Τη χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας των εποχικώς εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό, φέρνει στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τ.υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού. Το δίκαιο και πάγιο αίτημα της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στα Δωδεκάνησα και σε όλη τη χώρα, ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κρατάει αδιάλλακτη στάση. Η ερώτηση κατατέθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και απευθύνεται στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου.
Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης από τους 52.000 περίπου εργαζόμενους στη Ρόδο οι 48.000 είναι εποχικοί, ενώ στην Κω οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι 10.000 και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό περίπου 5.000. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται σήμερα επίδομα ανεργίας 3 μηνών και 5 ημερών, εφόσον έχουν συμπληρώσει από 101 έως 149 ημέρες εργασίας ενώ η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται για τους περισσότερους περίπου τον Φεβρουάριο, με τον πρώτο μισθό της νέας σεζόν να καταβάλλεται συνηθέστερα τον Ιούνιο.
Προσφάτως ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλειος Σπανάκης ισχυρίστηκε ότι η επέκταση του επιδόματος «δεν αρκεί» για τη στήριξη των εργαζομένων, αλλά απαιτούνται «στρατηγικές παρεμβάσεις», όπως είναι η «επιτευχθείσα» επέκταση της τουριστικής περιόδου. Παραλλήλως η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει πέντε χρόνια τώρα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό αλλά και ούτε έχει λάβει ένα μέτρο ή πρωτοβουλία. Οι εποχικώς εργαζόμενοι όμως, δεν μπορούν να αναμένουν την υλοποίηση των μάλλον φανταστικών «στρατηγικών παρεμβάσεων», που επικαλείται η κυβέρνηση διότι αδυνατούν σήμερα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους.
Οι εποχικώς εργαζόμενοι στηρίζουν την οικονομία και την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου, αλλά και της χώρας, και απαιτείται η οικονομική στήριξή τους. Επίσης ελλείψει εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για τον τουρισμό και άνευ οιουδήποτε μέτρου στήριξης των εποχικώς εργαζομένων, ο κλάδος οδηγείται στον αφανισμό, τη στιγμή που ο τουρισμός αποτελεί βασικό στυλοβάτη του ΑΕΠ.
Ο κ. Νικητιάδης ερωτά για ποιο λόγο αρνείται η κυβέρνηση τη χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας των εποχικώς εργαζομένων; Έχει προχωρήσει σε υπολογισμό της σχετικής δαπάνης και ποιό είναι το κόστος αυτής; Γιατί δε λαμβάνει τη σχετική απόφαση μέχρις ότου υλοποιηθούν οι επικαλούμενες από μέρους της «στρατηγικές παρεμβάσεις»; Και με ποιόν τρόπο σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό και να μειώσει τη σχετική ανασφάλεια των επιχειρήσεων;
Με αφορμή την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης δήλωσε :
«Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να εξετάσει το θέμα της χρονικής επέκτασης του επιδόματος ανεργίας των εποχικώς εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό. Κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση και περιμένουμε απαντήσεις. Το ΠΑΣΟΚ και γω προσωπικώς θα επιμείνουμε. Δε μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να εργάζονται τόσο σκληρά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και μετά να λαμβάνουν ένα πολύ μικρό επίδομα ανεργίας και αυτό να είναι περιορισμένου χρόνου. Δεν μπορούν επι τρεις-τέσσερις και πολλές φορές πέντε μήνες να μην πληρώνονται. Έτσι χάνεται το προσωπικό, έτσι ψάχνουμε και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για προσωπικό αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική». Video δήλωσης: https://youtu.be/WLdjMt71tJI
Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου.
Θέμα : Η αδιάλλακτη στάση της Κυβέρνησης ως προς τη χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας οδηγεί χιλιάδες εποχικώς εργαζόμενους στον θυμό και την απόγνωση.
Κυρία Υπουργέ,
Η Δωδεκάνησος αποτελεί έναν από τους κορυφαίους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς, με τις αφίξεις ειδικώς στη Ρόδο και την Κω να είναι ανάμεσα στις πιο υψηλές στη χώρα, συμβάλλοντας σημαντικότατα στο ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι από τους 52.000 περίπου εργαζόμενους στη Ρόδο οι 48.000 είναι εποχικοί, ενώ στην ΚΩ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι 10.000 και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό περίπου 5.000. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται σήμερα επίδομα ανεργίας 3 μηνών και 5 ημερών, εφόσον έχουν συμπληρώσει από 101 έως 149 ημέρες εργασίας και, συνεπώς, η καταβολή του επιδόματος διακόπτεται για τους περισσότερους περίπου τον Φεβρουάριο, ενώ ο πρώτος μισθός της νέα σεζόν καταβάλλεται είτε τον Μάιο, είτε συνηθέστερα τον Ιούνιο.
Ο Υφυπουργός κ. Σπανάκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση προσφάτως, υποστήριξε πως «δεν αρκεί» για τη στήριξη των εργαζομένων η χρονική επέκταση του επιδόματος, αλλά απαιτούνται «στρατηγικές παρεμβάσεις», όπως είναι η «επιτευχθείσα» επέκταση της τουριστικής περιόδου. Απορούμε ειλικρινώς με την επίκληση της τελευταίας, τη στιγμή που δεν υπάρχει καν εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό και δεν έχει ληφθεί από την Κυβέρνηση ούτε ένα σχετικό μέτρο και πρωτοβουλία. Οι εποχικώς εργαζόμενοι, όμως, δεν μπορούν να αναμένουν την υλοποίηση των μάλλον φανταστικών «στρατηγικών παρεμβάσεων», διότι αδυνατούν σήμερα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους.
Δεδομένου ότι οι εποχικώς εργαζόμενοι στηρίζουν την οικονομία και την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου, αλλά και της χώρας, και απαιτείται η οικονομική στήριξή τους.
Δεδομένου ότι ελλείψει εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου για τον τουρισμό και άνευ οιουδήποτε μέτρου στήριξης των εποχικώς εργαζομένων, ο κλάδος οδηγείται στον αφανισμό, τη στιγμή, μάλιστα, που ο τουρισμός αποτελεί βασικό στυλοβάτη του ΑΕΠ.
Ερωτάται η Υπουργός
- Για ποιο λόγο αρνείστε τη χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας των εποχικώς εργαζομένων; Έχετε προχωρήσει σε υπολογισμό της σχετικής δαπάνης και ποιό είναι το κόστος αυτής; Γιατί δεν λαμβάνετε τη σχετική απόφαση μέχρις ότου υλοποιηθούν οι επικαλούμενες εκ μέρους σας «στρατηγικές παρεμβάσεις»;
- Με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό και να μειώσετε τη σχετική ανασφάλεια των επιχειρήσεων;
Ο Ερωτών Βουλευτής