Το 2022 είναι επετειακή χρονιά για τη Ρόδο και τα γύρω νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς συμπληρώνονται 500 χρόνια από την Β’ Μεγάλη Πολιορκία τους από τους Οθωμανούς. Η επίθεση άρχισε την 1η Αυγούστου του 1522 και ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, με συνθηκολόγηση που έγινε μεταξύ του Σουλτάνου και του Τάγματος των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη.

Η πόλη της Ρόδου παραδόθηκε στους εχθρούς τον Ιανουάριο του 1523 και το Τάγμα αποχώρησε, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία των νησιών μας, που ανέτρεψε το κοινωνικό status quo και το πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Το 15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου αποτελεί, ως επί το πλείστον, ένα αφιέρωμα στην αποχώρηση του Ιωαννιτικού Τάγματος από τα νησιά της Δωδεκανήσου το 1522, χρονιά που αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορική και πολιτισμική τους εξέλιξη. Το αφιέρωμα αυτό, ανάμεσα σε άλλα, έχει κυρίως σκοπό να κάνει γνωστό το εν λόγω κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, να αναδείξει την πολιτισμική μετάβαση της τοπικής κοινωνίας, να συμβάλλει στην κατανόηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έτσι όπως διαμορφώθηκε από αυτό το σημαδιακό ιστορικό γεγονός και εν γένει, να επιμορφώσει μέσα από ποιοτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, όπως αυτός ήταν πάντα ο σκοπός του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που γίνεται το πρώτο διανησιωτικό εγχείρημα για την πολιτιστική κληρονομιά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, σε αυτή την ειδική «έκδοση» της διοργάνωσης, περιλαμβάνει μία σειρά από 10 μοναδικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε μνημειακούς χώρους της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και 3 ακόμα νησιά της Δωδ/σου (Χάλκη στις 20/10, Κω στις 22/10 και Λέρο στις 23/10), με τη στήριξη της Π.Ν.ΑΙ – Τμήμα Πολιτισμού Δωδ/σου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2022 με ένα Μουσικό Αναλόγιο, αναφερόμενο στο Χρονικό της Β Μεγάλης Πολιορκίας της Ρόδου από τους Οθωμανούς, με αφηγητή τον γνωστό Ρόδιο ηθοποιό, Κωστή Σαββιδάκη.

Έναρξη Εκδηλώσεων

Το 15ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου – Νήσων ξεκινάει το Σαββατοκύριακο, 15 – 16 Οκτωβρίου 2022 στην Οπλοθήκη Ντε Μιγύ, στην πλατεία Ελευθερίας, με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Έκθεση Βυζαντινών Κόμικς από την Ομάδα Byzantine Tales, 15-16/10/22, ώρες 12:00 – 21:30. Το Σάββατο 15/10 στις 19:30 θα γίνει παρουσίαση των Κόμικς.

Συναυλία Μεσαιωνικής Μουσικής από το σχήμα ΑΜΑΝΕΣΑ, με τίτλο: Μουσικό Πέρασμα, από την Καστίλη στην Ιπποτική Ρόδο, Κυριακή 16/10/22 στις 19:30.

Προσεχώς θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για τις επερχόμενες εκδηλώσεις του 15ου  Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, που είναι Συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαιωνικό Ρόδο, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Τμήμα Πολιτισμού Δωδ/σου, του Δ.Ο.Π.Α.Ρ και της Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδ/σου (Ε.Β.Ε.Δ.) και την Ευγενική Χορηγία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδ/σου – ΥΠ.ΠΟ.Α.

Βρείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην ιστοσελίδα: www.medievalfestival.gr και στη σελίδα: www.facebook.com/medievalrose.medievalfestival

Επικοινωνία: info@medievalfestival.gr