Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής χρονιάς και αναγνωρίζοντας ότι η ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ, καθώς οι διεθνείς αφίξεις στον Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας μειώθηκαν κατά 15,91%, σε αντίθεση με το σύνολο των διεθνών αφίξεων στη χώρα οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10.8%, για το εννεάμηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος του 2023, σε σχέση με το 2022, ενώ η Πελοπόννησος συνεχίζει να κινείται στα επίπεδα του 2,5 – 3% των εθνικών τουριστικών εσόδων, ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της κας Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ένωσης κο Δημ. Καραλή και τον Γ.Γ. κο Δημ. Πατριαρχέα, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Τουρισμού συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

  • Η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων για την ενίσχυση του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με πολιτικές οι οποίες θα έχουν άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα.
  • Η συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού στο πλαίσιο διαχείρισης του προγράμματος DMMO του Ταμείου Ανάκαμψης 16931, είναι καθοριστική προκειμένου να ενταχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο cluster των προορισμών, γεγονός το οποίο θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική υλοποίηση πολιτικών προβολής της περιοχής μας και της Πελοποννήσου γενικότερα.
  • Η ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου με partner την Περιφέρεια Πελοποννήσου (σε συνεργασία με αντίστοιχες Ενώσεις των φορέων), προκειμένου να υλοποιηθούν ολοκληρωμένα διασυνοριακά προγράμματα για την προϊοντική ανάπτυξη των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής.
  • Η εφαρμογή πολιτικών με τη στήριξη του Υπουργείου για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας και ο τουρισμός υγείας και ευεξίας με τη συνεργασία αναγνωρισμένων φορέων (UNESCO, ATTA).

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περιοχή του Νομού Μεσσηνίας, στον οποίο αναπτύσσεται ώριμη αγορά συναφών ιατρικών υπηρεσιών με πρότυπα διαγνωστικά κέντρα και μονάδες αποκατάστασης και αιμοκάθαρσης, με βάση τα στοιχεία που προσκόμισε ο Δ/νων Σύμβουλος του City Hospital Καλαμάτας, κος Γιάννης Τασσιόπουλος.

Η Υπουργός κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναγνώρισε την ανάγκη για ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής, ως ενός τόπου ο οποίος έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία και  εξέφρασε την πρόθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει την κα Υπουργό Τουρισμού που ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για υποστήριξη της αγοράς τουρισμού τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Για την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Καραλής