Οι οικονομίες της G20 πρέπει να πρωτοστατήσουν στο να διασφαλίσουν ότι ο τουρισμός θα εκπληρώσει τις τεράστιες δυνατότητές του για την οικοδόμηση ενός δικαιότερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Σε μια συνάντηση των Υπουργών Τουρισμού των οικονομιών της G20 στο Μπέλεμ της Βραζιλίας , ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ Zurab Pololikashvili σημείωσε ότι ο τομέας βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πλήρη ανάκαμψη των προ-πανδημικών επιπέδων μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Δεδομένου αυτού, η εστίαση πρέπει τώρα να στραφεί στο μέλλον, με έμφαση στην ενδυνάμωση και τη συμπερίληψη των τοπικών κοινοτήτων, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προοδευτική θετική και κυκλικότητα της φύσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Pololikashvili δήλωσε: «Ο τουρισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βιοποικιλότητα, τη σταθερότητα του κλίματος και τους φυσικούς πόρους. Η επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα στον τουρισμό είναι κρίσιμη για την ανθεκτικότητα του κλάδου και των κοινοτήτων υποδοχής». Σε αυτό το πλαίσιο, επικρότησε την εστίαση της Προεδρίας της G20 της Βραζιλίας στην ένταξη και τη βιωσιμότητα.

Η επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα στον τουρισμό είναι κρίσιμη για την ανθεκτικότητα του τομέα και των κοινοτήτων υποδοχής

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο υπουργός Τουρισμού της Βραζιλίας, Σέλσο Σαμπίνο, δήλωσε ότι «η Διακήρυξη του Μπελέμ επιβεβαιώνει τη συλλογική δέσμευση για προώθηση ενός πιο βιώσιμου, ανθεκτικού και χωρίς αποκλεισμούς τουρισμού στον κόσμο».

Η κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη ηλεκτρονικών δεξιοτήτων και η ένταξη είναι βασικά για το μέλλον του τουρισμού

Στη συνάντηση της G20, ο Τουρισμός των Ηνωμένων Εθνών τόνισε την κρίσιμη σημασία της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων για το μέλλον του κλάδου και τον μετασχηματισμό του. «Τα στοιχεία της ΔΟΕ δείχνουν ότι περίπου 880.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό ετησίως θα απαιτούν εξειδικευμένη κατάρτιση μέχρι το 2030 και ότι το 25% των συμμετεχόντων στον τουρισμό αναφέρει σημαντικές ελλείψεις σε ειδικευμένους υπαλλήλους, ιδιαίτερα στην εξυπηρέτηση πελατών και τους διευθυντικούς ρόλους», σημείωσε ο κ. Pololikashvili.

Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε επίσης τον ρόλο που μπορεί να έχει ο τουρισμός στην ανάπτυξη και χαιρέτισε την τουριστική εστίαση της G20 στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

«Για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών και των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών, ο τουρισμός είναι σημαντική πηγή απασχόλησης, εσόδων από συνάλλαγμα και φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, ο τομέας εξακολουθεί να παραβλέπεται ως εργαλείο ανάπτυξης, με τις συνολικές εκταμιεύσεις της Επίσημης Αναπτυξιακής Βοήθειας για τον τουρισμό να παραμένουν κάτω από το 0,25% της συνολικής ΕΑΒ». είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας ευχαρίστησε και επαίνεσε τη Διακήρυξη του Belem που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Τουρισμού της G20, η οποία υπογραμμίζει το Στατιστικό Πλαίσιο για τη Μέτρηση της Αειφορίας του Τουρισμού (SF-MST) ως εργαλείο για την παραγωγή αξιόπιστων, συγκρίσιμων και ολοκληρωμένων δεδομένων για τα οικονομικά, κοινωνικά και τουριστικά δεδομένα του τουρισμού. περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς και η Πλατφόρμα Τουρισμού και Στόχων Ανάπτυξης της G20 που αναπτύχθηκε από την G20 Tourism σε συνεργασία με τον Τουρισμό του ΟΗΕ.

Οικονομίες της G20: Οι δυνάμεις του τουρισμού

Οι οικονομίες της G20 αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% όλων των διεθνών αφίξεων και εσόδων τουριστών που παράγονται παγκοσμίως και το 82% του παγκόσμιου ΑΕΠ του τουρισμού. Το 2023, ο κλάδος αντιπροσώπευε άμεσα το 3,1% του ΑΕΠ της G20, το 5% του συνόλου των εξαγωγών του ομίλου και το 23% του συνόλου των εξαγωγών υπηρεσιών του. 

Ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε το 97% των προπανδημικών επιπέδων του στις οικονομίες της G20 το επτάμηνο του 2024. Η αξία του άμεσου ΑΕΠ για τον τουρισμό της G20 ανέκαμψε πλήρως ήδη το 2023 στα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.