Την πλήρη άγνοια και προχειρότητα της Κυβέρνησης, στη διαχείριση του γαστρονομικού τουρισμού της χώρας φέρνουν με ερώτηση τους στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του ΚΤΕ Τουρισμού Κατερίνα Σπυριδάκη, με πρωτοβουλία και πρώτο υπογράφοντα τον κ. Νικητιάδη. Το υπουργείο Τουρισμού άφησε εκτός του παγκοσμίου φήμης οδηγού γαστρονομίας Michelin κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς της Ελλάδας όπως για παράδειγμα, η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, την Κέρκυρα, την Κρήτη και άλλες περιοχές καθώς ο οδηγός περιλαμβάνει μόνο 9 εστιατόρια που βρίσκονται στην Αθήνα. Η ερώτηση κατατέθηκε προς την υπουργού Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.
Συμφώνως με την ερώτηση, στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), παρουσία του τότε Υπουργού κ. Βασίλειου Κικίλια, και της γαλλικής εταιρείας με την επωνυμία «MANUFACTURE FRANCAISE DES PNEUMATIQUES MICHELIN» συμφωνία συνεργασίας με αντικείμενο την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό έναντι του ποσού των 458.800,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε τη σύνταξη του Οδηγού Michelin αποκλειστικώς και μόνο για την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι το έργο αφορά την προβολή εν γένει της ελληνικής γαστρονομίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 παρουσιάστηκε από τον Ε.Ο.Τ. σε σχετική εκδήλωση ο εν λόγω Οδηγός, ο οποίος περιλαμβάνει 9 εστιατόρια της Αθήνας βραβευμένα με αστέρια Michelin, ενώ προτείνει ακόμη 18 εστιατόρια της πόλης.
Ο γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος έχοντας ιδιαίτερη ποικιλομορφία από περιοχή σε περιοχή. Στους κορυφαίους δε τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα, υπάρχουν σήμερα εστιατόρια ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου, όπου η συμπερίληψή τους σε Οδηγό MICHELIN είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε διακρίσεις και βραβεύσεις με αστέρια MICHELIN, συμβάλλοντας περαιτέρω στην τουριστική τους προβολή διεθνώς ως γαστρονομική ταξιδιωτική εμπειρία.
Οι Οδηγοί MICHELIN διατίθενται ανά χώρα ή/και πόλη (π.χ. Οδηγός MICHELIN Γαλλίας, Οδηγός MICHELIN Ιταλίας, Οδηγός MICHELIN Νέας Υόρκης, κλπ.), όπως ρητώς αναφέρεται και στην υπογραφείσα σύμβαση. Επίσης στη χώρα μας και κυρίως στους κορυφαίους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς, λειτουργούν σήμερα εστιατόρια ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου, τα οποία, μεταξύ άλλων, προάγουν τη γαστρονομική μας παράδοση.
Για τους παραπάνω λόγους ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και η βουλευτής Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη, ερωτούν την υπουργό Τουρισμού, για ποιόν ή ποιους λόγους η υπογραφείσα συμφωνία συνεργασίας με τον Οδηγό MICHELIN περιορίστηκε αποκλειστικώς και μόνο στην Αθήνα και δεν επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές ή και ολόκληρη τη χώρα. Παραλλήλως αν εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο, έπειτα και από την παρουσίαση του Οδηγού ΜICHELIN για την Αθήνα, να επεκτείνει τη συνεργασία και για άλλες περιοχές της χώρας μας.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
Προς: Υπουργό Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη
Θέμα: Περιορισμός της συμφωνίας συνεργασίας με τον Οδηγό ΜICHELIN αποκλειστικώς
στην Αθήνα και αποκλεισμός των κορυφαίων τουριστικών περιοχών.
Κυρία Υπουργέ,
Την 22α Σεπτεμβρίου του έτους 2022 υπεγράφη μεταξύ του, εποπτευόμενου από το Υπουργείο σας, Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), παρουσία του τότε Υπουργού κ. Βασίλειου Κικίλια, και της γαλλικής εταιρείας με την επωνυμία «MANUFACTURE FRANCAISE DES PNEUMATIQUES MICHELIN» συμφωνία συνεργασίας με αντικείμενο τη προβολή της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό έναντι του ποσού των 458.800,00 €, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Πρόκειται για τον εγνωσμένου κύρους διεθνώς Οδηγό Michelin, που αναγνωρίζει τα πιο εξέχοντα εστιατόρια στον κόσμο, με την απονομή διακρίσεων (MICHELIN Guide Red and Green Stars, Bib Gourmand κ.α.).
Συμφώνως με την υπογραφείσα σύμβαση, η ανάδοχος εταιρεία ανέλαβε τη σύνταξη του Οδηγού Michelin αποκλειστικώς και μόνον για την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι το έργο αφορά τη προβολή εν γένει της ελληνικής γαστρονομίας. Πράγματι δε, την 27η-9-2023 παρουσιάστηκε από τον Ε.Ο.Τ. σε σχετική εκδήλωση ο εν λόγω Οδηγός, ο οποίος περιλαμβάνει 9 εστιατόρια της Αθήνας βραβευμένα με αστέρια Michelin, ενώ προτείνει ακόμη 18 εστιατόρια της πόλης, για την ποιότητα των υλικών και την ξεχωριστή γαστρονομική τους ταυτότητα.
Ωστόσο, όπως καλώς γνωρίζετε, ο γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος και παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία από περιοχή σε περιοχή. Στους κορυφαίους δε τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Νάξος και η Κέρκυρα, υπάρχουν σήμερα εστιατόρια ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου, όπου η συμπερίληψή τους σε Οδηγό MICHELIN είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε διακρίσεις και βραβεύσεις με αστέρια MICHELIN, συμβάλλοντας περαιτέρω στην τουριστική τους προβολή διεθνώς ως γαστρονομική ταξιδιωτική εμπειρία.
Δεδομένου ότι οι Οδηγοί MICHELIN διατίθενται ανά χώρα ή/και πόλη (π.χ. Οδηγός MICHELIN Γαλλίας, Οδηγός MICHELIN Ιταλίας, Οδηγός MICHELIN Νέας Υόρκης, κλπ.), όπως ρητώς αναφέρεται και στην υπογραφείσα σύμβαση.
Δεδομένου ότι στη χώρα μας και δη στους κορυφαίους διεθνώς τουριστικούς προορισμούς, ως ανωτέρω αναφέρθηκαν, λειτουργούν σήμερα εστιατόρια ιδιαιτέρως υψηλού επιπέδου, τα οποία, μεταξύ άλλων, προάγουν τη γαστρονομική μας παράδοση.
Ερωτάται η Υπουργός:
Για ποιόν ή ποιούς λόγους η υπογραφείσα συμφωνία συνεργασίας με τον Οδηγό MICHELIN περιορίστηκε αποκλειστικώς και μόνον στην Αθήνα και δεν επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές ή και ολόκληρη τη χώρα;
Εξετάζει το Υπουργείο το ενδεχόμενο, έπειτα και από την παρουσίαση του Οδηγού ΜICHELIN για την Αθήνα, να επεκτείνει τη συνεργασία και για άλλες περιοχές της χώρας μας;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Νικητιάδης
Αικατερίνη Σπυριδάκη