Σε έναν από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους, η εκδήλωση “Θησαυροί της Κορινθιακής Γης” πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου για ακόμα μία χρονιά δίπλα από τον Ναό του Απόλλωνα προσφέροντας σε όλους ένα μοναδικό γαστρονομικό γεγονός. 

Η σύνδεση άλλωστε της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με την αγροδιατροφή & την γαστρονομία αποτελούν εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που ενδυναμώνουν στο μέγιστο την τοπική οικονομία και το τουριστικό brand της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Περιφέρεια Πελοποννήσου, της Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) και της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας καθώς και με την Υποστήριξη της Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, της Αμερικάνικη Σχολή Ανασκαφών Κορίνθου, του Επιμελητήριο Κορινθίας, της Wyndham Poseidon Resort & του Κέντρου Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Κορινθίας.

Οι «Θησαυροί της Κορινθιακής Γης» αποτελούν μία έμπνευση της Κατερίνας Καρσιώτη, Δημοσιογράφου – Ξεναγού σε γαστρονομία & αγροτουρισμό ενώ η  διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου (ΣΕΑΚ) με στόχο την απόλυτη σύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος με τα τοπικά προιόντα και την τοπική κουζίνα. Για πρώτη φορά ένας αρχαιολογικός χώρος με τεράστια ιστορία άνοιξε τις πόρτες του σε μία γαστρονομική εκδήλωση και αυτό χάρη στην υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και της προϊσταμένης κα Παναγιώτας Κασίμη.

Πλήθος επισκεπτών βρέθηκε στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου όπου παρακολούθησε μία εντυπωσιακή Ημερίδα με αναγνωρισμένους ομιλητές. Εξαιρετικές ομιλίες με ιδιαίτερες θεματικές πραγματοποιήθηκαν από την Ιουλία Τζώνου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικάνικης Σχολής Κλασικών Σπουδών, την Θάλεια Τσιχλάκη, Δημοσιογράφο Γεύσης, τον Γιώργο Στυλιανουδάκη, Chef, την Μαρία Κατσούλη, Διευθύντρια του Athena International Olive Oil Competition, τον Πάρη Τσάρτα, Πρύτανη του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθήνας στο Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης & τον Παναγιώτης Μητρογιάννης, Διατροφολόγο.

Παράλληλα  το κοινό “συμμετείχε” σε ένα άκρως βιωματικό Live Cooking με καλεσμένους Chefs, τον Γιώργο Στυλιανουδάκη, τον Γιάννη Μπρατσολιά και τον Κώστα Γεωργατζά οι οποίοι “on air” μαγείρεψαν 4 πιάτα με πρώτες ύλες απευθείας από την κορινθιακή γη. H έκθεση επίσης των τοπικών προιόντων στο υπαίθριο χώρο του παραδοσιακού χωριού έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους “θησαυρούς” της κορινθιακής γης και να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσίες μαζί με τους τοπικούς παραγωγούς.

Τεράστιο ενδιαφέρον και σπουδαία θέση κατείχε η προθήκη με τα κεραμικά μαγειρικά σκεύη στον εξωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να τα δουν και με την καθοδήγηση των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων & της Αμερικάνικης Σχολής Ανασκαφών να αντιληφθούν τη χρήση τους στο παρελθόν & την σύνδεση τους με το παρόν.

Στη γαστρονομική εκδήλωση “Θησαυροί της Κορινθιακής Γης” μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας  κ. Παναγιώτα Κασίμη, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλης Νανόπουλος, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χάρης Βυτινιώτης, η εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου (εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα) κα Αθήνα Κόρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Αθλητισμού κ. Γιώργος οικονόμου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο Πρώην Αντιπροεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ στο ΔΣ της ΔΥΠΑ και στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ κ. Γιάννη Παπαργύρη, ο Γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ και εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Μπόνης, Μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου της ΕΣΕΕ (Νίκος Χαβαλές, Μανώλης Ψαρουδάκης), 0 Υποψήφιος βουλευτής νομού Κορινθίας κ. Νίκος Δήμας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδος Ζακύνθου Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γιώργος Βαγενάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννης Μπούρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, ο κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, ο Απόστολος Παπαφωτίου, ο Πρόεδρος ΟΕΒΕ Κορινθίας κ.  Τάσος Μποζίκης, ο Ταμείας ΟΕΒΕ Κορινθίας κ. Παναγιώτης Σπύρου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Τιμολέων Πιέτρης, ο Επικεφαλής της πνοής δημιουργίας κ. Νίκος Σταυρέλης, ο Επικεφαλής της Πράσινης πόλης κ. Δημήτρης Πρωτοπαππάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βραχατιου κ. Βαγγέλης Τσάκωνας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Γεώργαρης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βαγγέλης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Μανωλάκης, Θέμης Κουτσογκίλας, Στριμενοπούλου Γιωργία, Βασίλης Ταγαράς, ο Πρώην αντιπρόεδρος του ΚΕΠΑΠ κ. Παναγιώτης Μεταξάς, ο αντιπρόσωπος της ΕΣΕΕ κ. Νικόλαος Θεοδοσάκης, η Πρόεδρος του Σωματείου «Λόγω και Τέχνης Αλκυονίδες» κ. Όλγα Κονομοδή  και η Πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ίδρυματος Τεχνών & Πολιτισμού Κορίνθου κ. Μαρία Χρησταρά

Επιμέλεια “Θησαυρών Κορινθιακής Γης”: Κατερίνα Καρσιώτη | Graphics: Άγγελος Κουρτίδης | Video: Μερκούριος Γκούμας | Διοργάνωση: Σύλλογος Επαγγελματιών Αρχαίας Κορίνθου

Στην Αρχαία Κόρινθο, σε έναν ιερό τόπο που ξεδιπλώνει ένα αφήγημα αέναο

η εντοπιότητα έχει τον πρώτο λόγο

& οι τοπικοί παραγωγοί συνομιλούν απευθείας με σένα…

Ακριβώς εκεί όπου γεννήθηκαν Δίπλα στο χώμα και κάτω από τον ήλιο!