Η Σίφνος είναι το νησί της γαστρονομίας και της παράδοσης», σύμφωνα με το νέο αφιέρωμα του CNN Βραζιλίας.

Ο δημοσιογράφος που επισκέφτηκε το κυκλαδίτικο νησί, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Σίφνου, δηλώνει εντυπωσιασμένος με τη φύση, τα μοναστήρια που αντέχουν στο χρόνο, την αγγειοπλαστική και τη ρεβυθάδα, και αναδεικνύει το Φεστιβάλ Γαστρονομίας που ενώνει όλα τα στοιχεία του προορισμού.

Επετειακό και διεθνή χαρακτήρα θα έχει το φετινό, 14ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», που θα πραγματοποιηθεί από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2022 στον παραδοσιακό οικισμό του Αρτεμώνα. «Μια από τις δημοφιλέστερες γαστρονομικές εκδηλώσεις της Ελλάδας “επιστρέφει” στη Σίφνο ύστερα από δύο χρόνια αναγκαστικής αδράνειας», δηλώνει η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Ναδάλη.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, που εφέτος εορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Δήμο Σίφνου και με τη στήριξη τοπικών συλλόγων και φορέων.

Αντιπροσωπείες από τα νησιά των Κυκλάδων, άλλων περιοχών της Ελλάδας και ξένων χωρών, όπως της Γαλλίας, του Βελγίου, της Κίνας, του Μαρόκου και του Περού, θα «συναντηθούν» στη Σίφνο. Ερασιτέχνες μαζί με επαγγελματίες μάγειρες θα παρασκευάζουν και θα παρουσιάζουν τις συνταγές του τόπου τους, προσφέροντας μοναδικά εδέσματα στους επισκέπτες. Σε μια διαμορφωμένη γωνιά της πλατείας, παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, τα «Τσελεμεντάκια», θα συμμετέχουν σε μαγειρικά παιχνίδια και διαγωνισμούς, ντυμένα με ποδιές και πολύχρωμους μαγειρικούς σκούφους. Το φεστιβάλ θα διαρκεί καθημερινά 18:00 – 21:30 και τη «σκυτάλη» θα παίρνουν παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις.

Κατά τις πρωινές ώρες, μαγειρέματα παραδοσιακών εδεσμάτων θα πραγματοποιηθούν σε παραλίες του νησιού, δίπλα στη θάλασσα.

Η είσοδος στο φεστιβάλ θα είναι ελεύθερη και τα προσφερόμενα φαγητά κερασμένα.