χωροταξικό πλαίσιο εξουσιοδοτεί τους δημάρχους να δώσουν στους Δήμους τους διαφορετικά χαρακτηριστικά και να χαρακτηρίσουν τον Δήμο σε ζώνες, δίνοντας διαφορετική κατηγοριοποίηση και χαρακτηρίζοντας τις ζώνες σε χρώμα μπλε, γαλάζιο ή πράσινο» και όπως εξήγησε, με τον τρόπο αυτό, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια μπορούν να εξειδικευτούν στην συνέχεια και να δώσουν σε ζωνοποιημένες περιοχές ενός Δήμου διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανάλογα «με το πώς κάθε Δήμαρχος, ονειρεύεται τον Δήμο του».
Σημειώνεται ότι η διαβούλευση ισχύει μέχρι 15 Σεπτεμβρίου αλλά εκτιμάται ότι θα δωθεί παράταση.
ΠΗΓΗ zarpanews.gr