Την ανάγκη «να είμαστε ρεαλιστές» στην επίλυση των προκλήσεων στον τουρισμό αλλά και της προσεγμένης χρήσης του όρου «υπερτουρισμός» για τη χώρα μας, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ κ. Ανδρέας Φιορεντίνος μιλώντας στο περίπτερό του ΕΟΤ στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στην ομιλία του, o κ Ανδρέας Φιορεντίνος ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η δαιμονοποίηση του τουρισμού και η γενικότερη συζήτηση που εξελίσσεται για τον υπερτουρισμό δεν εξυπηρετεί κανένα, ούτε παράγει λύσεις. Ας είμαστε προσεκτικοί στην χρήση του όρου σε σχέση με τη χώρα μας. Γιατί ζούμε από τον Τουρισμό. Και γιατί οι αφορισμοί δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία της Ελληνικής Φιλοξενίας».
Και προέτρεψε τις τοπικές κοινωνίες «να υποβάλλουν ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να διατηρήσουμε το προβάδισμα στον τουρισμό όπως και την ποιότητα της εμπειρίας», ζητώντας την συνδρομή του υπουργείου Τουρισμού και της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη που «μάχεται δυναμικά για το μεγάλο στοίχημα της βιωσιμότητας».
Ολόκληρη η ομιλία του Γ.Γ. ΕΟΤ
«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσά σας, με την ευκαιρία της 88ης ΔΕΘ στο Περίπτερο του ΕΟΤ.
Πριν από λίγο καιρό, μου τοποθετήθηκα από την Κυβέρνηση στη θέση του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ και σήμερα δίνεται η ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για τον ελληνικό τουρισμό.
Στο παρελθόν, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η ηγεσία του ΥΠ.ΤΟΥΡ και του ΕΟΤ ξεκινούσαν τον χαιρετισμό τους , τονίζοντας ότι άλλη μια τουριστική περίοδος βάδιζε προς το τέλος της και έδινε στοιχεία για τα πρώτα αποτελέσματα.
Σήμερα, ως Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ και προερχόμενος από την αγορά,, δεν θα αναφερθώ στο τέλος της τουριστικής περιόδου γιατί η τουριστική περίοδος επιτέλους, έχει επεκταθεί σημαντικά. Με αύξηση της επισκεψιμότητα τους τελευταίους μήνες του χρόνου και σε νέους ελληνικούς προορισμούς.
Και το κατόρθωμα αυτό, το οποίο οφείλεται στο κυβερνητικό όραμα και στα εργαλεία που θέτει στη διάθεσή μας. Και είναι το πρώτο μεγάλο και ουσιαστικό βήμα προς την κατάκτηση του μείζονος στόχου : της Βιωσιμότητας. Ένα μεγάλο στοίχημα για το οποία η Κυβέρνηση και ειδικότερα η Όλγα Κεφαλογιάννη μάχονται δυναμικά.
Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ θα ήθελα να τονίσω ότι θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Να συνεργαζόμαστε, Και να διαχειριζόμαστε από κοινού, συντονισμένα ενδεχόμενες προκλήσεις με επιστημοσύνη, ακολουθώντας καλές πρακτικές άλλων χωρών.
Η δαιμονοποίηση του τουρισμού και η γενικότερη συζήτηση που εξελίσσεται για τον υπερτουρισμό δεν εξυπηρετεί κανένα, ούτε παράγει λύσεις. Ας είμαστε προσεκτικοί στην χρήση του όρου σε σχέση με τη χώρα μας. Γιατί ζούμε από τον Τουρισμό. Και γιατί οι αφορισμού δεν συνάδουν με τη φιλοσοφία της Ελληνικής Φιλοξενίας.
Ο υπερτουρισμός , είναι η υπερσυγκέντρωση τουριστών σε ένα προορισμό όπου δεν υπάρχουν υποδομές και σχέδιο διαχείρισης των τουριστικών ροών, των αφίξεων & των αναχωρήσεων.
Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να υποβάλουν ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να διατηρήσουμε το προβάδισμα στον τουρισμό όπως και την ποιότητα της εμπειρίας για τον Τουρίστα. Να ζητήσουν τη συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού για τα σκέλη εκείνα που χρήζουν σημαντικών παρεμβάσεων.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο ΕΟΤ είμαστε εδώ για να επεξεργαστούμε τις βέλτιστες πολιτικές.
Και να επαναλάβω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που γνωρίζει ότι ο τουρισμός δεν προχωρά με αυτόματο πιλότο».