«Δεν ξεχνάμε τους ήρωες» – 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου –

Με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται σημερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πενήντα χρόνια πριν, οι νέοι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «Ψωµί – Παιδεία – Ελευθερία» αποφάσισαν να αντισταθούν στην δικτατορία της 21ης Απριλίου. 

Στη μνήμη αυτού του ιστορικού γεγονότος της νεότερης ιστορίας της χώρας, με τα μηνύματα κατά του φασισμού να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, και με την εξέγερση να συμβολίζει τους αγώνες του σήμερα, θα πραγματοποιηθεί αύριο η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας. 

«Δεν ξεχνάμε τους ήρωες» 

Οργανώσεις, νεολαίες, ομάδες, σχολεία, κατέθεσαν στεφάνια, ενώ πλήθος κόσμου αφήνει ζωγραφιές και λουλούδια στην πύλη του Πολυτεχνείου από το πρωί χιλιάδες που θέλουν να τιμήσουν την 50η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών. 

Άνθρωποι κάθε ηλικίας στέλνουν μήνυμα Δημοκρατίας και ελευθερίας, ενώ είπαν «όχι» και στην αιματοχυσία στη Γάζα. Φορείς και συλλογικότητες εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο του 17χρονου Χρήστου στη Βοιωτία από πυρά αστυνομικού. 

Άλλοι με παλμό και συνθήματα, άλλοι βουβοί, συγκινημένοι. 

πολυτεχνειο
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Στις 3 θα ξεκινήσει η πορεία.

«Φρούριο» αύριο το κέντρο της Αθήνας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει επιστρατεύσει περίπου 5.000 αστυνομικούς, ενώ θα πετούν πάνω από το λεκανοπέδιο drones και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ.

Με εντολή της ΕΛΑΣ, οι σταθμοί του Μετρό Μοναστηράκι, Μέγαρο Μουσικής, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο θα κλείσουν από τις 14:00 και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση, ενώ θα είναι σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μεταβολές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό του Μετρό Κατεχάκη.