Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, στα εγκαίνια του 2ου Olympic Yacht Show, του ελληνικού premium in-water yacht show, που συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη και εξέλιξη του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα και ήδη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία του είδους του στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης επισήμανε ότι «το Olympic Yacht Show 2022, μια πύλη προς το πιο όμορφο νησιωτικό σύμπλεγμα του κόσμου, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, τοποθετώντας την χώρα μας ψηλά στον χάρτη των διεθνών διοργανώσεων καθώς κορυφαία ναυπηγεία επέλεξαν να παρουσιάσουν για πρώτη φορά τις νέες τους δημιουργίες στη χώρα μας, γεγονός που μεταφέρει την δυναμική του event και της αγοράς».
Στη συνέχεια η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου υπογράμμισε ότι ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας και ειδικότερα ο θαλάσσιος τουρισμός, ενώ το yachting συνιστά προτεραιότητα για τη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι το Christies Real Estate τοποθετεί τα ελληνικά νησιά ως τον 2ο καλύτερο προορισμό στον κόσμο για πολυτελή yachting, ακριβώς πίσω από τη Γαλλική Ριβιέρα και πάνω από προορισμούς όπως οι Παρθένοι Νήσοι, το Palm Beach, η Φλόριντα και η Costa Esmeralda της Ιταλίας.
Επιπροσθέτως, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τόνισε ότι «στοχεύοντας στην εξασφάλιση συνθηκών για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ανά τη χώρα ειδικών τουριστικών υποδομών, με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και τις διατάξεις του Ν. 4442/16 για την επιτάχυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων, θεωρήθηκε επιτακτική η ανάγκη προώθησης νομοθετικών ρυθμίσεων για την απλοποίηση και βελτιστοποίηση του πλαισίου δημιουργίας και λειτουργίας τουριστικών λιμένων.
H πρόσφατη ψήφιση τον Απρίλιο του 2022 του σχετικού θεσμικού πλαισίου στοχεύει στο να επιταχυνθούν σημαντικά οι σχετικές διαδικασίες χωροθέτησης, παραχώρησης και αδειοδότησης με τελικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον τομέα των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού.
Kαι ειδικότερα όπως αναφέρει ο Ν. 4926/22:
• Απλοποίηση αδειοδότησης (μετάβαση σε καθεστώς έγκρισης λειτουργίας νόμου 4442/2016)
• Θέσπιση διαδικασίας νομιμοποίησης για υφιστάμενες τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις
• Δυνατότητα αύξησης υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης εντός των χωροθετημένων τουριστικών λιμένων με το Ν. 2160/1993.
Παράλληλα σε μια πρόσφατη εξέλιξη με την πρόσφατη ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα και δημοσίευση του Ν. 4974/2022 προστέθηκαν οι παρακάτω νέες βελτιώσεις.
Συγκεκριμένα:
• Αύξηση ευελιξίας καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση τουριστικού λιμένα και σύναψη της σύμβασης παραχώρησης σε χρονικό σημείο πριν από την χωροθέτηση και την ολοκλήρωση των έργων για projects με χερσαία ζώνη άνω των 40.000τμ (από 90.000τμ στην προηγούμενη βελτίωση).
• Μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) που πλέον δρομολογείται ουσιαστικά προς υλοποίηση θα πραγματοποιείται η αίτηση για έγκριση ή τροποποίηση χωροθέτησης τουριστικού λιμένα και η οποία έτσι θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού».
Τέλος, η κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου σημείωσε ότι «από τις αρχές του 2022 προχωράμε με γοργά βήματα στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας για τον θαλάσσιο τουρισμό και πριν από μερικές εβδομάδες η αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων που συγκαλείται από την Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης συνεδρίασε για τέταρτη φορά μέσα σε έξι μήνες για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν εννέα τουριστικούς λιμένες σε όλη τη χώρα».