Αθήνα, 19/9/2024. Η Κωνσταντινούπολη προσκαλεί τους ταξιδιώτες σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι με συντροφιά τον ζεστό καιρό του Σεπτεμβρίου και τις συναρπαστικές εμπειρίες που τους προσφέρει: την εξερεύνηση των αρχιτεκτονικών της θαυμάτων, τη γνωριμία με τη δυναμική πλευρά μιας πόλης μέσα από συναρπαστικές εκδηλώσεις και τη γευσιγνωσία της κοσμοπολιτικής γαστρονομικής της κουλτούρας, προϊόν διάφορων πολιτισμών.

Περιήγηση στην ιστορία  

Στην Κωνσταντινούπολη, που συχνά χαρακτηρίζεται ως το «σημείο συνάντησης της Ασίας και της Ευρώπης», ψίθυροι της αρχαίας ιστορίας της αναμειγνύονται με τις αφηγήσεις των σύγχρονων θαυμάτων της πόλης. Είναι λοιπόν πολύ φυσικό να υπάρχουν μαγευτικά ιστορικά μνημεία, σύγχρονα κτίρια, κομψοί ουρανοξύστες και οθωμανικά αρχοντικά δίπλα-δίπλα σχεδόν σε κάθε γωνιά της πόλης. Και ο Σεπτέμβριος είναι η καλύτερη εποχή για να ανακαλύψει κανείς τον ιστορικό πλούτο της Κωνσταντινούπολης, μακριά από τα πλήθη που συρρέουν στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Η Iστορική Xερσόνησος, που έχει καταχωριστεί στον σχετικό κατάλογο της UNESCO και φιλοξενεί εμβληματικά σύμβολα της μακραίωνης ιστορίας της πόλης, είναι η πιο πολυσύχναστη περιοχή της. Το Μεγάλο Παζάρι, το Τέμενος του Σουλεϊμανιγιέ, η Αγία Σοφία, η Βασιλική Κινστέρνα, το Μπλε Τζαμί, το Ανάκτορο Τοπκαπί και πολλά άλλα μνημεία περιμένουν τους ταξιδιώτες να τα ανακαλύψουν.

Πανοραμική θέα

Ο μεγαλοπρεπής Βόσπορος είναι ένα πανέμορφο σημείο συνάντησης της Ανατολής με τη Δύση. Η ομορφιά αυτού του επιβλητικού πορθμού έχει διαφορετικά πρόσωπα ανάλογα με την εποχή, αναδεικνύοντας γραφικά στιγμιότυπα που αιχμαλωτίζουν την ψυχή. Ένα πλούσιο τουρκικό πρωινό με θέα τον Βόσπορο είναι αναμφίβολα μία από τις πλέον μοναδικές εμπειρίες. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για κρουαζιέρα κατά μήκος του και για περιήγηση σε παραθαλάσσιες συνοικίες, όπως η Εμινονού (Eminönü). Στις ακτές του Βοσπόρου παρατάσσονται ιστορικά παλάτια και αρχοντικά, γνωστά για την ομορφιά και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα ατενίζοντας τον Βόσπορο από τα πολλά σημεία της πόλης, όπως ο Πύργος του Γαλατά, ο Πύργος της Κόρης, το Αναντολού Χισάρ (Κάστρο της Ανατολίας) και ο λόφος Πιερ Λοτί με θέα τον Κεράτιο Κόλπο. Από κάθε σημείο του, ο Βόσπορος αναδεικνύει την αυθεντική γοητεία της Κωνσταντινούπολης, μιας πόλης όπου αγκαλιάζονται δύο ήπειροι.

Ο πολιτισμός της Κωνσταντινούπολης

Μια άλλη δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη είναι η επίσκεψη στα αξιόλογα μουσεία της, καθένα από τα οποία παρουσιάζει μια ξεχωριστή οπτική του πολιτισμού, της τέχνης και της ιστορίας της πόλης. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αγορά μιας κάρτας πρόσβασης στα μουσεία της πόλης! Με την κάρτα τους οι επισκέπτες μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε μερικά από τα πιο εμβληματικά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης και το Καριγιέ Τζαμί (Μονή της Χώρας). Εκτός αυτών, μια επίσκεψη αξίζει και το İstanbul Modern, το πρώτο μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης της Τουρκίας μέσα στις εγκαταστάσεις του Galataport.

Το δυναμικό πνεύμα της Πόλης

Η Κωνσταντινούπολη καλωσορίζει τον Σεπτέμβριο με ένα γεμάτο πρόγραμμα. Η ζωηρή ενέργεια της πόλης αναδύεται από κάθε σημείο της, καθώς ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν σε μια μεγάλη ποικιλία δράσεων, από συναυλίες μέχρι εκθέσεις, προβολές ταινιών και γαστρονομικά φεστιβάλ. Οι ταξιδιώτες μπορούν να ελέγξουν τα ημερολόγια των κέντρων σύγχρονης τέχνης για τον Σεπτέμβριο, όπως του Πολιτιστικού Κέντρου Ατατούρκ (Atatürk Cultural Centre, AKM), για να κλείσουν θέσεις για διάφορες εκδηλώσεις προτού επισκεφθούν την Κωνσταντινούπολη. Επίσης, το τέλος Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της μεγαλύτερης και πιο συναρπαστικής εκδήλωσης της πόλης, του Φεστιβάλ Πολιτιστικής Διαδρομής του Μπέιογλου (Beyoğlu Culture Route Festival). Εάν θα βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, μπορείτε να παρακολουθήσετε πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους στη συνοικία Μπέιογλου στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Επιπλέον, οι λάτρεις της ιστιοπλοΐας δεν θα ήθελαν να χάσουν το Bosphorus Cup, μια συναρπαστική ιστιοπλοϊκή ρεγκάτα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα Στενά του Βοσπόρου. Φέτος, διεξάγεται το διάστημα 19-22 Σεπτεμβρίου, υποσχόμενη μεγάλες συγκινήσεις, καθώς τα σκάφη που συμμετέχουν αγωνίζονται σε παγκόσμιας εμβέλειας διοργανώσεις.

Το γαστρονομικό μεγαλείο της Κωνσταντινούπολης

Οι γαστρονομικές επιλογές της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζουν ποικιλία και μοναδικότητα, όπως άλλωστε και η ίδια η πόλη. Εδώ, ξεκινάει ένα ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων, όπου τους επισκέπτες περιμένει μια ποικιλία γαστρονομικών απολαύσεων, από τα φαγητά του δρόμου μέχρι εξαιρετικές εμπειρίες υψηλής γαστρονομίας. Έχουν μάλιστα την ευκαιρία να ανακαλύψουν τόσο κλασικά όσο και καινοτόμα γαστρονομικά σημεία της πόλης, όπου νέοι σεφ κάνουν θαύματα, συνοδεία τουρκικών κρασιών που εκφράζουν νέες τάσεις στην οινοποίηση. Η Κωνσταντινούπολη έχει επίσης χαρακτηριστεί γαστρονομική πόλη από τον οδηγό MICHELIN. Τα βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόριά της εισάγουν τους επισκέπτες σε έναν απολαυστικό κόσμο εκλεπτυσμένων γεύσεων και κομψών παρουσιάσεων των εδεσμάτων. Από τις παραδοσιακές τουρκικές σπεσιαλιτέ μέχρι τις πρωτοποριακές δημιουργίες, η γαστρονομική σκηνή της Κωνσταντινούπολης υπόσχεται μια αξέχαστη γαστρονομική περιπέτεια.