Στις προτάσεις της για τη στήριξη των εργαζομένων στις μεταφορές και τον τουρισμό που υιοθετήθηκαν σε ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρεται η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά σε άρθρο της στην εφημερίδα Εποχή.
Ταυτόχρονα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία ολιστικού σχεδίου στήριξης της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, που απαιτείται άμεσα ώστε να δοθούν λύσεις στα ζητήματα της εποχικότητας, να επέλθει ουσιαστική αύξηση των μισθών αντίστοιχη του παρεχόμενου έργου, και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Το άρθρο της Έλενας Κουντουρά στην Εποχή:
“Διετέλεσα υπουργός Τουρισμού την περίοδο 2015-2019 στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και θέσαμε τις βάσεις για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την πρώτη εθνική τουριστική πολιτική μας για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Με συγκεκριμένη στρατηγική που εφαρμόσαμε σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, και με άμεσα αντανακλαστικά αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις πολλαπλές κρίσεις και σοβαρές απειλές στον τουρισμό μας, και καταστήσαμε την Ελλάδα έναν από τους πέντε πιο ελκυστικούς παγκόσμιους προορισμούς, με αποτέλεσμα να είχε ισχυρότερες αντοχές συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη στη διαχείριση της πανδημίας.
Η τουριστική οικονομική ανάπτυξη που φέραμε την περίοδο 2015-2019, με 40% αύξηση στις διεθνείς αφίξεις που ξεπέρασαν τα 32 εκατομμύρια και 35% και ρεκόρ όλων των εποχών στα τουριστικά έσοδα – 18 δισ. άμεσα και πάνω από 37 δισ. έμμεσα- συντέλεσε καθοριστικά στην επιστροφή της εθνικής οικονομίας μας και όλων των παραγωγικών κλάδων στην ανάπτυξη, αποτέλεσε τη λύση απέναντι στην ανεργία, και δημιούργησε νέες πηγές εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναγνώρισε την αξία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Η τεράστια επιτυχία της τουριστικής οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε διεθνώς. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού WTTC μάς απένειμε το βραβείο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή 2019 και εξέδωσε παγκόσμιο δελτίο τύπου για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2018 που αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,9%, δηλαδή 3,5 φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας που ήταν 2%.
Στηρίξαμε και κινητοποιήσαμε τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, με μία στις πέντε θέσεις εργασίας να είναι στον τουρισμό. Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, εξασφαλίσαμε παρά στις ασφυκτικές πιέσεις, την επαναφορά και επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για την αύξηση των μισθών και την ουσιαστική μετάβαση σε μια νέα περίοδο ανάκτησης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Η πανδημία όμως ανέτρεψε την ισχυρή δυναμική του ελληνικού τουρισμού και την καταλυτική, θετική επίδρασή του στην οικονομία, την εργασία και την κοινωνία.
Σήμερα, η ανάκαμψη του τουρισμού μας στα επίπεδα προ της πανδημίας είναι κρίσιμο ζητούμενο, διότι είναι ο κλάδος που συνεισφέρει πάνω από 20% του ΑΕΠ και είναι πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης, συμπαρασύροντας όλους τους παραγωγικούς τομείς. Όμως, η θετική εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς που όλοι επιζητούμε, δεν αρκεί για να ισοσκελίσει τη ζημιά στον κλάδο και στους εργαζόμενους από την κυβερνητική αδράνεια στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της πανδημίας αλλά και της σημερινής οξύτατης ενεργειακής κρίσης και την ακρίβεια.
Χιλιάδες μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν συσσωρεύσει οικονομικές οφειλές που αδυνατούν να εκπληρώσουν επειδή η κυβερνητική στήριξη που έλαβαν ήταν ανεπαρκής και επιπλέον επωμίζονται υπέρογκα λειτουργικά εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των τιμών ενέργειας και καυσίμων. Η κυβέρνηση δεν στήριξε τις μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις που είναι το 90% του κλάδου του τουρισμού και των μεταφορών, ούτε ενίσχυσε το ανθρώπινο δυναμικό με ουσιαστικά μέτρα απέναντι στις πολλαπλές και συνεχιζόμενες κρίσεις.
Συστηματικά αγνοεί τις επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών. Ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι είτε απολύθηκαν ή βρέθηκαν σε αναστολή αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους που τους παρέχουν σταθερό εισόδημα και δύσκολα πλέον θα επιστρέψουν σε θέσεις επισφαλείς, με εξαντλητικά ωράρια και υπαμειβόμενες.
Για αυτό, το φαινόμενο της μεγάλης παραίτησης των εργαζομένων, παρότι συμβαίνει πανευρωπαϊκά στους τομείς των μεταφορών και του τουρισμού, είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα στον κλάδο της φιλοξενίας και του επισιτισμού.
Ως συντονίστρια της LEFT στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού ΤRΑΝ κατέθεσα προτάσεις, που υιοθετήθηκαν σε τρία ψηφίσματα από την αρχή της πανδημίας, με τις οποίες καλέσαμε επανειλημμένα τα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και την Ελλάδα:
• να στηρίξουν τον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας με το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στα εθνικά τους σχέδια
• να προχωρήσουν σε φορολογικές ελαφρύνσεις του κλάδου και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
• να εξασφαλίσουν μετάθεση των οικονομικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Δημόσιο,
• να παρέχουν επαρκή οικονομική στήριξη προς τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης.
Με το τελευταίο μας ψήφισμα για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία, στηρίξαμε την πρόταση δημιουργίας ενός προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης και στήριξης της εργασίας, ώστε να περιοριστεί άμεσα το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού.
Στις παρεμβάσεις μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω τονίσει ότι απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό και τις μεταφορές, που έχουν υποστεί το πιο σφοδρό πλήγμα, προσφέρουν διαχρονικά αλλά και τα τρία τελευταία χρόνια παρέχουν σημαντικό έργο στην παροχή υπηρεσιών μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες.
Πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει ένα ολιστικό σχέδιο στήριξης της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, που θα δίνει λύσεις στα ζητήματα της εποχικότητας, θα αποφέρει ουσιαστική αύξηση των μισθών αντίστοιχη του παρεχόμενου έργου, και θα εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Οι εργαζόμενοι αποτελούν το ζωντανό πρόσωπο της ελληνικής φιλοξενίας και είναι πρεσβευτές της θετικής εικόνας και φήμης της Ελλάδας στο εξωτερικό. Δικαιούνται αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ώστε να έχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και διότι συμβάλλουν καθοριστικά στην εθνική μας οικονομία, στην ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας.”